Hem de Estuz deniz tuzunun daha yumuşak lezzeti yaprakda düşük tuz tadı verecektir. Estuz ince deniz tuzu salamuranın pratik yapılması için hızlı erir ve tane boyutundan dolayı yaprak aralarına atılan tuz yaprağı delmez, deformasyona neden olmaz.
Salamura yaparken salamura tuz ya da kaya tuzu denilen, sofralık tuzdan iri, kristal yapıda bir tuz kullanılır. Bu tuz, içinde daha az iyot bulundurduğu için sofralık tuzdan çok daha lezzetli bir yapıya sahip. Sofralık tuz gibi kimyasal bir süreçten ve işlemlerden geçmediği için oldukça sağlıklı.
Yaprakları deste deste (10-15 tane) bidona koyup aralarına bir avuç kayatuzu serpip bir kaç tane limon tuzu koyuyoruz. Yapraklarımız bitene kadar sık bir şekilde bidona basıyoruz.
Bu işlem, yaprak miktarından dolayı uzun sürüyor. Yıkanan yapraklarımı kalın desteler halinde bidonun tabanına düz şekilde üst üste ve yan yana dolduracak şekilde boşluk bırakmadan dizdim. Her iki karış olan kalın destelerin arasına bir yemek kaşığı dolusu kaya tuzu serptim.
Salamura yapılacak yapraklar ince ve damarsız olmalıdır. Asma yapraklarını geniş bir tepsiye ya da temiz bir plastik kaba yerleştirin. İçme suyunu tencerede kaynatıp içine tuzu ve limon tuzunu ekleyin. Tuzlu suyu yaprakların üzerine döküp tepsinin ya da kabın üzerini bir tepsiyle kapatarak 12 saat kadar bekletin.
İlgili 31 soru bulundu
Halk arasında deniz tuzu ya da turşuluk tuz olarak tanınan salamura tuz, iyot içermediği için sofra tuzundan daha sağlıklıdır ve yemeklere daha fazla tat katar.
İyotsuz tuzların içerisinde tiroid üretimine destek olacak maddeler bulunmadığı için vücudunuza böyle bir katkı sağlamıyor. Aralarında böyle bir fark mevcut. Kısacası eğer bir tiroid rahatsızlığınız varsa iyotsuz, yoksa iyotlu tuz tüketin.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
3-4 gün sonra bidondan su taşabiliyor bunun için bidonumuzun altına bir leğen koyabiliriz. Suyunu bir kaç hasta da bir kontrol etmeliyiz. suyu azaldıkça tuzlu su ilavesi yapmalıyız. yoksa susuz kalan yapraklar çürür. Yaptığımız bütün kışlık veya salamura ürünleri mutlaka gölge ve serin bir yerde saklamamız gerekir.
Yarım gastronom içerisine önce 500gr tuz serilir sonrasında şerit halinde kesilen etler aralarda boşluk bırakılarak gastronoma yerleştirilir. Ardından 1.5 kg'lık tuz etlerin üzerine yerleştirilir. Üzerine yaklaşık 3kg'lık ağırlık koyulur ve +4 derecede salamuraya bırakılır.
Son olarak hazırlanan salamura yapraklar güneş almayan serin bir yerde muhafaza edilmeye başlar. Mayıs ve haziran ayında yapılan salamuralar kış boyunca sofralarda önerdiğimiz tariflerle afiyetle yenebilir.
Yaprakların üstüne suyu koyduktan sonra kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde 1 gün bekletin. Hazırladığınız salamur yaprağını serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Asma yapraklarını istediğiniz zaman ön haşlama yapmadan direk kullanabilirsiniz.
Susuz Tuzsuz Yaprak Salamurası Tarifi Nasıl Yapılır? İstediğiniz kadar taze asma yaprağını beşerli desteler yapıp saplarını koparmadan sarıp şişenin aldığı kadar arada oklava ile yaprakları zedelemeden vurdurarak şişeyi doldurun. Ağzını kapatın serin ve gölge yerde muhafaza edin .
Salamura yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 gece önceden sıcak suyun içerisine koyup bekletmelisiniz. İç harcını hazırlarken kullandığınız yaprakların tuzluluk oranına mutlaka bakmalısınız. Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız.
Yaprak Sarması İçi Nasıl Hazırlanır
Yıkanıp süzülmüş pirinçler ilave edilir. Domates sosu eklenir. Üzerine 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edilip tuzu eklenerek suyu tamamen çekene kadar pişirilir.
Asma yaprağının bilinen tehlikeli bir zararı yoktur ancak ülkemizde genelde salamura şeklinde tuzda bekletilerek tüketildiği için yüksek tansiyon ve böbrek hastaları için zararlı olabilir. Bu etkisini azaltmak için kullanmadan önce muhakkak suda bekletilmeli ve fazla tuzu alınmalıdır.
Salamura Asma Yaprağı Tarifinin Püf Noktası
Asma yaprağı oldukça tuzlu bir yapıya sahip olduğundan kullanmadan 2-3 saat önce sıcak suyun içinde dinlendirerek tuzunu atmasını sağlayın.
Turşu kurarken olmazsa olmaz bazı malzemeler var bunlardan ilki ve en önemlisi tuz. Turşuluk tuz, normal sofra tuzları gibi ince değil. Turşu kurarken iri salamura tuzu kullanılıyor. Bu tuzu marketlerden ve pazarlardan 1 kiloluk paketler halinde kolaylıkla temin edebilirsiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan “Turşu hazırlarken sofra tuzu yerine kaya tuzu kullanın. Çünkü normal sofra tuzu ile yapılan turşularda kısa sürede yumuşama gözleniyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir” diyor.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Özellikle uzun süre saklayabilmek için asma yaprakları adına salamura yöntemi yaygın kullanılır. Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün. Bunun da oldukça uzun bir süre olduğunu ifade etmek gerekir.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız.
Buzdolabında en az 30-45 gün bekletin. Bu süre sonunda, hamsi tuzlamanızın yemeğe hazır hale gelmesi için, tuzun içinden çıkardığınız balıkları iyice yıkayın. Sonra fazla tuzlu tadından arındırmak için 1-2 saat kadar suda bekletin. Damak tadınıza göre bu süreyi uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri