Lenslerin göz derecesiyle uyumlu olmaması ve ters bir şekilde takılması gibi durumlar da gözlerde batma hissine sebebiyet verebilir. Uzun süre boyunca kontakt lens kullanıldığı zaman bu optik merceklerde herhangi bir yırtık oluşması veya ürünün kirlenmesi sonucunda gözde batma hissi oluşabilir.
Kontakt lense bağlı alerji, göz kuruluğu, hatta kornea enfeksiyonu söz konusu olabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı sırasında gözde batma, yanma, kızarıklık, ağrı gibi şikayetleriniz gelişirse kontakt lensinizi hemen çıkarıp vakit kaybetmeden göz hekimine başvurmanız önerilir.
Temizlemek için lensler bir müddet solüsyonun içinde bırakılmalıdır. Eğer batma oluyorsa damla damlatır gibi lens solüsyonunu gözlerinize damlatıp bir süre bekleyin. Böylece probleminiz ortadan kalkacaktır.
Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Lens gözünüzdeyken saydam tabaka göz kapağı ile temas etmediğinden şikayet olmaz. Ancak lens çıkarılınca saydam tabaka göz kapağı ile temas edince rahatsızlık hissedilir. Bu tabaka 24 saatte kendini yenileyebildiğinden şikayetler bir süre sonra düzelir.
İlgili 18 soru bulundu
Lenslerin göz derecesiyle uyumlu olmaması ve ters bir şekilde takılması gibi durumlar da gözlerde batma hissine sebebiyet verebilir. Uzun süre boyunca kontakt lens kullanıldığı zaman bu optik merceklerde herhangi bir yırtık oluşması veya ürünün kirlenmesi sonucunda gözde batma hissi oluşabilir.
Aylık Planlı Değişim Lensleri
30 gün kullanılmak üzere üretilmiştir, doktor tavsiyesi ve lens materyal özelliklerine göre 1-30 gün arasında gözde kalabilir.
Bunun yanı sıra temizlenmesi için lenslerinizi bir süre solüsyonda bırakmanız gerekecektir. Bu sebeple bir batma hissettiğinizi düşünürseniz lens solüsyonunuzu göz damlası gibi gözlerinize damlatın. Bir süre bekledikten sonra sorun ortadan kalkacaktır.
Kontakt lensiniz kenarları kusursuz biçimde dik olarak mükemmel bir fincan şekli oluşturuyorsa, lens doğru yöndedir ve gözünüze yerleştirilmeye hazırdır. Kenar fark edilebilir biçimde dışa doğru bükümlü (kenarlı çorba kaşesi gibi) ise, kontakt lens ters yüzdür.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
3. Kontakt lens kullanırken göze göz damlası damlatılabilir mi? Cevap: Sadece prezervan (koruyucu madde) içermeyen göz damlaları damlatılabilir. Diğer damlalar ancak lens gözden çıkarıldıktan sonra damlatılabilir.
Lens kutusu içinde bulunan lens suyunu haftada bir olacak şekilde değiştirmek en etkili yöntemdir. Maksimum 30 gün süre aynı solüsyon içerisinde kalabilen lensler etkili kullanım için bu kadar bekletilmemelidir.
Lens musluk suyu ile kesinlikle temas ettirilmemelidir. Yeni kullanıcılarda, gözde rahatsızlık hissi, göz yaşarması, kırpma, ışık hassasiyeti olabilmektedir. Bu durum zamanla düzelmektedir, yumuşak lenslerde 3-5 gün , sert lenslerde birkaç hafta kadar alışma süresi vardır.
Lensi yanlış taktığımı nasıl anlarım diyorsanız lensi taktıktan bir süre sonra gözlerinizde batma ve acı meydana geliyorsa, pekala lensi yanlış taktığınızı anlayabilirsiniz. Bu durumda lensi hemen çıkartıp gerçek yüzünü döndürerek geri takabilirsiniz.
Kontak göz lenslerin, ister numaralı olsun ister numarasız renkli lens olsun ters ya da düz takılmasında sakıncası yoktur.
6. Kontakt lens gözün arkasına kaçar mı? Cevap: Hayır, alt göz kapağını aşağı çektiğinizde ortaya çıkan cep, gerçekte üst göz kapağında da vardır. Yani bir çıkmazdır. Sadece bazen lens katlanarak bu ceplere sıkışabilir bu durumda kolay bir müdahele ile gözden çıkarılabilir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Üretildiği tarihten itibaren lensler eskimeye başlar. Bir lens paketinin açılmamış olması ve son kullanma tarihinin geçmemiş olduğu durumlarda kullanılması gerekir. Aksi bir davranış, çeşitli göz hastalıklarına davetiye çıkartmak anlamına gelmektedir.
Kontakt lensleri takıp çıkarmadan önce eller sabunlu suyla yıkanmalı ve durulanmalıdır.
Araştırmalara göre gözde lensle uyumak konjonktivit oluşumuna sebep olma ihtimali yüksek olduğundan tavsiye edilmez. Çok uzun süreli kullanım süresi olan lenslerde dahi eğer bireyde enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa kesinlikle lensle uyumak önerilmez.
Lenslerin kullanım süresi aslında lenslerin ömrünü belirtmektedir. Örneğin aylık lenslerin kullanım süresi 30 gündür. 30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri