Konsinye işlemini satıcı işletmenin daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satıcı tarafından satış faturasının daha sonra düzenlenmesi kaydıyla diğer işletmeye mal teslim edilmesi şeklinde tanımlanması mümkündür. Satıcı mallarını alıcıya gönderecek fakat fatura düzenlenmeyecek.
Buna göre, konsinye olarak satılmak üzere teslim edilen emtia için faturanın, irsaliye tarihinden itibaren değil, konsinyinin malı sattığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.
Ancak konsinyatörün mal üzerindeki sahipliği devam etse bile mal, fiziken konsinyatörün stoklarında yer almadığından, konsinye olarak gönderilen malın 152 - Mamuller veya 153-Ticari Mallar hesabı altında açılacak bir alt hesapta ve nazım hesaplarda gösterilmesi gerekmektedir.
Birçok özelge ve yargı kararında ifade bulduğu üzere konsinye işlem, firmaların daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satılmak üzere ticari işlemde bulundukları diğer firmalara mal gönderilmesidir.
Konsinye, bir satıcının mallarını sattığı diğer bir satıcıya, dağıtıcıya veya komisyoncuya malların değerini satıldıktan sonra verdiği satış işlemidir. Kısaca veresiye satış olarak da adlandırılabilir. Konsinye satış özellikle otomotiv sektörü olmak üzere birçok sektörde yapılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Konsinye Satış Nedir? Konsinye satış, malın mülkiyetinin devredilmeden satın alan kişiye teslim edilmesi durumunu ifade eder.
Buna göre, konsinye olarak satılmak üzere teslim edilen emtia için faturanın, irsaliye tarihinden itibaren değil, konsinyinin malı sattığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir.
Konsinye ihracat, kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eder.
Emaneten satış anlamına da gelen konsinye satış, malın asıl satıcısı tarafından satılması kaydıyla komisyoncu'ya gönderilmesi olarak tanımlanmaktadır. Konsinye satışlarda, aracı durumunda olan komisyoncunun malın nihai alıcısı olmayıp, satıcı hesabına ve kendi adına malın alıcıya satılmasını sağlayan kişidir.
Ticaret bir satıcının, başka bir satıcı, dağıtıcı veya komisyoncuyla mallarının ederini satıldıktan sonra almak üzere yaptığı satış. Konsinye satış bir ürünün satın alınması için yeterli sermaye ayıramayan özellikle belirli müşterisi olan küçük esnaf modeli olarak ortaya çıkmış bir pazarlama modelidir.
Konsinye işlemini satıcı işletmenin daha önceden tespit edilen bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satıcı tarafından satış faturasının daha sonra düzenlenmesi kaydıyla diğer işletmeye mal teslim edilmesi şeklinde tanımlanması mümkündür. Satıcı mallarını alıcıya gönderecek fakat fatura düzenlenmeyecek.
Ticari malların satışı gerçekleştiğinde satışlar hesabı olan 600 YURT İÇİ SATIŞLAR Hesabında takip edilecektir. Bu hesap aynı zamanda bir gelir tablosu hesabı olup işletmenin brüt satış hasılatını göstermektedir.
Düzenlenmezse her bir irsaliye için özel usulsüzlük cezası kesilir. Eğer ürünler alıcı tarafından taşınıyorsa sevk irsaliyesini de kendisi bulundurmak zorundadır.
(5) Konsinye olarak gönderilen malın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden müracaat edilmesi halinde, izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince iki yıl daha uzatılabilir.
Konsinye olarak gönderdiğiniz malların konsinyi tarafından satılması durumunda sevk aşamasında hepsinin veya bir kısmının iadesi yapıldığında Konsinye Çıkış İadesi irsaliyenizi kestiğiniz alandır. Konsinye Çıkış İadesi İrsaliyesi kartınızda "KDV Hariç" alanı tanımlı olarak gelir.
İşletmelerinde konsinye mal bulunan işletmeler (Konsinyi) ise, malın sahibi olmadıklarından herhangi bir envanter ve değerleme işlemi yapmayacaklar. Emanet malları nazım hesaplarında izleyeceklerdir.
Konsinye Doldurma
Bu süreç, şirketin ürünlerinin bayide depolandığı ve yine şirketin ürünlerinin sahibi olduğu süreçtir. Sadece sipariş ve teslimat gerçekleşir. Bu süreçte satış siparişi açılırken PO numarası ve PO tarihi girilmesi önerilir(opsiyon).
Konsinye, bir mal veya aracın sahibi tarafından başka bir kişiye geçici olarak verildiği bir ticaret biçimidir. Konsinye, genellikle satıcı tarafın riskini azaltmak ve ürünlerini daha hızlı bir şekilde pazarlamak için kullanılır.
Konşimentolar, taşıma senedi olarak işlem gördüklerinden fatura yerine geçmezler. Sadece, navlun miktarı ve maliyet gösterilir. Navlun; taşıma hizmeti karşılığında gemi şirketine ödenen ücrettir. Konşimento, gemiyle gönderilen malların taşıyan tarafından teslim alındığını gösteren belgedir.
Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents – CAD), İthalatçı firmanın bankasının ihracat bedelini, ihracatçı firmanın bankasına ödemesi karşılığında belgelerin ithalatçıya teslimini öngören ödeme şeklidir. İthalatçı teslim aldığı ödeme belgeleri ile malı gümrükten çekme hakkına sahip olur.
Konsinyeli satışlarda, mülkünü satmak üzere üçüncü kişi ya da firmalara teslim eden kişiler “konsinyatör” olarak adlandırılırken bu mal ya da ürünleri satışa çıkaran kişi ve işletmeler ise “konsinye” şeklinde ifade edilmektedir.
e-İrsaliye malın sevkini ispat eden bir belge niteliğinde olduğundan fatura yerine geçmez. Elektronik ortamda irsaliyesi düzenlenen mallar için ayrıca fatura düzenlenmesi gerekir.
'...alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri