Kondansatörler bir doğru akım DC besleme gerilimine bağlandığında, plakaları, kondansatör üzerindeki gerilim değeri harici olarak uygulanan gerilime eşit olana kadar şarj olur. Kondansatör, uygulanan voltaj korunduğu sürece geçici bir depolama cihazı gibi davranarak bu yükü süresiz olarak tutacaktır.
►Kondansatörün DC Kaynağa Bağlı Olması Durumu
Kondansatör DC kaynağa bağlandığında devreden logaritmik olarak azalan bir Ic akımı geçer. Bu durumda kondansatör üzerindeki Vc gerilimi artmaya başlar. Buna kondansatörün dolması denir. Kondansatör dolana kadar devreden sadece sızıntı akımı geçer.
Doğru akıma bağlanırsa akımı tek yönlü geçirir. Transformatör, Bobin ve Kondansatör doğruda çalışmıyor.
Kondansatörün uçları arasına bir gerilim farkı uygulandığı zaman, devreden akım geçer. Eğer kondansatörün uçları arasında gerilim değişikliği olmazsa bir süre sonra kondansatör dolar ve akım geçirmemeye başlar.
Kondansatör iki tane paralel iletken tabaka arasına dielektrik madde diye adlandırılan yalıtkan bir maddenin konulmasıyla meydana gelen pasif bir devre elemanıdır. Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır.
İlgili 34 soru bulundu
Kondansatörün alternatif akım devrelerinde akıma karşı gösterdiği dirence “kapasitans (kapasitif reaktans)” denir. Bobinde indüktans (XL) frekansla doğru orantılı iken, kondansatör kapasitans frekansla ters orantılıdır.
Kondansatör üzerinde gerilim akımla zıt yönlüdür. Gerilim maksimum olduğu anda akım sıfırdır. Akım ile gerilim arasında 900 lik faz açısı vardır. Akım - gerilimden "π/2" kadar öndedir.
Kutuplu kondansatörler, DC devrelere bağlantıları yapılırken artı ve eksi uçları dikkatli bir şekilde bağlanmalıdır. Yanlış bağlantı anotta bulunan oksit tabakasının metal yüzeyi kısa devre eder. Yüksek ısı oluşur. Bu da kondansatörün patlama nedeni olabilir.
Kondansatörler alternatif akım (AC) devrelerinde iletken özelliği gösterir.
Kapasitif reaktans ise alternatif akım altında kondansatörün gösterdiği direnç özelliğidir ve formülü; XC=1/2.π.f.C şeklindedir. Bu durum vektörel olarak ifade edilen fazör diyagramı sayesinde daha iyi anlaşılabilmektedir.
Ters bağlanma süresine ve geçen akıma bağlı olarak ya hemen patlar, ya elektrolitiği dışarı sızdırmaya başlar ve bir süre sonra kurur, veya kalıcı olara vasıf kaybına uğrar (ESR değeri artar, kaçak akım değeri artar vs).
Diyot, akım için tek yönlü anahtar olarak hareket eden bir yarı iletken cihazdır. Akımın bir yönde kolayca akmasına olanak sağlar ancak zıt yönde akan akımı ciddi şekilde sınırlandırır. Diyotlar redresör olarak da bilinir çünkü alternatif akımı (AC) atımlı doğru akıma (DC) dönüştürür.
Kondansatörlerin fiziksel büyüklükleri, çalışma gerilimleri ve depolayabilecekleri yük miktarına bağlıdır. Tasarım açısından ise çeşitlilik boldur, hemen hemen her boyut ve şekilde kondansatör temin edilebilir. Küçük boyutlu değişik tipteki kondansatörler.
Kondansatörler seri ve paralel bağlanır. Devrelerde hesap yapılırken önce kendi aralarında seri veya paralel bağlanan kondansatörlerden başlanmalıdır. Sonra diğer kondansatörler ile bağlama biçimlerine göre yeniden değerlendirilerek ve sondan başa doğru hesap yapılır.
Kondansatör : Kondansatör mantığı iki iletken arasına bir yalıtkandır. Kondansatörler içerisinde elektrik depolamaya yarayan devre elemanlarıdır. Kondansatöre DC akım uygulandığında kondansatör dolana kadar devreden bir akım aktığı için iletimde kondansatör dolduktan sonrada yalıtımdadır.
Yük depolayan bir aygıt olan kondansatörler incelenecek. Bir kondansatör, iki iletken arasına konulan bir yalıtkandan ibarettir. Kondansatörün sığası geometrisine ve yüklü iletkenleri ayıran dielektrik denilen maddeye bağlıdır.
Yapısındaki sığaçlar sayesinde adaptörler alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştürerek elektronik cihazların ihtayacı olan akım sağlanmış olur. Yük depo ettiğinden elektrik enerjisini de depo etmiş olur.
En iyi iletken metal gümüştür. Gümüşün bünyesinde barındırdığı bu elektronlar sayesinde elektrik iletme özelliği en fazla olan metaldir.
AC sinyallerini doğru şekilde düzleştirip DC sinyallerine dönüştürmek için kullanılırlar. Elektronik Devreler: Kondansatörler, birçok elektronik devrede kullanılır. Örneğin, ses frekansı filtreleme, darbe üretimi, gerilim yükseltme ve frekans kaydırma gibi uygulamalarda kullanılabilirler.
Kondansatör; Aşırı voltaj gelir ise, A.C.akımda devreye seri bağlı ve üzerinden aşırı akım geçer ise, Aşırı sıcaklıklara maruz kalır ise kondansatör kuruyabilir şişebilir veya patlayabilir.
Şarjlı bir kondansatörün kısa devre yapılması büyük risk oluşturur ve elektronik bileşen ve diğer devre elemanlarını yakabilir. Elektrik çarpması nedeniyle ölüm ve yangın tehlikesi de teşkil eder. Kondansatörün kapasitesi ve gerilimi ne kadar yüksek olursa kısa devre durumunda neden olunacak hasar o kadar büyük olur.
Patlamış kondansatör. İlk resimde kondansatör ne kadar sağlam görünse de üzerine bulaşmış elektrolit (portakal renkli) ve altında birikmiş tüy gibi lifler onun patlamış olduğunun işaretleri.
En basit açıklaması ile alternatif akım elektronların sürekli yön değiştirdiği(bir ileri bir geri), doğru akım ise elektronların tek yönde hareket ettiği elektriksel ifadelerdir.
Diyelim ki, kondansatör tam şarjlı durumda voltajı V volttur.Kondansatör kısa devre edildiğinde, devrenin deşarj akımı (I = – V/R) amper olacaktır. Fakat açıldıktan sonra t = +0 değerinden sonra devre üzerinden akan akımdır.
Akımla gerilim arasındaki faz farkı sıfırdır. Özindükleme bobininde düşen gerilimle akım arasındaki faz farkı açısı 90° dir. Gerilim akımdan 90° ileri fazdadır. Kondansatörde düşen gerilim ise akımdan 90° geridedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri