Nakliyeci firmalar denizyolu taşımalarında kullanılan konşimentoları düzenlemek için mutlaka söz konusu geminin yükleme limanından (port of loading) ayrılmasını beklemektedirler. Geminin limandan ayrıldığı tarih konşimentolarda on board (yükleme) tarihi olarak yer almaktadır.
Konşimento, bir taşıyıcı tarafından bir göndericiye verilen ve taşınan malların türünü, miktarını ve varış yerini detaylandıran yasal bir taşıma belgesidir.
Hava Yolu Taşıma Senedi (Airwaybill/AWB), havayolu şirketlerince düzenlenen ve malların taşınmak üzere teslim alındığını gösteren makbuzdur. Mallar üzerinde tasarruf etme yetkisi vermez. Varış havalimanında gümrük işleminin tamamlanmasından sonra mallar belgede ismi yazılı alıcıya teslim edilir.
Konşimentoda şu yazılı bilgiler bulunur: “Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret unvanı, kaptanın adı ve soyadı, geminin adı ve tabiyeti, yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı, alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı, yükleme limanı, boşaltma limanı veya buna dair talimat...
Konşimento Ne Zaman Düzenlenir? Konşimento (taşıma belgesi) taşıtan ile taşıyıcı arasında yapılan taşıma sözleşmesine dayanmakta olup, iki tarafın hak ve yükümlülüklerini gösteriyor. Taşınacak mallar taşıyıcıya teslim edildiğinde yükleme konşimentosu düzenlenir.
İlgili 39 soru bulundu
Nakliyeci firmalar denizyolu taşımalarında kullanılan konşimentoları düzenlemek için mutlaka söz konusu geminin yükleme limanından (port of loading) ayrılmasını beklemektedirler. Geminin limandan ayrıldığı tarih konşimentolarda on board (yükleme) tarihi olarak yer almaktadır.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Konşimentonun kaybolması durumunda armatör, alıcıdan banka teminat mektubu ister. Bunun sonucu olarak müşteriler teminat mektubu karşılığında, bankaya her 3 ayda bir faiz ödemek zorunda kalırlar. Türkiye'de genellikle 5 yılık teminatlar istenir. Diğer bir çözüm ise mahkeme kararı ile kayıp ilanı çıkartmaktır.
Ordino Belgesi
Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir.
Mallar düzenlenen senedin üzerinde alıcı olarak kimin adı yazılı ise ona teslim edilir. Bu taşıma belgesi üç tanesi orijinal olmak üzere on iki nüsha halinde düzenlenir.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Konşimento genel olarak taşımacılık alanında kullanılan bir belgedir. Özellikle deniz taşımacılığı konusunda ele alınır ve kullanılır. Yapılacak olan işlem ile beraber nakliye firması bünyesinde ilgili yükler gemiye bindirilir ve konşimento belgesi alınır.
Konşimentonun başlıca özellikleri aşağıda maddeler halinde gösterilmiştir. Yükün teslim alındığı (tesellüm konşimentosu), gemiye yüklendiği (yükleme konşimentosu) ve varış limanında hak sahibine teslim edileceği ikrarını içermesi, Yükü temsil etmesi, Kıymetli evrak niteliğinde olmasıdır.
Özellikli Konşimentolar
Örneğin, navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi konşimentoyu alıcının adına düzenler. Forwarder'lar ise acenteyle yaptığı işbirliklerinde konşimentoyu kendisi ve acente arasında düzenler. Konşimento her taşıma modunda bağlayıcı bir belgedir.
Orijinal Konşimento : Taşıyıcı rolündeki gemi acentesi veya taşıma işleri organizatörü tarafından oluşturulan, imza ve kaşe uygulanmış, basılı evrak niteliğindeki konşimentodur. Yükün sahipliğinin alıcı firmaya geçebilmesi için, bu tür konşimentoların posta yoluyla muhatabına gönderilmesi zorunludur.
Konşimento, yükletenin isteği üzerine şu şekillerde düzenlenebilir: Nama yazılı konşimento (Straight B/L), Emre yazılı konşimento (Order B/L) Hamiline yazılı konşimento (Bearer B/L).
Ordinonun hazırlanması nakliye acentelerinin görevidir. Hazırlanan ordino kaptana, malı getiren kişiye veya sorumluya verilir. Teslim emri de denen ordino sayesinde mal sahibi, işlemlerinin tamamlanması için adım atar.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordino gelmesi için konşimento belgesinin alınması gerekir. Dış ticarette giden malların teslim edilmesi karşılığında konşimento belgesi verilir. Malları teslim alan alıcının gümrükten malları geçirmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyar. Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir.
Bazı müşteriler, ürünlerin ödeme garantisi olarak konşimentoyu seçerler. Bu ödeme yöntemi kullanıldığında konşimento, ürünler alıcı tarafından alındıktan sonra banka tarafından gönderene ödeme, mülkiyetin nakli ve fonların teslimi için resmi gönderi belgesidir.
(Stale bill of lading) Akreditifte gösterilen süre içinde veya bir süre belirtilmemişse yükleme tarihinden itibaren yirmi bir gün içinde bankaya ibraz edilmeyen ve rezerv konusu olan gönderim belgesidir.
Kara Yolu Konşimentosu
Uluslararası nitelikteki CMR (Convention Marchandises Routiers) anlaşmasının gerekliliklerini kabul eden ülkelerin kullanılan bir karayolu taşıma belgesidir. Taşıma CMR hükümlerine göre yapılır.
Hiç bir kusuru olmayan yükün yer aldığı evraklara ise “temiz konşimento” adı verilir. Ticari olarak her zaman temiz konşimento tercih edilir. Konşimento, ticari anlaşmalar ve genellikle akreditifli satışlarda gerekli ve önemlidir. Özellikle “temiz konşimento” olarak adlandırılan evrak, bu tip satışların önceliğidir.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri