Kondansatör iki tane paralel iletken tabaka arasına dielektrik madde diye adlandırılan yalıtkan bir maddenin konulmasıyla meydana gelen pasif bir devre elemanıdır. Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır.
Kondansatörler alternatif akım (AC) devrelerinde iletken özelliği gösterir. Kondansatörler bu özellik nedeniyle alternatif akımda kuplaj (iletim); şöntleme (kısa devre) elemanı olarak çok kullanılır. Kondansatörün iletkenlik özelliği alternatif akım (AC) devresinin frekansıyla doğru oranlı olarak değişir.
Kondansatörler bir doğru akım DC besleme gerilimine bağlandığında, plakaları, kondansatör üzerindeki gerilim değeri harici olarak uygulanan gerilime eşit olana kadar şarj olur. Kondansatör, uygulanan voltaj korunduğu sürece geçici bir depolama cihazı gibi davranarak bu yükü süresiz olarak tutacaktır.
Kondansatörün alternatif akım devrelerinde akıma karşı gösterdiği dirence “kapasitans (kapasitif reaktans)” denir. Bobinde indüktans (XL) frekansla doğru orantılı iken, kondansatör kapasitans frekansla ters orantılıdır.
Kondansatörün uçları arasına bir gerilim farkı uygulandığı zaman, devreden akım geçer. Eğer kondansatörün uçları arasında gerilim değişikliği olmazsa bir süre sonra kondansatör dolar ve akım geçirmemeye başlar.
İlgili 41 soru bulundu
Kondansatör iki tane paralel iletken tabaka arasına dielektrik madde diye adlandırılan yalıtkan bir maddenin konulmasıyla meydana gelen pasif bir devre elemanıdır. Kondansatör doğru akımı geçirmeyip alternatif akımı geçiren bir elemandır.
Kapasitif reaktans ise alternatif akım altında kondansatörün gösterdiği direnç özelliğidir ve formülü; XC=1/2.π.f.C şeklindedir. Bu durum vektörel olarak ifade edilen fazör diyagramı sayesinde daha iyi anlaşılabilmektedir.
Kondansatör üzerinde gerilim akımla zıt yönlüdür. Gerilim maksimum olduğu anda akım sıfırdır. Akım ile gerilim arasında 900 lik faz açısı vardır. Akım - gerilimden "π/2" kadar öndedir.
Kondansatörün Çalışma Prensibi
Kapasitöre gerilim uygulandığında iletken plakalar birbirlerine göre ters ve eşit değere sahip elektrik yükü ile yüklenirler. Bu durum, plakalar arasında bir elektrik alan oluşmasına sebep olur. Bu iki plaka arasında yalıtkan maddeden dolayı herhangi bir yük akışı (elektrik akımı) olmaz.
Evlerimizin pirizlerindeki alternatif akım elektronik devrelerin çalıştırılması için kullanışlı bir akım değildir. Yapısındaki sığaçlar sayesinde adaptörler alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştürerek elektronik cihazların ihtayacı olan akım sağlanmış olur.
Birden fazla kondansatörün – uçlarının bir noktaya, + uçlarının diğer bir noktaya bağlanması işlemine paralel bağlantı denir. Paralel bağlamada kondansatörler de, aynı kutuplar birbirine bağlanır. Kondansatörler paralel bağlandıklarında kaynaktan çektikleri akım kollara ayrılarak devresini tamamlayacaktır.
Kondansatörlerin fiziksel büyüklükleri, çalışma gerilimleri ve depolayabilecekleri yük miktarına bağlıdır. Tasarım açısından ise çeşitlilik boldur, hemen hemen her boyut ve şekilde kondansatör temin edilebilir. Küçük boyutlu değişik tipteki kondansatörler.
Motor Kondansatör ne için kullanılır, sorusuna elektrik devrelerinde gerilimi düzenler ve güç kaynaklarını filtreler yanıtını veririz. Kondansatör olmazsa ne olur, sorusuna ise devre çalışmaya devam etse de çalışan devrede gerilimin dalgalı olabileceği yanıtını veririz.
Ters bağlanma süresine ve geçen akıma bağlı olarak ya hemen patlar, ya elektrolitiği dışarı sızdırmaya başlar ve bir süre sonra kurur, veya kalıcı olara vasıf kaybına uğrar (ESR değeri artar, kaçak akım değeri artar vs).
Bu akım periyodik olarak yön değiştirebilir ve bir alternatif akım devresindeki voltaj periyodik olarak tersine döner çünkü akım yön değiştirme özelliğine sahiptir.
Kondansatör doldukça uçlarındaki gerilim yükselir ve nihayet gerilim kaynağına eşit olur. Bu anda devreden akım geçmez kondansatör açık devre gibi davranır.
Kondansatörlerin şişmesine aşırı voltaj ya da aşırı ripple (parazitik besleme sinyalleri) sebebiyet verir. Psu dan başlayarak tüm besleme devrelerini kontrol etmelisin.
Kondansatörün Çalışma Prensibi
Kondansatöre gerilim uygulandığında iletken plakalar, ters ve eşit değere sahip elektrik yükü ile yüklenirler. Bu durum, plakalar arasında bir elektrik alan oluşturur. Bu iki plaka arasında yalıtkan maddeden dolayı herhangi bir yük akışı (elektrik akımı) olmaz.
Kondansatör, elektrik enerjisini elektrik alanın içerisinde depolayabilme özelliklerine sahiptir. İki uca sahip bir devre elemanıdır. Temelde iki metal tabaka arasına yerleştirilerek oluşturulan devre elemanıdır. Ancak kondansatörlerin geneli için depolama özelliğinin kısa süreli olduğu bilinmelidir.
En basit açıklaması ile alternatif akım elektronların sürekli yön değiştirdiği(bir ileri bir geri), doğru akım ise elektronların tek yönde hareket ettiği elektriksel ifadelerdir.
Yük depolayan bir aygıt olan kondansatörler incelenecek. Bir kondansatör, iki iletken arasına konulan bir yalıtkandan ibarettir. Kondansatörün sığası geometrisine ve yüklü iletkenleri ayıran dielektrik denilen maddeye bağlıdır.
Kondansatör : Kondansatör mantığı iki iletken arasına bir yalıtkandır. Kondansatörler içerisinde elektrik depolamaya yarayan devre elemanlarıdır. Kondansatöre DC akım uygulandığında kondansatör dolana kadar devreden bir akım aktığı için iletimde kondansatör dolduktan sonrada yalıtımdadır.
Kutuplu kondansatörler, DC devrelere bağlantıları yapılırken artı ve eksi uçları dikkatli bir şekilde bağlanmalıdır. Yanlış bağlantı anotta bulunan oksit tabakasının metal yüzeyi kısa devre eder. Yüksek ısı oluşur. Bu da kondansatörün patlama nedeni olabilir.
Alternatif akımda bazı devre elemanları (bobin, kapasitör, yarı iletken devre elemanları) doğru akım devrelerinde olduğundan farklı davranırlar. Örneğin bir kondansatör doğru akım devresinde üzerinden geçen akımın miktarına bağlı olarak belli bir zaman sonra dolar. Dolduktan sonra da üzerinden akım geçirmez.
Aynı güçte daha yüksek gerilim, daha düşük akım anlamına gelir ve böylece akımdan kaynaklanan ısı kaybı da azalmış olur. Doğru akım yerine alternatif akım kullanmanın en büyük avantajı, alternatif akımın kolayca yüksek gerilim seviyesinden alçak gerilim seviyesine dönüştürülebilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri