Kontrolsüz Kavşak: İleride kontrolsüz bir kavşağın bulunduğunu hız azaltılması gerektiğini bildirir. Köprüye gelindiğini bildirir. Yandan Rüzgar:Yola dik olarak esen rüzgardan dolayı trafik olumsuz etkilenebilir.
Kontrolsüz Kavşak Levhası T-21: İleride genel geçiş önceliği kuralının yürürlükte olduğu, diğer bir ifadeyle sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz bir kavşağa yaklaşıldığını bildirmek için kullanılır.
Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir. Dönüş yönüne bakılmaksızın; traktör, iş makinesi, kamyon gibi araçlar, diğer motorlu araçlara yol vermek zorundadır. Aksine bir trafik levhası yoksa tüm araçlar rayda hareket eden araçlara yol vermek zorundadır.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşan araç sürücüleri mutlaka kavşaklarda ilk geçiş hakkına kurallarına uymalıdır. Yaya geçidinde karşıdan karşıya geçen yaya varsa ilk geçiş hakkı daima yayanındır. Geçiş yolundaki (bir mülkten çıkış yapan) araç sürücüleri ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır.
Dönel Kavşak Levhası T-24: İleride bir dönel kavşak olduğunu bildirir. Hız azaltılmalı, ilk geçiş hakkı dönel kavşak içindeki araç sürücülerine verilmelidir. “Dönel kavşak” levhası ile birlikte tehlikenin niteliği hakkında bilgi veren ilave bir panel levha da kullanılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Kavşak, farklı istikametlerdeki yolların birbiri ile aynı düzlemde kesiştiği, farklı yönlerden gelen araçların emniyetle birbirlerinin güzergâhlarından geçtiği veya yön değiştirdiği nokta. Hem karayollarında hem de demiryollarında kavşaklara sıklıkla rastlanır.
Kontrolsüz kavşaklar; birleşimdeki her yolun aynı özelikte olduğu, herhangi bir trafik işaret ve levhalarının bulunmadığı kavşaklardır. Bu kavşaklarda geçiş üstünlüğü her zaman karıştırılmakta olup, sürücülerin tedirgin olduğu kavşaklardır. Kontrolsüz kavşaklarda geçiş üstünlüğü düz giden araçlardadır.
MODERN DÖNEL KAVŞAKLARIN TEMEL İŞLEYİŞİ
Hızınızı azaltınız. Sağ şeritten kavşağa giriniz. yaklaşırken sağa sinyal veriniz.
8- Kavşaklara yaklaşırken;yerleşim yerlerinde 30.yerleşim yerleri dışında150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, 9- Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri, 10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Geçiş hakkı, her zaman olmamakla beraber, sicil kayıtlarına işlenebilmektedir. Böylece üçüncü kişiler arazi üzerinde bir geçiş hakkı olduğunu tapu sicil kayıtlarından öğrenebilmektedirler.
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
Azami Hız Sınırlaması Anlamı TT-29: Azami hız sınırlaması demek kullandığınız aracın trafikte yapabileceği en fazla hızı göstermekte ve mümkün olduğu kadar belirlenen hızın üstüne çıkmamanızı gösteren levhalardır.
İlk bakışta hiçbir anlam ifade etmeyen, içi boş kırmızı bir ters üçgen olan ve aslında yol ver anlamına gelen levha ise belki de en farklı şekle sahip olan trafik levhası.
Kavşak İçi Yön İşareti: Sürücülere, kavşak öncesi yön levhasıyla verilen bilgileri kavşağa girdiklerinde teyid eder ve hatırlatır. Kavşak İçi Yön Levhası: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tanımlanan şekil ve boyutlardadır. 1,5 mm Galvaniz Sac'dan üretilmiştir. Omega direğe uygun olarak delikleri açılmıştır.
Direksiyon tam sol yönde çevrilir araç 45° döndükten sonra direksiyon 9-15 konumuna getirilir ve açı korunarak aracın bir öndeki araç ile hizası sağlanır; yani aracın ön kısmının girebilecek yeterli konuma sahip olması sağlanır.
25 Metre Geri Gitmek
Parkurda 25 metre geri gitme alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmalısınız. Aracı geri vitese alıp, direksiyon düz bir şekilde geri sürmelisiniz. 25 metre tamamlandığı zaman komisyon üyesi sizi uyaracaktır.
L Parka yanaşırken sağ sinyalimizi veririz, yanaşırken aracın hızını iyice düşürmeliyiz.
İşaret ve işaretçiler aksini belirtmediği sürece, sola veya geriye (U) dönecek araçlar sol şeride, düz gidecek araçlar orta şeride (yoksa sağ şeride) ve sağa dönecek araçlar sağ şeride geçerler. İleri gidecek araçların haricindekiler (sağa, sola ve geriye dönecekler) kavşağa girmeden sinyal verirler.
Döner kavşağa yaklaşıyorsanız, kavşakta dönmekte olan araçlara yol vermelisiniz. Diğer taraftan yol üstünlüğünün belirtilmemiş olduğu kavşaklar sürücülerin en çok zorlandıkları, kafalarının en çok karıştığı yerlerdir. Eğer kesişen yolların birbirine üstünlüğü bulunmuyorsa her sürücü sağından gelen araca yol vermelidir.
Kural bütün ülkede aynı: Düz gidecek sürücüler, döner kavşağa yaklaşırken sinyal vermek zorunda değiller, fakat uygulanabilirse kavşaktan çıkarken sola sinyal vermek zorundalar.
Kavşak İsim Levhaları: Otoyollarda yaklaşılmakta olan kavşağın adını ve numarasını bildirir. Kavşağa 2 km mesafe kala kullanılır. Kavşak Öncesi Yön Levhası: Herhangi bir ayırım yerinden belirli bir mesafe önce gidiş yönüne göre yolun sağına yerleştirilirler.
Google Haritalar''ın asistanı sizden belirli bir çıkışa girmenizi isterse, yapmanız gereken tek şey sağ tarafınızdan saymaya başlamak. Bu durumda, size en yakın olan dönüş 1. çıkış oluyor. Sonrakilerse sırasıyla 2., 3. ve 4. olarak devam ediyor.
Modern dönel kavşaklar; 15-30 m. dış çaplı mini dönel kavşak, dış çapı 30-43 m. tek şeritli dönel kavşak ve dış çapı 37-91 m. çok şeritli dönel kavşak olarak inşa edilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri