Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
Bir arsa satın alarak veya sahip olduğunuz arsa üzerine konteyner ev koymayı planlamakta iseniz mutlaka ilgili arsanın bağlı bulunduğu belediyeden imar izni almanız gerekmektedir. Ruhsat için gerekli olan başvuruyu gerçekleştirerek, uygun olması durumunda onay alabilirsiniz.
Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir. Çünkü sabit konteynerler, yapı statüsündedir ve yapı yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekir.
Söz konusu kaçak yapılar; betonarme, prefabrik veya konteyner evler olabilir. Ancak yapının türü, kaçak yapı cezasının miktarını da değiştirilebilir. Ceza artış nedenleri, yapılan kaçak yapının özelliklerine göre bir değişkenlik göstermektedir.
İmarsız araziye, yani tarlaya konteyner inşa etmek için belli başlı şartların sağlanması gerekir. Bu şartların başında tarla vasfında olan arazinin genel anlamıyla yola sınır olması gerekir ve aksi durumlarda inşaat izni verilmez.
İlgili 44 soru bulundu
Para Cezası: Kaçak prefabrik ev yapmak, 2021 yılı itibariyle 3.000 TL ile 30.000 TL arasında değişen para cezaları ile cezalandırılmaktadır.
Konteyner, müteharrik olsa da İmar Kanununun yapı tanımına uyuyor. Bu nedenle yapı inşaat sürecinde gerekli olan izinler konteyner kurulumunda da gerekli oluyor.
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
“Konteyner eve ruhsat alınır mı?” sorusu pek çok kişinin merak ettiği ve cevabını araştırdığı konular arasında bulunur. Konteyner eve ruhsat alınır ve bu ruhsata belirlenen zaman diliminde erişim sağlamak gerekir.
Konteyner Ev İçin İstenen Evraklar
İmar Durum Belgesi – İlgili Belediyeden alınacak. Aplikasyon Belgesi – Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak. Mimari Odası'ndan onaylanmış Mimari Proje.
·Prefabrik eve doğalgaz bağlanır mı? Prefabrik eve diğer konut modellerinde olduğu gibi doğalgaz bağlantısı yapılabilir. Tercihe göre kombili sistem veya doğalgaz sobası kullanılabilir.
Prefabrik yapılar, daha uzun ömürlü ve daha dayanıklıdır, konteyner yapılar ise daha az dayanıklıdır. Prefabrik yapılar, ticari ve endüstriyel yapılar için daha uygunken, konteyner yapılar genellikle konut, ofis, dükkan ve depo gibi küçük yapılar için kullanılır.
ELDER'den yapılan açıklamada, çadır ve konteyner kentlerde elektrik ihtiyacının dağıtım şirketleri tarafından karşılandığı belirtildi.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Konteyner yapmak için, hisseli tapuya sahip olan kişilerin öncelikle tapu planlarını incelemesi gerekiyor. Konteyner yapılacak alanın, hisseli tapuda her malikin ortak kullanımına açık olup olmadığı belirlenmelidir. Ayrıca, konteyner yapımı için gerekli izinlerin alınması gerekmektedir.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır. Evin yapılacağı bölgenin belediyesine ya da il özel idaresine başvurularak yapı ruhsatı alınabilir.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir.
Konutlarını kaybeden depremzedelerin AFAD'ın konteyner ev yardımından yararlanması için e-Devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru için yapılması gerekenlerse şöyle: - İlk olarak e-Devlet Kapısı'nın web sitesine ya da uygulamasına T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın.
Konteyner evi basitçe toprak üzerine veya altına beton dökerek bu beton üzerine yerleştirebilirsiniz. Başka bir seçenek ise kaldırım taşı şeklinde büyük iki taş üzerine yerleştirmektir. Bu taşları nalburlardan kolayca temin edilebilirsiniz.
Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri