Kontrfileyi pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın tercih edebilirsiniz.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Dananın sırt kısmından çıkan antrikottan buduna doğru uzanan bifteklik kısmıdır. Normal dana etine göre daha yumuşak ve yağsızdır. diyet yapanların en çok tercih ettiği dana etidir.
Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım kontrfile olarak adlandırılır ve genellikle antrikot ile birlikte servis edilir.
Bunun için döküm tava ocağın üzerine alınır ve ısıtılır. Isınan tavaya et eklenir ve yüksek ateşte iki tarafı da 3'er dakika pişirilir. Çevirme işlemi için çatal veya bıçak kullanılmamalı, maşa tercih edilmelidir. İki tarafı da pişen et, servis tabağına alınarak sıcak bir şekilde tüketilir.
İlgili 30 soru bulundu
Biftek: Biftek aynı zamanda sırt bölümünde yer alan rostoluk kısmın alt tarafından da de elde edilir. Yağsız ve sinirsiz bir et olduğu için kızartma, soslu tencere yemekleri ve fırın için uygundur. Kontrfile: Yağsız ve bifteklik bir parça olan kontrfile, bonfileye göre biraz daha sıkı yapıda ve serttir.
Yoğun bir lezzete sahip olan Dana Kontrfile Biftek, dananın fileto kemiği üzerinde bulunan, but bölümüne doğru uzanan kısımdır. Dana etinin en yağsız ve sinirsiz kısmından elde edilen Dana Kontrfile yoğun et aromasıyla, et severlerin en sık tercih ettiği lezzetlerden biridir.
Kontrfile iyi beslenmiş ve yağlı bir hayvandan çıkarıldıysa o zaman ızgarada pişirerek de tüketmek mümkündür. Bu şekilde pişirme ile oldukça lezzetli olacaktır. Diğer bir pişirme yöntemi ise fırında pişirmedir. Eğer isterseniz marine işleminin ardından döküm tavada da pişirebilirsiniz.
Et ızgara için dananın en çok sırt kısmı tercih edilir. Mangallık ve ızgaralık etler dana pirzola, dana antrikot, kontrfile ve bonfile olarak sıralanabilir. Tavuk ve balık gibi beyaz etler de ızgara et kategorisinde kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
Antrikot mu bonfile mi? Bonfilede iç yağı ve sakatat bağlantıları yoktur, gevrek bir ettir. Antrikot hayvanın neresindedir derseniz o da hayvanın göğüs omurları üzerinden boyuna doğru uzanan ettir. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım ise kontrefiledir ve genelde antrikot ile beraber anılır.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Steak eti genellikle dananın sırt kısmından çıkarılır.
Sırt etleri bir dananın tüm etlerinin yaklaşık yüzde 30'una denk gelir. Bu bölgeden çıkarılan etlere Dallas steak, New York steak, Kobe steak ve bonfile gibi isimler verilir.
Kebaplık olarak kullanılacak et sert durumdaysa bir süre yoğurt eşliğinde marine edilmesi şarttır. Böylelikle yumuşak hale gelmesi sağlanır. Kebaplık etin terbiyesinde pul biber yerine toz biber kullanmak daha iyi bir seçenektir.
Antrikotu lezzetli yapan hem içerisindeki mermerimsi yağ dokuları hem de ortasından geçen kalın yağ tabakasıdır. Antrikotu pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın tercih edebilirsiniz.
Yoğun bir lezzete sahip olan Dana Kontrfile Biftek, dananın fileto kemiği üzerinde bulunan, but bölümüne doğru uzanan kısımdır. Dana etinin en yağsız ve sinirsiz kısmından elde edilen Dana Kontrfile yoğun et aromasıyla, et severlerin en sık tercih ettiği lezzetlerden biridir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar. Eti terbiyelerken kuru soğan ve sarımsaktan, baharatlardan, taze kekik ve defneyaprağından, yoğurt ve zeytinyağından yararlanabilirsiniz.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
IZGARA/TAVA
1,5 parmak kalınlığında Kontrfile ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir. Bu süreyi pişme derecesi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir.
Mühürleme yöntemiyle, birer dakika kadar her iki tarafı yüksek ateşte pişirilir. Pişirme müddeti, dilimli kontrfilenin kalınlığına bağlı olarak farklı olabilir. Bir buçuk parmak kalınlığında kontrfile takriben üç dakikada orta iyi derecesinde pişer.
Isınan hazneye antrikotu yerleştirin ve pişirmeye başlayın. Her bir yüzeyini 3'er dakika pişirin. Daha iyi pişmesini istiyorsanız her yüzeyi 1 dakika daha pişirebilirsiniz. Pişen antrikotun üzerine derin dondurucudan çıkarttığınız sarımsaklı tereyağından bir dilim koyup arzuya göre yanında salatayla servis edin.
Kontrfile et, sert bir et olduğu için bonfile ve antrikota göre daha ince bir şekilde dilimlenir. Kontrfileyi yumuşatmak için bir gün önceden yağ, süt ve yoğurttan oluşan karışımın içinde bekletmek gerekir. Bunun yanında etin sulu olması için kontrfile pişirmeden önce dövülür.
Öncelikle kontrfileleri güzelce tuzlayıp karabiber serpiyoruz. Daha sonra kızgın tavada arkalı önlü mühürlüyoruz. Mühürlenen etleri alıp içine zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyip sarımsakları bir iki kızgın yağda çeviriyoruz ki aromasını sosa versin.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri