Biftek: Biftek aynı zamanda sırt bölümünde yer alan rostoluk kısmın alt tarafından da de elde edilir. Yağsız ve sinirsiz bir et olduğu için kızartma, soslu tencere yemekleri ve fırın için uygundur. Kontrfile: Yağsız ve bifteklik bir parça olan kontrfile, bonfileye göre biraz daha sıkı yapıda ve serttir.
Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım kontrfile olarak adlandırılır ve genellikle antrikot ile birlikte servis edilir. Özetle antrikot da bonfile de birer biftek çeşididir.
Bonfile bir biftek çeşididir. Dananın arka sırt kısmında yer alan bölgeden çıkarılan bonfile, dananın en yumuşak bölgesidir. Yağsız et yemeyi tercih edenler için en uygun seçim bonfiledir.
Antrikot, bonfile ve kontfile dananın en değerli ve en yumuşak kısmıdır. Üçü arasındaki en yumuşak olan kısım ve lezzetli et yemeklerinde kullanılan bölüm ise, bonfiledir. Antrikot ise, biraz daha kuru ve sert olur.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Kontrfile omurganın üst tarafından çıkarılır. Kemiğin iç tarafı bonfileyi verirken, dış tarafı kontrfiledir. Antrikotun devamında buta doğru olan kastır. Antrikottan daha yağsız olduğundan, antrikota göre daha serttir.
Kontrfile, antrikot ile sokum arasında bulunan bonfilelik etin çıkarıldığı bölümün üstünü komple kaplayan birinci kalite et çeşididir.
pirzola kaburgalarin etli kismi, biftek dananin arka bacagi ,bonfile sirtta omurlar hizasindaki et.en kaliteli bonfiledir fakir bir ulke oldugumuzdan bunun ayrimini yapmiyorsuz et ettir mantigiyla fakat aslinda aralarinda baska ulkerde fark vardir.
Biftek, özenle seçilen danaların but kısmından elde edilen sert bir et tipidir. Marinasyon işlemi etin sıkı lif yapısını yumuşatacağından, pişirmeden önce en az 3-4 saat marine edilmesi önerilir.
bonfile daha pahalı olmasına rağmen (sanırım hayvanda antrikota göre daha az bulunduğundan) antrikot kadar lezzetli değildir. ama ikisi de değerli et olarak geçer hayvanın sırt kısmında bulunur.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
Biftek: Alt kısmında inciğin yer aldığı büyükbaş hayvanın diz ekleminin üst kısmında yer alan kısımdır. But kısmından çıkartılır, etin yağ ve sinir içermeyen en kıymetli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda arka diz ekleminin üzerinde kalan bölümden de çıkartılır.
Dananın sırt kısmından çıkan antrikottan buduna doğru uzanan bifteklik kısmıdır. Normal dana etine göre daha yumuşak ve yağsızdır. diyet yapanların en çok tercih ettiği dana etidir.
Bunun için döküm tava ocağın üzerine alınır ve ısıtılır. Isınan tavaya et eklenir ve yüksek ateşte iki tarafı da 3'er dakika pişirilir. Çevirme işlemi için çatal veya bıçak kullanılmamalı, maşa tercih edilmelidir. İki tarafı da pişen et, servis tabağına alınarak sıcak bir şekilde tüketilir.
Yoğun bir lezzete sahip olan Dana Kontrfile Biftek, dananın fileto kemiği üzerinde bulunan, but bölümüne doğru uzanan kısımdır. Dana etinin en yağsız ve sinirsiz kısmından elde edilen Dana Kontrfile yoğun et aromasıyla, et severlerin en sık tercih ettiği lezzetlerden biridir.
Yağı tavanın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayıncaya kadar ekleyin. Yağ çok hızlı ısınacak bu nedenle sıçramalara dikkat ederek tuzladığınız etleri tavaya alın. Tavada ilk yüzü kızaran etin diğer yüzünü çevirin. İki yüzüde pişen bifteği kekik ve karabiber serperek servis yapın.
Yağsız bir bonfile ya da steak yerine yağ damarları olan bir et tercih edin. Aksi takdirde etiniz pişirme aşamasında kuruyacak ve lezzetini kaybedecektir. Tercihiniz bonfile ya da antrikot ise etinizi asla döverek inceltmeyin. Bu sayede dokularına zarar vermediğiniz et pişme aşamasında parçalanmayacaktır.
Sığır filetosu, biftek, bonfile gibi işlenmemiş kırmızı etin yağsız kesimleri, diğer türlerden daha sağlıklı olabilir. Bunun nedeni, işlenmemiş olmaları, aşırı tuz, yağ ve koruyucu maddeler içermemesidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Biftek eti neden sert olur? Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Biftek kelimesi Türkçe'de "bir et kesimi" anlamına gelir. Fransızca bifteck "bir et kesimi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İngilizce beef steak "sığır kızartması" deyiminden alıntıdır.
Kontrfile hayvanın büyüklüğüne göre iki buçuk ile dört kilo arasında bir ağırlığa sahiptir ve sert bir et olduğu için bonfile ve antrikota göre daha ince bir şekilde dilimlenir. Eğer kalın olarak dilimlenmek isteniyorsa eti yumuşatmak gerekir.
Yoğun bir lezzete sahip olan Dana Kontrfile Biftek, dananın fileto kemiği üzerinde bulunan, but bölümüne doğru uzanan kısımdır. Dana etinin en yağsız ve sinirsiz kısmından elde edilen Dana Kontrfile yoğun et aromasıyla, et severlerin en sık tercih ettiği lezzetlerden biridir.
Genellikle ızgarada pişirme işlemi uygulanır. Kontrfile: Yağsız,kemiksiz ve bifteklik bir parça olan kontrfile, bonfileye göre biraz daha sıkı yapıda ve serttir. Kalın, orta kalın yada ince olarak dilimlenebilir. Kalın olarak dilimlendiğinde marinasyon karışımında yumuşatılmalı ve sonrasında ızgarada pişirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri