Doğru akıma bağlanırsa akımı tek yönlü geçirir. Transformatör, Bobin ve Kondansatör doğruda çalışmıyor.
Kondansatörler doğru akımı (DC) iletmeyip, alternatif akımı (AC) iletme özelliğine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde çoğu devrede farklı amaçlar ile kullanılırlar.
►Kondansatörün DC Kaynağa Bağlı Olması Durumu
Kondansatör DC kaynağa bağlandığında devreden logaritmik olarak azalan bir Ic akımı geçer. Bu durumda kondansatör üzerindeki Vc gerilimi artmaya başlar. Buna kondansatörün dolması denir. Kondansatör dolana kadar devreden sadece sızıntı akımı geçer.
Kondansatörün uçları arasına bir gerilim farkı uygulandığı zaman, devreden akım geçer. Eğer kondansatörün uçları arasında gerilim değişikliği olmazsa bir süre sonra kondansatör dolar ve akım geçirmemeye başlar.
Kondansatörler alternatif akım (AC) devrelerinde iletken özelliği gösterir. Kondansatörler bu özellik nedeniyle alternatif akımda kuplaj (iletim); şöntleme (kısa devre) elemanı olarak çok kullanılır.
İlgili 38 soru bulundu
Kondansatör iki tane paralel iletken tabaka arasına dielektrik madde diye adlandırılan yalıtkan bir maddenin konulmasıyla meydana gelen pasif bir devre elemanıdır. Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır.
Kondansatörün alternatif akım devrelerinde akıma karşı gösterdiği dirence “kapasitans (kapasitif reaktans)” denir. Bobinde indüktans (XL) frekansla doğru orantılı iken, kondansatör kapasitans frekansla ters orantılıdır.
Kondansatör üzerinde gerilim akımla zıt yönlüdür. Gerilim maksimum olduğu anda akım sıfırdır. Akım ile gerilim arasında 900 lik faz açısı vardır. Akım - gerilimden "π/2" kadar öndedir.
Kondansatör : Kondansatör mantığı iki iletken arasına bir yalıtkandır. Kondansatörler içerisinde elektrik depolamaya yarayan devre elemanlarıdır. Kondansatöre DC akım uygulandığında kondansatör dolana kadar devreden bir akım aktığı için iletimde kondansatör dolduktan sonrada yalıtımdadır.
Elektrolitik kondansatörler kutupludur, yani bir voltaj kaynağına doğru yönde bağlanması gerekir. Eğer bir elektrolitik kondansatör, bir DC voltaj kaynağına ters yönde bağlanırsa, plakalardaki oksit kaplaması erimeye başlar, düşük empedanslı hale gelir, ve akım çekmeye başlar.
Kapasitif reaktans ise alternatif akım altında kondansatörün gösterdiği direnç özelliğidir ve formülü; XC=1/2.π.f.C şeklindedir. Bu durum vektörel olarak ifade edilen fazör diyagramı sayesinde daha iyi anlaşılabilmektedir.
Kondansatörler seri ve paralel bağlanır. Devrelerde hesap yapılırken önce kendi aralarında seri veya paralel bağlanan kondansatörlerden başlanmalıdır. Sonra diğer kondansatörler ile bağlama biçimlerine göre yeniden değerlendirilerek ve sondan başa doğru hesap yapılır.
Kondansatörlerin fiziksel büyüklükleri, çalışma gerilimleri ve depolayabilecekleri yük miktarına bağlıdır. Tasarım açısından ise çeşitlilik boldur, hemen hemen her boyut ve şekilde kondansatör temin edilebilir. Küçük boyutlu değişik tipteki kondansatörler.
Kondansatör, elektrik enerjisini elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerine sahiptir. İki uca sahip bir devre elemanıdır. Temelde iki metal tabaka arasına yerleştirilerek oluşturulan devre elemanıdır. Ancak kondansatörlerin geneli için depolama özelliğinin kısa süreli olduğu bilinmelidir.
Asit, baz ve tuz çözeltileri elektrik akımını iletir. TEORİK BİLGİ: Çözeltilerde iyonlarına ayrılan maddeler elektrik akımını iletirler.
Transformatörler tipik olarak, elektrik devresinde voltajın ya da akımın düşürülmesi ve yükseltilmesi için kullanılır. Elektronikte ise, farklı devrelerde yükselticileri birleştirmek ya da doğru akımla gelen dalgaları, daha yüksek değerdeki alternatif akıma çevirmek için kullanılır.
Kapasitörün Çalışma Prensibi
Kapasitöre gerilim uygulandığında iletken plakalar birbirlerine göre ters ve eşit değere sahip elektrik yükü ile yüklenirler. Bu durum, plakalar arasında bir elektrik alan oluşmasına sebep olur. Bu iki plaka arasında yalıtkan maddeden dolayı herhangi bir yük akışı (elektrik akımı) olmaz.
Kondansatörler doğru akımı iletmeyen özelliğe sahiptir. Alternatif akımı iletmek için tasarlanmıştırlar. Bu özellikleri rezonans devrelerinde güç akışının kontrolünde kullanılmaktadırlar. Basit düzen kullanılan elektrik devrelerinde kondansatör kullanımına gerek görülmeyebilir.
Kondansatörün Çalışma Prensibi
Kondansatöre gerilim uygulandığında iletken plakalar, ters ve eşit değere sahip elektrik yükü ile yüklenirler. Bu durum, plakalar arasında bir elektrik alan oluşturur. Bu iki plaka arasında yalıtkan maddeden dolayı herhangi bir yük akışı (elektrik akımı) olmaz.
En basit açıklaması ile alternatif akım elektronların sürekli yön değiştirdiği(bir ileri bir geri), doğru akım ise elektronların tek yönde hareket ettiği elektriksel ifadelerdir.
Doğru akım Telekomünikasyon sektöründe, Televizyon gibi elektronik cihazlarda, maden arıtma ve maden kaplamacılığında, metro gibi elektrikli taşıtlarda kullanılmaktadır. Alternatif akım büyük elektrik devrelerinde ve yüksek güçlü elektrik motorlarında kullanılır yani genellikle sanayi ve konutlarda kullanılır.
Kapasite değerleri genellikle 1 nF lle 20 pf arasında değişen kâğıtlı kondansatörlerin çalışma gerilimleri ise 100 volt ile 700 volt arasında değişmektedir.
Doğru akıma bağlanırsa akımı tek yönlü geçirir. Transformatör, Bobin ve Kondansatör doğruda çalışmıyor.
Alternatif akım (AC) ve Doğru akım (DC) devrelerinde gerilim depolamada ,güç katsayısı yükselmek için (daha çok fabrikalarda motorların çok olduğu yerlerde), rezonans halinde ve süzgeç devrelerinde (adaptör ve güç kaynaklarında tam DC elde etmek için) kullanılır.
Yük depolayan bir aygıt olan kondansatörler incelenecek. Bir kondansatör, iki iletken arasına konulan bir yalıtkandan ibarettir. Kondansatörün sığası geometrisine ve yüklü iletkenleri ayıran dielektrik denilen maddeye bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri