“Eğitim kurumlarında verilen konuşma derslerinin amacı, öğrencilerin düşünce ve duygularını dil kurallarına uygun, doğru ve etkili biçimde anlatma yeteneği kazandırmaktır” (Aktaş-Gündüz; 2001). Konuşma eğitim ve öğretim faaliyetlerinin de temelinde yer alır.
Programın Amacı
Bireylerin günlük hayatta temel konuşma dili kurallarına hakim olması, akıcı, anlaşılır ve güzel konuşma becerisini geliştirerek doğru ve etkili konuşma konusunda etkin olması amaçlanmaktadır.
Konuşma bir anlatma becerisidir ve bireyin duygu ve düşüncelerini sözle anlatmasıdır. Konuşma, bireyin toplumsal hayat içerisinde iletişim kurmasını sağlayan en etkili araçtır.
Tüm bu detayların uygun bir düzende ve yeterlilikte kullanılabilmesi ise konuşma teknikleri olarak ifade edebileceğimiz yöntemlerin birer bütünü.Konuşma teknikleri, etkili konuşma yöntemlerini de içine alan, güzel konuşma kuralları ile desteklenen, ifadelerin seçilmiş ve iletiminde beceri gerektiren adeta bir konuşma ...
Anlatma becerilerinden biri olan konuşma bireyin duygu ve düşüncelerini sözle an- latmasıdır. Konuşma, bireyin toplumsal hayat içerisinde iletişim kurmasını sağlayan en etkili araçtır. Sağlıklı olan her birey, konuşma yetisiyle doğar.
İlgili 39 soru bulundu
Etkili konuşma becerisi, düşüncelerimizi, duygularımızı ve bilgilerimizi açık ve etkileyici bir şekilde ifade etme yeteneğidir. İletişimde etkili olmak, karşımızdaki insanlarla daha iyi bağlantı kurmamıza, düşüncelerimizi anlaşılır biçimde iletmemize ve çevremizde olumlu etkiler yaratmamıza yardımcı olur.
İnsanlar konuşarak duygusal açıdan destek bulurken, aynı zamanda sosyal becerilerini geliştirir ve daha sağlıklı ilişkiler kurarlar. Son olarak, konuşma, duygusal dengeyi sağlama ve kişisel büyümeyi teşvik etme açısından önemlidir.
Vücut dilini iyi kullanmak, sesin etkili kullanımı, göz teması, konuyu hikayeleştirmek, mizahı yerinde kullanmak, ne çok hızlı ne de çok yavaş konuşmak… Tüm bu maddeleri dengeli kullandığınızda iyi bir konuşmacı olma yolundasınız demektir.
Konuşma stratejileri üstbilişsel, dengeleme, duyuşsal, belleksel, bilişsel ve iletişimsel olmak üzere altı ulamda tanımlanır.
Konuşma en az şu beş etmenden oluşur: Ses, boğumlanma (telaffuz) , konuşma dinamiği, sözcük hazinesi ve biçem (üslup) .
Güzel konuşma, insanın, karşısındaki kişilerle önceden planlanmış olsun ya da olmasın etkili iletişim kurmasıdır. Duyguları doğru ifade etmek, dilek ve düşüncelerini de doğru ve etkili bir şekilde karşıya aktarmaktır. Güzel konuşmak için sadece ağız değil onlarca organ aynı anda koordine bir şekilde çalışmalıdır.
Diksiyon eğitiminin ilk adımı nefes tekniklerini öğrenmektir. Doğru nefes almayı öğrendiğinizde, kelimeleri doğru telaffuz etme sürecine bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Nefes teknikleri, uzun zaman yanlış tekniklerle nefes alan, konuşan ve hayatında ilerleyen biri için ilk adımda zorlayıcı olabilir.
Konuşmanın temel unsurları ile yan unsurları belirlenmeden, nerede ne kadar bahsedileceği tespit olunmadan yapılacak konuşmanın başarısız olacağı anlatılmalıdır. Bu eğitim sırasında konuşmacıya, hitab edilecek topluluğun eğitim seviyesini, özel ilgilerini vs. dikkate almalarının gerekliliği de öğretilmelidir.
Konuşmayı bozan etkenler maddelerle şu şekilde belirtilebilir (Yaman, 2004): • “Kelime hazinesinin yetersizliği, • Söyleyiş (telaffuz) hataları, • Bölge ağızlarının etkisi, • Yabancı kelime kullanma alışkanlığı, • Konuşmada düzenin bozulması, • Dilimiz konusunda bilgi ve ilgi eksikliği, • Türkçe kökenli bilinmeyen ...
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Düzenli nefes egzersizleri yapılmalı, yoga veya meditasyon gibi tekniklerle desteklenmelidir. Kelime ve harflerin doğru ve net şekilde söylenebilmesi için yapılan alıştırmalar. Dil bilgisi kurallarına uygun olarak telaffuz alıştırmaları yapılmalıdır.
Diksiyon kurallarını; sözcük seçimine dikkat etmek, heceleri doğru vurgulamak, jest ve mimikleri doğru kullanmak, sözcükleri doğru telaffuz etmek, sesin işitilebilir olduğuna emin olmak şeklinde sıralayabiliriz.
Kur'an-ı Kerîm, Hz. Peygamber'e sözlü olarak vahyedilmiştir. Kur'an, sözlü iletişim dilinin, güzel, yumuşak, kolay bir üslup te- meline dayandırılmasını istemiştir. Kaba, çirkin ve sert sözlerle kurulan iletişimde başarı sağlanamayacağı gibi, ulaştırılması is- tenilen mesajın etkili olması da söz konusu değildir.
Az Konuşmanın Ruh Sağlığımız İçin Faydaları
Ve işin bir de diğer boyutunu düşünecek olursak az konuşan insan psikolojisi de daha iyi olacaktır. Fazla sözcüklere girmeden kendini yormadan karşı tarafa anlatan kişi yanlış anlaşılma gibi polemiklere girmeden iletişimini tamamladığı için kendini daha rahat hissedecektir.
Diksiyon, konuşurken duygu ve düşünceleri doğru ve etkili bir şekilde anlatabilmek için sesin uyumunu, söyleniş şeklini, seslerin uzunluğunu ve kısalığını, vurgu ve tonlamalarını doğru jest ve mimiklerle yerinde ve güzel kullanma sanatıdır. Doğru ve etkili konuşma bilgi ile birleştiğinde, başarıyı artıracağı kesindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri