Gözlem doğal ortamda gerçekleşirse, kontrolsüz gözlem olarak adlandırılabilir, ancak gözlem, deneysel prosedürü içeren önceden belirlenmiş planlara göre gerçekleştiğinde, buna daha sonra kontrollü gözlem denir.
Gözlem, araştırılması gerekilen bulgu ya da toplanacak verilerin ortamında, araştırmacının dışarıdan gözlemlemeye dayanan faaliyetlerinin sonuçlarını yansıtmaktadır. Gözlemin en önemli özelliği, verilerin ortamında yapılmasıdır. Gözleme örnek olarak; araç trafik düzenlemesi olabilir.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Katılımlı gözlem, kişi sayısının az olduğu gruplarda, kısa ya da sık tekrar edilen etkinliklerde, zaman kısıtlamasının olmadığı durumlarda gözlemcinin aktif olarak katıldığı gözlemdir.
İlgili 44 soru bulundu
Bazen kontrollü ve kontrolsüz gözlemden bahsederiz. Gözlem doğal ortamda gerçekleşirse, kontrolsüz gözlem olarak adlandırılabilir, ancak gözlem, deneysel prosedürü içeren önceden belirlenmiş planlara göre gerçekleştiğinde, buna daha sonra kontrollü gözlem denir.
Sistematik gözlem; bir birey hakkında tam ve gerçekçi bir anlayış kazanmak, durumunu ve gelişmesini kavramak için çeşitli zaman ve faaliyetler içinde kişinin yeter bir süre gözlenip tipik ve anlamlı davranışlarını, eylemlerini sistemli bir şekilde kaydetme işidir (Tan, 2000).
Rasat: Dilimize Arapçadan geçmiş olan rasat, gözlem kelimesine verilecek en kısa cevaptır.
Katılımcı gözlem, araştırmacının bir grubu yalnızca gözlem yoluyla değil, aynı zamanda faaliyetlerine katılarak da incelediği nitel bir araştırma yöntemidir. Bu nitel gözlem metodolojisinde araştırmacı, mümkün olduğunca çok senaryodaki davranışı kaydetmek için kendini katılımcıların günlük faaliyetlerinin içine sokar.
-- Gözlemlenen olay, nesne veya duruma müdahale edilmemelidir. -- Basit gözlem: Verilerin sadece gözlenmesi veya kağıt üzerinde kaydedilmesi yeterlidir.
Bir nesnenin, olayın veya bir gerçeğin, niteliklerinin bilinmesi amacıyla, dikkatli ve planlı olarak ele alınıp incelenmesi. 2. Çeşitli araç ve gereçlerin yardımıyla olayların sebeplerini bilmek için uygulanan bilimsel yöntem.
Gözlemin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Müşahede, tanıklık etmek demektir. Bu kelime gözlem ve teşhis sözcükleriyle eş anlamlıdır. Mükaşefe kelimesi, keşif sözcüğünden türetilmiştir.
Bir kimsenin diğer bir kimse hakkında duyu organları ile bilgi edinme yolu veya bireylerin değişik ortamlarda , çeşitli davranışları hakkında onları gözleme yolu ile bilgi toplama tekniği olarak tanımlanır. Gözlem bilgi toplama aracıda diyebiliriz.
Gözlem, a) açıkça belirlenmiş bir araştırma amacına hizmet ettiği, b) ayrıntılı bir şekilde planlandığı, c) sistematik bir biçimde kaydedildiği ve d) güvenirliği ve geçerliği denetime konu olduğu zaman, bir araştırma aracı olur.
Gözlem; yargısızca, anı hissederek her geleni kabul ederek kişinin kendini gözlemesidir. Gözlem kişinin kendisini ve çevresini sakin ve sabırlı bir şekilde, duyumsayarak, serbest bırakarak ve şimdiki anı olduğu gibi algılamasıdır.
Yapılandırılmış (Denetimli) Gözlem: Yapılandırılmış gözlem, standartlaştırılmış veri toplama araçları aracılığıyla yapılan, bilgi toplama yolunun denetim altında tutulduğu gözlem türüdür.
Etkili bir gözlem yalnızca bakmak değil, belirli bir amaçla dikkatli bir şekilde ve sistemli olarak bakmaktır. Bilimin ve bilimselliğin ilk basamağı olan gözlem hayat boyu süren bireyin diğer adımlara daha kolay geçmesini sağlayan önemli bir beceridir. Gözlem becerisinin en iyi örneği karşımıza astronomide çıkıyor.
Gezi gözlem yöntemi, öğrencilerin olgu ve olayları daha iyi anlamalarına ve gerçek yaşamı daha yakından tanımalarına olanak sağlayan bir yöntemdir. Öğrenciler gezi gözlem yöntemi aracılığı ile öğrenilecek konu ile ilgili nesne, olgu ve olayları gerçek ortamlarında inceleme olanağı bulmaktadırlar.
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir. •Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.
Farklı dillerden kelimeleri sözcük dağarcığına katmıştır. Her kelimenin birden fazla anlamı ve kullanım alanı bulunur. Gözlem kelimesi de bu özelliklere sahip bir kelimedir. Müşahede, deney gibi eş anlamlı kelimeleri vardır.
Gözlem belirli bir amaç için, bir nesne, olay ya da ilişkinin sistematik olarak incelenmesi süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç doğal koşullarda, olayın kendiliğinden belirdiği sırada ya da bilinçli ve planlı olarak hazırlanan deney koşullarında olabilmektedir (Özgüven, 2002).
Aktif gözlem veya bekle ve gör, tıbbi problemlerde müdahale ya da tedavi öncesinde uygulanan tıbbi bir yaklaşımdır. Bu süre içerisinde tekrar tekrar tetkikler yapılır. Bekleme tedavisi, aktif izlem ve masterly inactivity. masterly inactivity teriminin tıbbi olmayan bağlamları da vardır.
- Tertiplenmiş- tertiplenmemiş gözlem türleri: Araştırmacı, gözlem yöntemlerinden birini kullanarak hangi davranışı gözlemleyip kaydedeceğini önceden belirlemişse tertiplenmiş gözlem, tam aksi durumda ise tertiplenmemiş gözlem yöntemini kullanmış olur.
Uzaktan algılama dünyamız yüzeyindeki objelere ait bilgilerin fiziksel temas olmadan bir aygıtla toplanması bilimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri