Domates Konservesi Ne Zaman Yapılır? Domates konservesi aslında yaz başından itibaren domatesin tazesinin bol bulunduğu herhangi bir zamanda yapılabilir. Genelde, domatesin hem bol bulunduğu hem de fiyatının daha ucuz olduğu Temmuz-Ağustos aylarında domates konservesi yapılır.
Temmuz –Ağustos ayları domatesin en olgun ve güzel olduğu dönem. Taze domateslerden kışa konserve hazırlamak için de zaman geliyor.
Kışlık konservelerin en başında ise domates konservesi yer alıyor. Domates konservelerini kış boyunca tüketebilmek için her yıl ağustos ayının sonlarına doğru hazırlıklar yapılır.
Genellikle yaz ve sonbahar mevsimleriyle özdeşleştirilse de konserve aslında her mevsimde yapılabilir. Konserve denildiğinde akıllara bu mevsimlerin gelmesinin sebebi ise her mevsimde tüketmek istediğimiz domates, taze fasulye, patlıcan gibi sebzelerin yaz sebzeleri olmasıdır.
Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir? Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Ağustos sonundan eylül ortalarına kadar domatesin en olgun ve konserve için en ideal olduğu dönem.
Ağustos ayında tüketilmesi gereken meyve ve sebzeleri açıklayan Yeşil Düşünce Derneği'ne göre bu ay reçel ve konserve yapmak, turşu kurmak ve kurutmak için de oldukça elverişli.
Dünyanın birçok yerinde romantizm mevsimi olan sonbahar, ülkemizde kışlık konserve hazırlama mevsimi anlamına geliyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte, kış aylarında çeşit çeşit ve sağlıklı sebzeler tüketmek için konserve hazırlıkları da başlıyor.
Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor. Olgunlaşması gereken likopen ise olgunlaşmıyor. Biz yazın tarlalardan, seralara girmemiş, tarım ilacı değmemiş domateslerden konserve yapıyoruz.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
Kışlık hazırlıklar genelde Mayıs ayında başlayarak Ekim ayına kadar sürmektedir. Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur.
Konserve menemen nasıl hazırlanır? Kışın afiyetle yenebilecek konserve menemen, mevsiminde yetişmiş enfes kızarmış domates ve kokusuyla cezbeden biberlerden yazın veya sonbaharda hazırlanabilir.
Yaz mevsiminin lezzetli domateslerini kullanarak kışın da aynı lezzette menemen yemek isteyenlerin kışlık menemenleri Ağustos ayı sonlarında hazırlamış olmaları şarttır. Çünkü Eylül ayının ortaları itibariyle yağmurlar başlayacağı için meyve ve sebze fiyatları artacaktır.
Eylül aynı zamanda turşu, konserve ayıdır! Özellikle bamya, fasulye, kornişon salatalık, domates, acı biber gibi mevsimlik ürünlerin hasatının bittiği bu ay, konserve için çok uygun bir aydır.
Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir. İyice soğuyan konserveleri güneş görmeyen bir yerde saklayarak domatesin olmadığı kış aylarında afiyetle tüketebilirsiniz.
Ters çevirip oda sıcaklığında soğutun. Aynı durum diğer konserveler için de geçerli. Bu sayede kavanozlar vakumlanacak ve içlerindeki ürünler daha uzun süre dayanacaktır. Saklama aşamasında ise kavanozları elinizden geldiğince kuru, serin ve hava almayan ortamlarda saklamaya çalışın.
Genellikle yaz ve sonbahar mevsimleriyle özdeşleştirilse de konserve aslında her mevsimde yapılabilir.
Daha önce kullandığınız kapaklar tutmayabilir. Kışlık menemen yapıldıktan sonra kaynar kaynar kavanozların içine doldurulur ve kapakları sıkıca kapatılır. Ardından kavanozlar bekletilmeden hemen ters çevrilir ve kuru bezin üzerine koyulur. Bu şekilde 24 saat boyunca bekletilir.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri