Varikosel her hastada ameliyat gerektirmez. En önemli ameliyat kararı sperm fonksiyonlarındaki bozulma ile alınır. Varikoselin sperm fonksiyonları üzerine en sık etkisi spermlerin hareket kabiliyetinin bozulmasıdır.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur. İlaçla veya bitkisel yöntemlerle tedavisi yoktur.
Her varikosel ameliyat edilmez. Varikosel tedavisi için ameliyat kararı, kişinin semptomları, ağrı düzeyi, üreme sorunları ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır. Varikosel ağrısı hafifse ve üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etkisi yoksa, ameliyat gerektirmez.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi edilmezse ilerleyerek testis boyutlarında küçülme, varikosel boyutunda genişleme, sperm parametrelerinde daha fazla azalma, ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Varikoseli iyileştirmek için üzüm çekirdeğinden faydalanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği kan dolaşımını düzenleme görevine sahiptir. Üzüm çekirdeği yağı ile bitki çayı her sabah içebilirsiniz. Düzenli şekilde tüketildiğinde kan dolaşımını rahatlatacaktır.
Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Bütün varikosel durumlarında ameliyat önermiyoruz ancak ciddi kozmetik problemlere neden olduğu durumlarda, şiddetli ağrı olduğu durumlarda ve en önemlisi sperm fonksiyonlarını bozarak erkek kısırlığına neden olduğu durumlarda mutlaka ameliyat öneriyoruz.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi etmezsek ilerleyerek testis boyutları küçülebilir, varikosel boyutu artabilir, sperm parametrelerinde daha fazla azalma olabilir ve ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Varikosel ameliyatı ciddi riskleri olan major bir ameliyat değildir. Testiste enfeksiyon, atar damarda yaralanma, lenfatik damarlarda hasar ve kanama nadiren görülür. Özellikle mikrocerrahi yöntem ile bu riskler minimal düzeydedir (<%1).
Varikoseli olan hastalarda testis ısısı arttığı için, varikosele bağlı zararlı moleküller biriktiği için testislerin sperm üretiminin bozulduğu, sayısının ve hareketliliğinin azaldığı düşünülmektedir. Varikosel her zaman kısırlığa yol açar mı? Hayır, açmaz.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Varikosel hastalığı testiste zonklayıcı bir ağrıya neden olur. Varikosel hastalığının ameliyat dışında bir tedavisi yoktur. Bitkisel tedavi, ya da diğer geleneksel tedavilerle varikosel düzelmemektedir.
Vakalar genellikle sol testiste olmak üzere, testislerin üst kısmında görülür. Bireyler uzanırken varikoseli göremeyebilir, ancak ayağa kalkıldığında gözle görülecek kadar belirgin hale gelebilir. El ile dokunulduğunda torba içinde plastik borular ya da solucanlar varmış gibi bir his uyandırabilir.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
Sperm hareket ve sayıları için uygulanabilecek bazı vitamin tedavileri vardır ancak bunlara varikosel ilaç tedavisi diyemeyiz. Varikoselin bugün için ilaç ile tedavisi tanımlanmamıştır.
Genel bir görüş olarak toplayıcı damar ağında 3 ya da 3'ten fazla sayıda veni incelenmekte ve veni çapı 3 mm'den büyük ise varikosel tanısı koyulmakta ve ameliyat kararı alınmaktadır. Tanı için yeterli boyut 3 mm ve fazlası olarak kabul edilmektedir.
Bu durum hastada cinsel istekte azalma ve şertleşme (ereksiyon) güçlüğüne neden olabilir. Varikosel ağrısı uzun süre ayakta durma, ağır egzersiz, cinsel ilişki veya uzun süreli yürüyüş durumlarında artış gösterebilir.
Hastalık, testisi saran toplayıcı damarların genişlemesiyle oluşan ve doğuştan bir damar anomalisi olarak ortaya çıkabilir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan ve sinsi bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır.
Varikoselin testis kanserine yol açtığına dair bir bilgi yoktur; yol açacağı en önemli risk testis fonksiyonlarını bozarak kişinin çocuk sahibi olmasını zorlaştırma olasılığıdır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri