Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim.
Konsolos veya konsolosluk memuru, yabancı ülkelerde temsil ettikleri ülke adına resmi işlemleri yürüten görevlileri tanımlamak için kullanılan mesleki tabirdir. Konsoloslar; temsil ettikleri ülkenin ticari, sınai ve vatandaşlık işlemlerini yerine getirmekle yükümlüdürler.
Başkonsolosluklarda ve konsolosluklarda, vatandaşların resmî işlemleri yapılır. Büyükelçiliklerde ise vatandaşların değil, devlet'in kendisine ait işlemler gerçekleştirilir. Örneğin, New York'da Türk konsolosluğu vardır, ama büyükelçilik Vaşington'dadır.
Genel kanının aksine, elçilik ve konsolosluk binaları ait oldukları ülkenin toprağı değildir. Diplomatik statüdeki mülkler ve eklentileri, temsil ettiği ülkenin toprağı ya da anklavı sayılmaz.
e) Konsolosluk, başkonsolosluk, konsolosluk, muavin konsolosluk, konsolosluk ajanlığı ve büyükelçilik konsolosluk şubeleri ile fahri başkonsolosluk ve fahri konsolosluklardır.
İlgili 18 soru bulundu
Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim.
Not 2: Konsolosluk ve İhtisas Memuru statüsünden, Meslek Memuru statüsüne geçiş mümkün değildir. Ancak, Konsolosluk ve İhtisas Memuru statüsündeki personelin, başvuru şartlarını taşıması ve yapılacak olan sınavlarda başarılı olması halinde Meslek Memuru statüsüne atanması mümkündür.
Özetle; konsolosluklar, vatandaşların iş ve işlemlerini yapmakla yetkili olup, farazi anlamda ülke değildir. Konsolosluk görevlileri ve elçiler; gittikleri yerlerde dokunulmazlığa sahip olmakla beraber, konsolosluk veya elçilik binaları temsil ettikleri ülkenin toprağı sayılmazlar.
Büyükelçilik, konsolosluk ve kamu binaları gibi hassas yerler, emniyet teşkilatı tarafından 12 binden fazla personelle koruyor.
Teşkilat Yapısı / T.C. Dışişleri Bakanlığı Bakanlık, merkez ve yurtdışı teşkilatından oluşur. Bakanlığın yurtdışı teşkilatı, büyükelçilikler, daimi temsilcilikler, başkonsolosluklar, büyükelçilik konsolosluk şubeleri ile fahri başkonsolosluk ve fahri konsolosluklardan oluşur.
Elçilik veya konsoloslukta çalışan kişi Türk uyruklu da olsa istisna uygulanır.
Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi m.31/2'ye göre; konsolosluk binalarının, konsolosluk işleri için kullanılan kısımlarına girilemez, bu yerler dokunulmaz olup, konsolosluk binasının bunun dışında kalan yerleri ile başkonsolosun ve konsolosun geçici veya daimi konutları dokunulmazlıktan yararlanamaz.
1924 yılında yurt dışında 39 temsilciliğe sahip olan Türkiye'nin dış temsilciliklerinin sayısı, fahri olanlar hariç olmak üzere, 2019 yılı sonu itibarıyla 246'ya ulaşmıştır.
Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurları ile aday konsolosluk ve ihtisas memurları için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girme şartı kaldırıldı. Dışişleri Bakanlığı aday meslek memurları ile aday konsolosluk ve ihtisas memurları için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girme şartı kaldırıldı.
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak, b) 14/09/2013 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak (14/09/1978 ve daha sonra doğmuş olmak), gerekmektedir.
Aynı maddenin ikinci fıkrası, “Birinci fıkrada öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adli bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurlarının hapsedilemeyeceğini ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetlerinin kısıtlamaya tabi tutulamayacağını” belirtiyor.
Bir devletin yabancı ülkelerde bulunan yurttaşlarının haklarını koruyan, bağlı bulunduğu hükümete siyasal ve ticari bilgileri veren dış işleri görevlisidir. Başkonsolosluklar, Devletler Özel Hukukunun bir sonucu olarak kurulurlar. Başkonsolosların diplomatik dokunulmazlıkları sınırlanmıştır.
Başkent Ankara'da 135 yerleşik büyükelçilik bulunmaktadır. İstanbul ise 73'ü başkonsolosluk, 1'i konsolosluk olmak üzere 74 diplomatik misyona ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul'daki Britanya, Hollanda ve Almanya başkonsoloslukları 'güvenlik' gerekçesiyle geçici olarak kapandı. Konsolosluklara vize ve benzeri işlemler için randevu alan vatandaşları randevuları iptal edildi. Konsolosluklar olası protestolar ve Batılı hedeflere yönelik artan tehdit nedeniyle bir süre kapalı kalacak.
İlk önce çok sağlam bir üniversiteden Uluslararası İlişkiler bölümünü çok yüksek başarı ile tamalayıp, dış işleri bakanlığı'na kpss puanın ile başvuru yapacaksın. Kpss puanına göre eleme yapacaklar ilk olarak.
Dışişleri Bakanlığı 7 gün 24 saat arayabilirsiniz. Konsolosluk Çağrı Merkezi'ni arayan vatandaşlarımız, askerlik, pasaport, nüfus, evlenme, vatandaşlık, noterlik gibi konsolosluk işlemlerinin yanısıra, vize, seyahat uyarıları gibi çok çeşitli konularda yönelttikleri sorulara cevap alabilmektedirler.
Konsolosluklar, cumartesi günleri 10.00 ile 14.00 saatleri arasında açık olacak.
Konsolosluk ve İhtisas Memuru Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl alım yapılmaktadır. Adaylar Sınava katılarak başarı sırasına göre atama işlemleri yapılır. Aunı zamanda Konsolosluk ve İhtisas Memuru alımı için adaylardan herhangi bir KPSS şartı talep edilmiyor.
- Dış politikaya uygun bir politika yürütür. - Devlet temsilcisi olduğundan dolayı devlet adına yabancı devlet yetkilileri ile görüşür. Diplomat Maaşları Ne Kadar? Diplomat maaşları en az 4 bin, ortalama olarak 20 bin, en fazla ise 30 bin TL şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri