Öncelikle dinlenen müziğin dinen haram sayılan müziklerden olmaması gerekir. Aksi takdirde böyle konsere gitmek caiz olmaz. Ayrıca konser veren kadın ise erkeğin dinlemesi caiz olmaz.
Konsere tek gitmeniz durumunda hiç kimseyi beklemeyeceğiniz gibi kendi kafanıza göre bir deneyim yaşama şansına da sahip olabileceksiniz. Eğlenceyi kendi kurallarınıza göre yaşayacak ve sürekli birilerine uymak durumunda da kalmayacaksınız.
Tarikatçıların yaptıkları gibi, raksetmek, dönmek, el çırpmak, def, dümbelek, ney, saz çalmak, söz birliği ile haramdır.” Tekkelerde de, önceleri bağırmak çağırmak yoktu çünkü haramdır.
Şarkı ile şiir arasında fark yoktur. Eğer bunlar şehveti tahrik edip meşru olmayan şeylere sevk eder veya bir zalimi ya da muayyen bir kadını överse haramdır.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
İlgili 20 soru bulundu
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
Kadının okuduğu mevlidi veya ilahiyi CD'den, kasetten, banttan erkeğin dinlemesi de mi haram oluyor? Erkeklerin bizzat kadından dinlemeleri haram, bu aletlerden dinlemeleri ise mekruhtur.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Her iki taraf da alışverişte, şahitlikte ve benzeri işlerde erkeklerle konuşmanın caiz olduğunu bildiriyorlar. Birinci taraf, kadının sesi avret olmadığı için bunlar caizdir derken, öteki âlimler, ihtiyaç olduğu için caizdir diyor. Verilen cevazlar aynı; fakat cevaz veriliş sebepleri, gerekçeleri farklıdır.
1) Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir. Aslında kadının sesi haram değildir; ancak şehveti tahrik ederse Kur'an okumasını bile dinlemek haram olur.
Kur'ân ve sünnette müzik dinlemenin haram olduğunu ve müzik dinleyenlerin günahkâr olacağını ispata yetecek yeterli açık delil bulunmadığı görülmektedir. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir (Tirmizî, Nikâh, 6 [1089]; İbn Mâce, Nikâh, 20 [1895]).
Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur. Kur'ân ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır.
Raks, eli, ayakları tempo ile oynatmak ve dans etmek demektir. Eskiden raks eden erkeğe rakkas, kadına da rakkase denirdi. İhtiyari olmayan, yani kendi elinden olmadan raksa vecd denir. Vecde gelmek, kendi elinde olmadığı için günah değildir.
Öncelikle dinlenen müziğin dinen haram sayılan müziklerden olmaması gerekir. Aksi takdirde böyle konsere gitmek caiz olmaz. Ayrıca konser veren kadın ise erkeğin dinlemesi caiz olmaz.
Konser ortalama olarak 90 dakikadır ve şarkı sayısı da 25-30 arasında değişir.
Dar veya sıkı kıyafetlerden kaçının ve hareket etmenizi kısıtlayacak kıyafetler yerine daha gevşek ve esnek kıyafetler tercih edin. Böylece, konser boyunca rahat hissedebilir ve müziğin keyfini çıkarabilirsiniz. Kısa kot şort ve üzerine basic oversize tişört olabilir.
Bir erkek, nikahla alması ebedi haram olan, onsekiz (mahrem) kadının, başına, yüzüne, gerdanına, kollarına, dizden aşağı bacağına, şehvetten emin ise bakabilir. Bu kimse, göğüslerine, koltuklarına, uyluklarına, dizlerine ve sırtına bakamaz. Bir kadın için, amca, hala, teyze ve dayı çocukları da yabancı erkek gibidir.
Kadının, namahrem kimselerin yanında şarkı söylemesi caiz değildir. İslâm Dini, Peygamber Efendimizin (asm) sünnetine uygun eğlenmeyi ve çalgıyı haram kılmamıştır.
Bu hadis, kadının elleri ve yüzü dışındaki bütün vücudunun avret olduğunu ortaya koymaktadır. Câriyenin avret yeri erkeğinki gibidir; ancak buna karnı, sırtı ve yan tarafları da dahildir.
4.Arapça Cennet Dilidir
Buna göre başta hadis literatürü olmak üzere rivayet kültürümüzde yer alan değerlendirmeler, dini düşüncenin ve toplumsal yapının oluşmasında önemli rol oynadığı bilinen bir husustur.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır.
Ahirette, mahşerde Allahü teâlâ görülecektir. Bu demek hâşâ, (Allah ahirettedir, mahşerdedir) demek değildir. Allah Cennette de görülecektir.
Başta Hanefi ve Şafii imamları olmak üzere mezhep sahibi müctehid imamlarımızın kanaatleri de bu merkezdedir. Hatta bütün fıkıh kitaplarında şu hükmü görüyoruz: "Cumhura göre kadının sesi avret değildir." Yani bütün müctehidlere göre kadının sesi haram değildir.
Dinimiz zinayı yasakladığı ve haram saydığı gibi zinaya götüren yolları da tıkamış ve haram saymıştır. Aynı şekilde de internetten tanışılan birisi ile istediğiniz gibi havadan sudan konuşmak ve chatleşmek caiz değildir.
İnsanın ölümüne sadece insan olduğu için üzülmekte sakınca yoktur. Kâfirin kâfirliğinde sakınca görmeme anlamındaki üzülme ise tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri