Kullanılan kontakt lensin önerilen süreden daha fazla takılması günlük yaşamda gözde batma hissine yol açabilir. Lenslerin düzgün bir şekilde temizlenmeden ve bakımları yapılmadan gözlere yerleştirilmesi de bu batma hissini tetikleyebilir.
Kontakt lensler, yapıları gereği yüksek oranda suya ihtiyaç duyarlar. Göz içerisinde konumlanması için gözün içerisindeki su oranının, göz yaşı oranının uygun seviyede olması gerekir. Göz yaşı miktarının eksikliği yanma ve batma hissi yapabilir. Göz yapınıza uygun lens tercih ederek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Kontakt lense bağlı alerji, göz kuruluğu, hatta kornea enfeksiyonu söz konusu olabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanımı sırasında gözde batma, yanma, kızarıklık, ağrı gibi şikayetleriniz gelişirse kontakt lensinizi hemen çıkarıp vakit kaybetmeden göz hekimine başvurmanız önerilir.
Temizlemek için lensler bir müddet solüsyonun içinde bırakılmalıdır. Eğer batma oluyorsa damla damlatır gibi lens solüsyonunu gözlerinize damlatıp bir süre bekleyin. Böylece probleminiz ortadan kalkacaktır.
Evet lens ilk takışta batar, rahatsız eder, bir alışma süresi var.
İlgili 42 soru bulundu
Lenslerin göz derecesiyle uyumlu olmaması ve ters bir şekilde takılması gibi durumlar da gözlerde batma hissine sebebiyet verebilir. Uzun süre boyunca kontakt lens kullanıldığı zaman bu optik merceklerde herhangi bir yırtık oluşması veya ürünün kirlenmesi sonucunda gözde batma hissi oluşabilir.
Kontakt lensiniz kenarları kusursuz biçimde dik olarak mükemmel bir fincan şekli oluşturuyorsa, lens doğru yöndedir ve gözünüze yerleştirilmeye hazırdır. Kenar fark edilebilir biçimde dışa doğru bükümlü (kenarlı çorba kaşesi gibi) ise, kontakt lens ters yüzdür.
Lens musluk suyu ile kesinlikle temas ettirilmemelidir. Yeni kullanıcılarda, gözde rahatsızlık hissi, göz yaşarması, kırpma, ışık hassasiyeti olabilmektedir. Bu durum zamanla düzelmektedir, yumuşak lenslerde 3-5 gün , sert lenslerde birkaç hafta kadar alışma süresi vardır.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Allerji. Kontak lens kullanımının herhangi bir döneminde meydana gelebilir. Gözlerde kaşıntı, yanma, batma, sulanma ve kızarıklık gibi şikayetler olabilir. Lenslerin çıkarılarak tedavisinin yapılması gerekir.
Lens gözünüzdeyken saydam tabaka göz kapağı ile temas etmediğinden şikayet olmaz. Ancak lens çıkarılınca saydam tabaka göz kapağı ile temas edince rahatsızlık hissedilir. Bu tabaka 24 saatte kendini yenileyebildiğinden şikayetler bir süre sonra düzelir.
3. Kontakt lens kullanırken göze göz damlası damlatılabilir mi? Cevap: Sadece prezervan (koruyucu madde) içermeyen göz damlaları damlatılabilir. Diğer damlalar ancak lens gözden çıkarıldıktan sonra damlatılabilir.
Lensleri aylık ya da senelik olarak kullanmak istiyorsanız her kullanımdan önce ve sonra lens solüsyonu ile temizlemelisiniz. Kullandıktan sonra temizleyip lens kabında saklayarak muhafaza etmeniz gerekir. Temiz kullanılmayan lensler hem gözde yanma, batma gibi sorunlara neden olur hem de hijyenik olmaz.
Lensi yanlış takmak pek çok lens kullanıcısının yaptığı bir şeydir. Bazı lens kullanıcıları lensi yanlış taktığını anlayamaz. Ancak lensi yanlış takmak durumunda gözde acıma hissi ortaya çıkar. bir süre sonra yanlış takılan lens gözlerde acıya sebep olduğu gibi batma problemine de neden olacaktır.
Unutularak susuz kalan bir kontakt lens havayla direkt temas ederek yüzey bakterilerinin hızla çoğalmasına neden olur. O nedenle kontakt lensi tekrar takmak bakterilerin gözünüze bulaşması anlamına gelmektedir.
Lens varken yüz yıkanmaz.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Lenslerle uyumak gözde oluşacak enfeksiyon ihtimalini 5-6 kat arttırdığından dolayı lensin türü ve süresi fark etmeksizin daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması adına önerilmez.
Lens göze takıldığında karşılaşılan ilk sorunlardan birisi bulanık görme sorunudur. Bulanık görüntünün nedeni aslında lens ile ilişkili değildir. Göz net bir şekilde görememeye alışkın olduğu için gözün zorlanarak iyi görme çabası bireyler tarafından yoğun şekilde uygulanmaya başlar.
konfor arttırmak için yapılabilir.
Göze uygun olan lens, iyi ortalanmış olup, korneayı sarar. Gözyaşının dolaşımı için lens hafif hareket etmelidir. Push-up testinde ve göz kırpma sonrasında 1 mm dikey hareket edebilmelidir. Kullanıcı net ve rahat görmeli, lensi hissetmemelidir.
Lensinizi tekrardan öylesine alıp gözünüze yerleştirmek göz enfeksiyonuna da davetiye çıkartmak anlamına gelir. Lensleriniz yere düştükten sonra şayet yanınızda lens solüsyonu bulunuyorsa yapabileceğiniz ilk adım lenslerinizi temizlemek ve ellerinizi de yıkayıp tekrar temizledikten sonra lensi tekrar kullanmaktır.
Yapışmış bir yumuşak kontakt lensin çıkarılması
Ardından, kontakt lensin gözünüzdeki konumunu belirleyin. Gözünüze yapışan kontakt lens korneanızda uygun biçimde ortalanmışsa, lens muhtemelen kurumuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri