Ayna karşısında okuma yapmak veya bir konu kapsamında ayna karşısında konuşmak da yaşanan heyecanla başa çıkılmasını kolaylaştırır. Kişi böylece hem konuşmalarının ön provasını yapar hem kendi sesini dinler. Ses kaydı yapmak, konuşmasını videoya alıp izlemekte kişinin heyecanını kontrol etmesini sağlar.
Topluluk önünde konuşma korkusu veya Glossofobi, kişinin belirli bir topluluk önünde konuşma veya performans sergileme durumunda yoğun bir anksiyete ve korku hissettiği bir anksiyete bozukluğudur. Bu durum, bireyin sosyal durumlarda değerlendirilme veya olumsuz bir şekilde algılanma endişesiyle ilişkilidir.
Topluluk önünde konuşma yaparken elbette samimiyetsiz resmi bir dil kullanın demiyoruz. Dilinize ölçülü bir resmiyet yerleştirmeli, abartıdan kaçınmalısınız. Bir de günlük hayatta kullandığınız yinelemeleri, akıcılığı bozan ses tekrarlarını bırakmalısınız. Dinleyicilerinizi sıkmadan, doğru bir diksiyon kullanmalısınız.
İlgili 43 soru bulundu
Pek çok insan topluluk önüne çıktığında konuşmakta zorlanır, söyleyeceklerini karıştırabilir veya unutabilir. Topluluk önünde konuşma korkusu olan bireyler, konuştukları sırada hata yapmaktan, yanlış anlaşılmaktan, bildiklerini unutmaktan, dil sürçmesi yaşanmasından kaygı duyarlar.
Topluluk önünde, kendisini adeta çıplak ve savunmasız hisseder. Bütün eksiklerinin, bütün kusurlarının ortaya çıkacağı hissine kapılır. Bu gerginlik yüzünden çoğu insan konuşma yapmamak için, türlü bahaneler uydurur. Bu psikolojinin etkisiyle, insanların çoğu, topluluk karşısında “mükemmel” olmaya gayret ederler.
Tedavi edilmeyen sosyal fobi, kişinin yaşamında bir çok olumsuz duruma yol açar. Araştırmalara göre hastaların %92'sinin meslek hayatlarında, %85'inin akademik performanslarında, %70'inin ise arkadaşlık kuramama, karşı cinsten biriyle birlikte olamama gibi sosyal ilişkilerinde bozulma görülmektedir.
Konuşma bozukluğunun birçok farklı nedeni olabilir. Çocuklarda konuşma bozukluğu, bazen gelişim geriliği yüzünden bazen psikolojik nedenle ortaya çıkabilir. Konuşma bozuklukları motor becerilerde yani nörogelişimsel gerilik nedeniyle de oluşabilir.
Anksiyete belirtileri yaşıyorsanız, aile doktorunuz başlamak için iyi bir yerdir. İlk değerlendirmeyi yapabilirler ve gerekirse sizi bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirebilirler. Psikiyatrist, anksiyete de dahil olmak üzere ruh sağlığı durumlarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur.
Aşırı Heyecanlanma Neden Olur? Güven eksikliği yaşamak, Devamlı olarak hata yapmaktan korkmak, Çocukluk döneminde yaşanan travmalar, Onaylanmama, reddedilme ve bunun gibi durumlar aşırı heyecanlanma nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
Glossofobi veya konuşma kaygısı halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime glossofobi Yunancadaki γλῶσσα glōssa, dil anlamına gelir, ve φόβος phobos, korku veya endişe anlamına gelir.
Sosyal fobiyi yenmek için kesin veya anlık çözüm yoktur. Sosyal fobinin tedavisi için, diğer özgül fobiler için olduğu gibi, ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fobilerin yenilmesi için en etkili tedavi yöntemi maruz kalma terapisi (exposure therapy) ve bilişsel davranışçı terapidir.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Sosyal fobiler nadiren kendiliğinden kaybolurlar. Terapi tedavisi uygulanmadığı takdirde hastalık belirtileri (semptomlar) özellikle yetişkinlik döneminde kalıcı olur. Profesyonel bir tedavi uygulanırsa iyileşme ihtimali yüksektir.
Hissedilen korku, kaygı ya da kaçınma, kişinin hayatının iş, aile, sosyal yaşam gibi çeşitli alanlarında sorunlara neden olur. Kişinin hissettiği sosyal anksiyete devamlı bir durumdur ve 6 aydan uzun sürer.
Sosyal anksiyete bozukluğu için en yaygın iki tedavi türü psikoterapi yani psikolojik danışma veya konuşma terapisi veya ilaç tedavisidir. Bazı vakalarda iki tedavi türü eş zamanlı olarak kullanılır. Psikoterapi, çoğu sosyal anksiyete bozukluğu vakasında görülen semptomlarda iyileşmeye yol açar.
Bu örnekler aslında korkunun üstesinden bir şekilde gelinebileceğini ve bunun kişisel gelişim için değerli bir fırsat olduğunu gösteriyor. Glossofobi veya topluluk önünde konuşma korkusu, bir sosyal fobi veya sosyal kaygı bozukluğudur.
Konuşma bozukluğu, kişinin sesleri ve sözcükleri doğru ve akıcı çıkaramamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bunun sebebi kişinin konuşma organlarındaki bir problemdir. Konuşma bozukluğunun olması kişiler arası iletişimi kısıtlar. Bu rahatsızlık küçük yaşlarda ortaya çıkabilir ve nörolojik bir temeli olabilir.
Sosyal anksiyeteye sahip olan kişiler birileriyle tanışmak, flört etme ya da topluluk önünde konuşma gibi insanlarla etkileşime girilecek durumlardan korkarlar. Bu anlarda kişide sosyal anksiyetenin bir nedeni olarak aşırı terleme, kızarma ve göz temasından kaçınma gibi belirtiler ortaya çıkar.
Günümüzde, sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinde Food and Drug Administraiton (FDA) onayı almış olan ilaçlar paroksetin, sertralin ve venlafaksindir. Paroksetin, üzerinde en çok çalışılmış olan ilaçtır ve tedavi etkinliği çok merkezli, randomize, plasebo kontrol- lü çalışmalarla gösterilmiştir.
Sosyal Fobi psikiyatri uzmanı hekimlerce teşhisi konulabilen ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. TEDAVİSİ NASILDIR? Günümüzde sosyal fobi tedavisinde oldukça etkili olan, uyku-sersemlik gibi yan etkilere yol açmayan; bağımlılık yapmayan ve kalıcı düzelme sağlayabilen bir takım ilaçlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri