Türk edebiyatındaki ilk örnekleri, O. Pamuk‟un da ilk romanlarını yayımladığı 1980‟lerden itibaren görülen postmodernizm, edebiyat çevrelerinde Pamuk‟un ilk iki romanından sonra yayımladığı Beyaz Kale, Kara Kitap, Yeni Hayat ve Benim Adım Kırmızı gibi romanlarının da etkisiyle, daha çok O.
Orhan Pamuk'un dördüncü kitabı olan ve 1985-1990 yıllarında yazma sürecini bitirdiği eseri Kara Kitap, Dünya edebiyatının postmodernizm anlamında en değerli eserlerinden biridir.
Ancak, Pamuk'un Kara Kitap'la bir bakıma öncülük ettiği postmodern sanat ve edebiyat anlayışı Türk aydınının ve okurunun entelektüel bilincinde berraklaştıkça onun ideolojik işlevi ve estetik karakteri de belirginleşmeye, netleşmeye başladı.
Orhan Pamuk'un Doğu anlatı geleneğine yaslanarak, postmodern tarzda kurguladığı Kara Kitap adlı eseri de 20. yüzyılın Hüsn ü Aşk'ı olarak tanımlanmaktadır. Buradaki "Rüya ile Galip" öyküsü aslında Hüsn ü Aşk'ın postmodernize edilmiş şeklidir.
Orhan Pamuk'un 1990 yılında yayımladığı ve Türk edebiyatı için artık bir modern klasik de- nebilecek romanı Kara Kitap da, yarattığı karakterlerle bu çerçevedeki ro- manlar arasında yerini almış görünmektedir. seksenli ve doksanlı yıllara denk düşer.
İlgili 22 soru bulundu
Hafızanın ayak seslerinin tüm anlatı boyunca varlığını sürdürdüğü Orhan Pamuk'un Kara Kitap adlı romanı da gelenek-modernizm buluşmasında varlık bulan postmodern bir yeni'den yazma/ yeni'den yaratma çabasının sonucudur.
Kitap türleri arasında, anı kitapları, romanlar, hikayeler, gezi kitapları, şiir kitapları, biyografi kitapları, dini kitaplar ve bilgi kitapları gibi içerikler yer alır. Kitap türleri nelerdir? Sorusuna yanıt olarak verilebilecek bu sıralamalara ek olarak farklı kitap türleri de eklenebilir.
Kar, Almanya'dan Kars'a doğru yola çıkan sürgün bir köşe yazarı ve şairin yaşadıklarını ele alıyor. Kitap, başkahramanı olan Kerim Alakuşoğlu'nun Erzurum'dan Kars'a yaptığı otobüs yolculuğu ile başlıyor. Yolda karın yağışını izleyen başkahraman, çocukluk günlerini hatırlayarak kar ile masumiyeti özdeşleştiriyor.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
Orhan Pamuk Kar kitabı "KA" karakteri :) - 1000Kitap. 460 syf. Yazarın; “ilk ve son siyasi romanım” dediği “Kar“ ile geldim Kerim Alakuşoğlu; kendine seçtiğin isim ile Ka, kitabın ana karakteri.
Romanın konusu
Işıkçı Ailesi ile birlikte, bu aile etrafında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu, dönemin kültürel özellikleri, toplumun orta ve üst gelir sınıflarının dünya görüşleri, yaşam biçimleri, ev hâlleri, tüketim alışkanlıkları da hikâyenin öğeleri arasındadır.
Yazar romanında İstanbul'un küçük bir kasabasında cep harçlığını çıkarmak için bir kuyu kazıcısının yanında çırak olarak çalışan 16 yaşındaki Cem'i anlatıyor. Cem, ustasını yeni yeni tanımaya başlamışken aynı zamanda kızıl saçlı bir kadından etkileniyor.
Realist romana örnek Stendhal'in Kızıl ve Kara romanı verilebilir.
Yaklaşık 30 dile çevrilen Kara Kitap, oldukça karmaşık bir yapıya sahip olması nedeniyle Orhan Pamuk'un okuması zor ve gizemli kitaplarından biri olarak bilinir. 2013 tarihinde yayınlanan "Kara Kitap'ın Sırları" adlı eserde ise Orhan Pamuk'un Kara Kitap adlı romanını yazım süreci, bu süreçte yaptığı röportajlar ve ...
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un romancılığı genelde postmodern yapıdadır. O; romanda konu, izlek ve yapı yönlerinden bu akımın bütün yansımalarını kullanmaya çalışır.
Postmodern yapısının yanı sıra polisiye ve aşk odaklı bir hikâyeyi de bünyesinde barındıran Benim Adım Kırmızı daha çok Pamuk'un güncel sorunları tarihî bir perspektife oturtarak anlattığı ve yine bir geçiş dönemi eseri olan Beyaz Kale'ye benzer.
Postmodernist edebiyatın iki önemli temsilcisi Orhan Pamuk ve Umberto Eco bugüne kadar yazdıkları romanlarla pek çok çalışmaya konu olmuş iki yazar olmakla birlikte, yazma deneyimlerini paylaşmaları açısından da meraklı okurlar ve araştırmacılar için ilgi çekici bir içeriğe sahiptirler.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Romanlar: Bazen kurguları bazen de gerçekleri anlatan, en uzun kitaplar arasında yer alır. Pek çok roman çeşidi vardır ve genellikle de en çok okunan kitaplar arasında yer alır.
Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Orhan Pamuk, Türk edebiyatının, modernizmle birlikte kentleşme olgusuyla beraber çevre sorunlarını birçok eserinde ele almış yazarlarındandır. İstanbul'u romanlarında bir karakter olarak anlatan yazar, şehrin kültürel, sosyolojik, fiziki gelişim ve değişimlerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermiştir.
“Öteki Renkler”, Orhan Pamuk'un “Pencereden Bakmak” adlı hikâyesiyle, 1980'lerin sonundan 1990'ların sonuna dek yurtiçi ve yurtdışında çeşitli dergilere yazdığı yazılardan, yaptığı söyleşilerden, günlük parçalarından, yerli ve yabancı birçok yazar üstüne yazdıklarından ve politik makalelerinden oluşan zengin bir seçki.
Nobelli yazarlara ilişkin inceleme ve araştırmaların yayımlanması da öyle. Bunun en son örneklerinden biri, yakın zamanda Orhan Pamuk romanlarına dair kaleme alınan, üçü İngilizce, ikisi Fransızca ve biri İtalyanca altı kitap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri