Tasavvufun temel ıstılahlarından olan kalp, insanın hakikatini ifade eden rabbânî bir latifedir. Göz dediğimizde gözü oluşturan bütün anatomik organlar kastedildiği gibi Kalp de birbirlerine bağlı ve kendi içlerinde bir bütünlük arz eden mertebelerden oluşur: 1.Sadr: İslâm mertebesidir. 2. Kalb: İmân mertebesidir.
İlâhî hakikat ve sırların tecelli ettiği yer olan kalp anlamında tasavvuf terimi. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden ayıran akıl, sağduyu.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Kur'an'da geçen kalp de bunlardan biri- dir. Kalp lügatta merkez, öz, cevher, ilik, en iyi ya da en çok tercih edilen kısım anlamlarına gelir (Mutçalı, 1995: 724). Bir şeyin kalbi, onun bir şekilden başka bir şekle çevrilmesi, döndürülmesi demektir (Isfahani, 2006: 2/391).
Eski Türkçede "aylak", kalbin içinde bulunduğu göğüs boşluğu, kalp anlamına gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Kalp sözcüğünün Türkçedeki karşılığı Yürek'tir, Arapça ḳlb kökünden gelen kalb قلب sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük, Akadca aynı anlama gelen kablu sözcüğü ile eş kökenlidir.
Özet: Sîne-sâf tabiri, Farsça, göğüs, bağır, sadr; gönül, kalp, yürek anlamına gelen “sîne” kelimesi ve Arapça temiz, duru, berrak, hâlis anlamlarına gelen “sâf” kelimesinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. “Sîne-sâf” için Farsça ve Türkçe sözlüklerde genel olarak üç anlam verilmiştir.
Kalp, fiziksel bir organ olmanın dışında aynı zamanda insanoğlunun duygusal, ahlaki ve ruhsal yönünü gösteren sembollerden biridir. Kalbin insan zihninin bulunduğu yer olduğuna inanıldığından şiirlerde ruhu ve sevgiyi temsil eden bir metafor olarak kullanılmıştır.
Kalbimiz, sadece kan pompalayan bir organ değil aynı zamanda duygularımızın da organıdır. Kalbimiz aşk, sevgi, heyecan, mutluluk, üzüntü, nefret gibi duyguların da aynasıdır.
Kalp her zaman sevginin sembolü olmuştur. Çünkü sevdiklerimizi gördüğümüzde kalbimizin hızlı ve güçlü atması, ona tepki vermesi aşkın kalbimizde yer aldığına olan inancı güçlendirmiştir. Bu da kalbi, vücuttaki sevgi merkezi haline getirmiştir.
Kalp kelimesinin zıt anlamlısı yoktur. Kalp kelimesinin dilimizde bulunan herhangi bir zıt anlamlısı bulunmaz.
Bunu dikkate almanın adına akleden kalb denilebilir. Yani, daima dikkat eden, tefekkür eden, tefekkür-ü enfuside bulunan kalb denilebilir diye anlıyorum. İnsana emanet edilen duyguları kullanarak, o duygular vasıtasıyla bize ulaşan mesaja daima dikkat etmek, onları değerlendirmek, enfüsileştirmek demektir.
Ruhun yeri sağ memenin iki parmak altında, sırrın yeri sol memenin iki parmak üstünde, hafînin yeri sağ memenin iki parmak altında, ahfânın yeri de göğsün ortasıdır. Halk âlemine ait nefsin yeri alnın tam ortasıdır (Gümüşhânevî, I, 63).
Bedendeki göz insanlarla hayvanlar arasında müşterektir, fakat kalp gözü insanlara mahsustur. Basîret gözü her insanda kuvve halinde vardır. Bazı kimselerde bu göz Allah vergisi (vehbî) olarak doğuştan açık olursa da çok defa his perdesiyle örtülü olduğundan onu mücahede ile açmak gerekir.
Kalp tamamı ile otonom sinir sistemine bağlı bir organdır. Yani tamamı ile beyin tarafından otomatik bir biçimde kontrol edilir. Kalp genelde dinlerde ve edebi eserlerde sevmek ve aşık olmak ile bağdaştırılsa da kalp hiçbir şekilde zekaya veya düşünme yetisine sahip değildir.
Bunlar arasında ibadet, takva, vera', zikir, tevbe, murakabe, sıdk, ihlâs, sabır, tevekkül, şükür, rıza, fakr, zühd, istikamet sayılabilir. Tahakkuk Kavramları: Tasavvufî hayatı yaşayarak elde edilen derin manevî tecrübe ve bilgi birikimini ifade eden kavramlardır.
Korku ve kaygı duygularının kalp atım hızını artırdığı biliniyor. Yakın zamanda Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmada ise kalp atım hızındaki artışın kaygı benzeri davranışlara yol açtığı anlaşıldı.
Aşk bir beyin işlevidir. Ünlü beyin cerrahımız Gazi Yaşargil'in deyişiyle 'sevginin kaynağı beyindir'. Aşk duygusu, beynimizdeki korteks ve limbik merkezde oluşur. Beynimizin emriyle salgılanan kimyasallar, kalbimizin etrafında hissedildiği için sevgilimizi kalbimizde sanıyoruz.
Kırmızı kalp gerçek sevgili aşkı ve tutkuyu sembolize eder.
Kalp İşareti Nedir? Kalp işareti (♥), genellikle sevgi, romantizm ve duygusal bağları ifade etmek için kullanılan bir semboldür. Bu işaret, genellikle yazılı ve görsel iletişimde, özellikle romantik bağlamda kullanılır.
Kırmızı kalp emojisi, genellikle bir kişiye karşı duyulan güçlü duyguları ifade eder. Bu, romantik bir aşk olabileceği gibi, aile üyeleri veya yakın arkadaşlar arasında derin bir sevgi de olabilir. Ayrıca, bir şeyi veya bir fikri çok sevdiğinizi ifade etmek için de kullanılabilir.
Arapçada Kalp, قَلَبَ يَقْلِبُ قَلْبًا bir şeyi ters çevirmek, alabora etmek, bir şeyi bir şeye değiştirmek vb. anlamlara gelir. Kalpte durabilmenin şartı, صَمَّ يَصَمُّ صَمًّا sağır olmak anlamının yanı sıra aynı kökten gelen samimiyet صَمِيمِيَّةٌ (içtenlik) ile mümkündür.
Eski Türkçe yürek “kalp” sözcüğünden evrilmiştir.
herze - هرزه
(ص .) 1 - بیهوده ، یاوه . 2 - بیکاره .
Göğüs kafesinde, göğsün orta çizgisinden biraz daha sol tarafta bulunan ve hayati önem taşıyan kalp, kaslı yapıya sahip bir organdır. Günde ortalama 100 bin kez kasılarak neredeyse 8000 litre kanı dolaşıma pompalayan bu organın erkeklerde ağırlığı 340 gram iken kadınlarda yaklaşık 300-320 gram kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri