Limon tuzunu saklarken diğer baharat gibi ısıdan ve ışıktan uzak bir yerde tutun. Bu sayede tadını daha uzun süre muhafaza edecektir. Limon tuzunu sıvı bazlı yemeklerde kullanırken pişirme işleminin ilk safhalarında yemeğe eklemelisiniz ki kolaylıkla eriyip tadını yemeğe verebilsin.
Limon tuzu, mutfakta salataların ve yemeklerin içinde kullanıldığı gibi yiyeceklerin taze kalmasını sağladığından zeytin yapımında, turşu kurmada ve reçel hazırlamada da kullanılabilir. Limon tuzu sadece yiyeceklerde değil; temizlik konusunda da etkili olan bir maddedir.
Kararında kullanılan limon tuzu bazı noktalarda işimizi kolaylaştırır kabul ediyorum. Ancak bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur.
Limon tuzu kimyasal yollarla elde edilen bir üründür, aşırı miktarda tüketilmediğinde insan vücuduna verdiği bir zarar tespit edilmemiştir. Çok fazla miktarda tüketildiği takdirde ise, mide sorunlarına yol açabilir. Ağız ve boğazda yaralar oluşmasına neden olabilir.
Limon tuzları şeker pancarı melasından, limondan ve turunçgillerden elde edilmektedir. Son zamanlarda tüketiminin artmasıyla birlikte şeker pancarı yöntemi daha çok tercih edilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Limon tuzu böbrek ve karaciğerleri temizler. Bakterilere karşı vücudu koruyan limon tuzu yüksek oranda C vitamini içermektedir. Böbrek taşlarının kolay bir şekilde atılmasını sağlayan limon tuzu tansiyonu da düzenlemektedir. Limon tuzunun cildi yenileyici özelliği de bulunur.
Narenciye notaları içeren mayhoş, ekşi hafif tuzlu bir tadı vardır. Püf noktası: Konserve yapılacak ya da pişirilecek meyvelerde renk kaybını önlemek için limon tuzu kullanabilirsiniz.
Söz konusu listelerde; örneğin en tehlikeli kanserojen madde olarak belirtilen E 330, halk arasında limon tuzu olarak adlandırılan ve portakal, limon vb. gıdalarda bol miktarda doğal olarak bulunan sitrik asittir.
Limon tuzu öncelerden limondan üretilen bir maddeyken bu işlemin pahalı olmasından kaynaklı olarak şimdiler de şeker pancarının sentetik melasından üretilmektedir.
Limon Tuzu ürünü Bağdat Baharatları Gıda San. ve Tic. LTD. ŞTİ. tarafından ISO 22000:2005 ve ISO 9001:2008 yönetim sistemi belgelerine ve helal sertifikasına sahip firmamızda üretilmiştir. Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliğine uygun olarak üretilmiştir.
Bir gün dinlendirilen ete eklenecek iç yağının kavurmanın daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağladığını söyleyen Şef Arif Kemal Doğan, “Etler pişerken iki–üç adet limon tuzu kullanırsanız, kavurmanız daha yumuşak olur” diyor ve ekliyor: “Lezzet için kullandığımız tencere de çok mühim.
Tuz ve Limon İle Pas Sökme
Yine evde pas sökme yöntemleri arasında tuz ve limonu aynı anda tepkimeye sokmak gelir. Tuz paslı alana serpiştirilir ve ardından ilgili kısma limon sıkılarak silinir. Yine hafif paslı alanlarda pasın sökülebilmesini sağlayabilir.
Mesela turşu yaparken 3-5 litre suyun içinde en az 15-20 dakika karıştırsanız dahi oldukça zor erir. Bulaşık makinesindeki yıkama operasyonu bile bunu tam olarak yok edemez.
ÖNCE LİMON TOZU
Bu maddenin katı yani kaya tuzuna benzer hâline halk arasında 'limon tuzu' denilir. – Endüstriyel bir katkı maddesi olan limon tuzunun katkı maddesi olarak kodu E330'dur. – Kimyevî adı ise “sitrik asit”tir.
Kaya tuzu ve limontuzu kesinlikle iki farklı madedir. Ve tamamen farklı amaçlarla kullanılırlar. Sitrit asit “tuz” olara anılsa da esasen tuz değil asidik bir maddedir.
Bir evde turşuya da, reçele de, ekşili çorbaya da limon tuzu konur, bulaşıklar limon tuzuyla parlatılır, içeceklerin rengi de limon tuzuyla açılırsa bünyeye giren limon tuzu miktarı kararından fazla olur. Limon tuzu yerine, evde limon varsa eğer olabildiğince taze sıkılmış limon suyu da kullanılır.
Tek başına kalp sağlığını desteklemeyi, sindirim sistemini iyileştirmeyi ve kilo kontrolünü sağlayabilir. Tuz ise ruh halinizi, hormonlarınızı, enerji seviyenizi ve metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olabilir. Limon tuz karışımı güçlerini birleştirerek vücudunuza sayısız fayda sunar.
İzmit Köseköy'de kurulu fabrikada üretilen limon tuzu, ilaç, gıda ve meşrubat sektöründe kullanılıyor. Fürsan, Türkiye'nin yıllık on bin ton olan limon tuzu ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyordu.
%70 indirimle Arifoğlu 60 gr Parça Limon Tuzu 13 TL'ye, %28 indirimle Limon Tuzu Parça 250 Gr 69 TL'ye, %15 indirimle Tane Limon Tuzu 1 Kg 109 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Limon tuzu zararları fazla kullanımda ortaya çıkmaktadır. Sitrik asit bir asit türü olduğundan zararlı olduğu düşünülür. Limon tuzu yani kimyasal yollarla elde edilen sitrik asit mide hastalıklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca suyla seyreltilmediğinde ağız, boğaz ve mide borusunda tahrişe neden olabilir.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Diş temizliğinde sıkça kullanılan limon ve tuz, dişlere zarar veriyor. Diş hekimi Aslı Ercanlı Ünal, limonun asitli, tuzun ise iri granüllü olduğu için diş minesine zarar verdiğini ve aşındırdığını belirtti. Ünal; "Diş temizliğinde kullanılan iri granüllü maddeler; dişin parlaklığını yok ediyor.
Limon tuzu, vücudu bakterilere karşı koruyor ve aynı zamanda bağırsakları da temizliyor. Bu özelliği sayesinde limon tuzunun ishali önleyici etkisi bulunuyor.
Geçmiş dönemlerde sıklıkla uygulanan limon tuzu ile nane kürü son zamanlarda rağbet gören diyetlerden biridir. Midesinde problem olanların denememesi gereken bu diyette nane ile limon tuzu birlikte tüketildiğinde iştah keserek metabolizmayı hızlandırır ve yağları yakar.
O nedenle illaki tuz tüketilecekse hekimler olarak böbrek sağlığı için deniz ve kaya tuzu tüketilmesini öneriyoruz. Tabii deniz ve kaya tuzunun da aşırı tüketilmemesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri