Konuşma ise sonradan öğrenilmiş, ama yaşamımız boyunca sürdürdüğümüz bir eylem olduğu için refleks haline gelmiş bir davranış türüdür.
Duygusal, sosyal ve fiziksel faktörler ağlamayı tetikleyebilir ve karmaşık bir biyolojik süreç olan ağlamak, ağlama refleksi olarak bilinen bir tepkidir. Bu tepki beyin, sinir sistemi ve gözyaşı bezlerinin etkileşimiyle gerçekleşir.
– Hapşırma, öksürme, çiğneme, yutma, kızarma, kusma ve kan damarlarının büzülüp gevşemesi gibi otomatik olarak gerçekleşen vücut içi reflekslerini düzenler.
Yutkunma, insanın prenatal dönemde gösterdiği ilk refleks mekanizmalardan biridir.
Örneğin; göz kapağının kırpılması, hapşırma, öksürme doğuştan gelen reflekslerdir. Bisiklet sürme, yüzmek, limon görünce ağzın sulanması sonradan kazanılan reflekslerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Öksürme, hapşırma, göz kapağının kırpılması, çocuktaki emme davranışı, hapşırınca gözün kapanması.
Korku hemen şu anda ortaya çıkan veya birazdan çıkacak olan bir tehlikeye karşı geliştirdiğimiz bir duygusal refleks iken, kaygı genellikle gelecekte olacak olumsuz bir olaydan dolayı duyduğumuz endişedir. Vücudumuzun ve zihnimizin geliştirdiği bir savunma refleksidir.
2- Sonradan Kazanılan Refleks: Sonradan öğrenilen şeyler doğrultusunda ortaya çıkar, doğuştan değildir. Bireyden bireye farklılık gösteren bir durumdur. Örneğin; örgü örme, araba sürme, bisiklet sürme, limon ile birlikte ağız sulanması, yutkunmak, kartopu oynamak, yüzmek bu refleks türü içerisinde yer alır.
2-Sonradan Öğrenilen Refleks Örnekleri:
Limon görünce ağzın sulanması ya da kişinin sevdiği bir yemeği görünce karnının guruldaması, sonradan öğrenilen şartlı reflekslere örnek olarak gösterilebilir.
Dudağına ve yanağına dokunulduğunda yenidoğanlarda emme refleksinin başlaması beklenir. Sağlıklı bir bebeğin göstergesidir. Aranma-emme refleksi uyanıkken 4'üncü aya kadar devam eder.
Hapşırma bir reflekstir. Yani düşünmeksizin kendiliğinden gerçekleşen bir olaydır. Göze ne kadar ışık girdiğini kontrol eden gözbebeğinin büyüyüp küçülmesi de bu şekilde gerçekleşir.
Doğuştan (Kalıtsal) Refleks
Doğuştan gelir, sonradan kazanılmaz. Aynı türün bireylerinde görülür. Bu refleksler omuriliğin kontrolündedir. Öksürme, hapşırma, göz kapağının kırpılması, çocuktaki emme davranışı, hapşırınca gözün kapanması.
Gülmek insanlarda bir olaya karşı oluşan fiziksel bir reaksiyon olup, karşılaştığı komik, eğlenceli ve mutlu olduğu durumlarda verdiği bir davranış biçimidir. Her insan kendisinin hoşuna giden durumlarda gülme refleksi gösterir.
İnsan, duygusal nedenlerle ağlayan tek canlıdır – fillerin de yas tutarken ağladığına dair iddialar kanıtlanabilmiş değil. Neden ağladığımız konusunda fazla araştırma da yok. Yani ister fiziksel acı duyduğumuzda, ister duygusal travmalarda, isterse mutluluktan olsun neden ağladığımızı bilmiyoruz aslında.
Üzülünce Neden Ağlarız? Ağlamak, stresi azaltmanın yanı sıra duygusal acıyı da hafifletebilir. Ağladığımızda bastırılmış ve bunaltıcı olabilecek duygularımızı serbest bırakırız. Ağlamak, zor duyguları işlememize ve zorlu bir duygusal deneyimin içinden geçmemize izin veren katartik bir eylem olabilir.
Bu davranışı beyninizde kontrol eden kısım globus pallidus isimli bir sinir bölgesidir ve merceksel çekirdekte bulunur. Ortalama bir göz kırpma 100-400 milisaniye kadar sürer.
Başlıca ilkel refleksler şunlardır: Moro, avuç içi ile kavrama, ayak tabanı ile kavrama, aranma, emme, adımlama, Galant, asimetrik tonik boyun, tonik çapraşık.
Içgüdü sonradan öğrenilen yetilerin aksine o canlıda olan ama geliştirilmeyi bekleyen bir özelliktir. Bu özellik doğuştan gelen özellikler refleksler örneğin emme refleksi gibi özellikler herhangi bir hastalığı veya problemi olmayan her insanın omuriliğinde var olarak gelir.
Bebek bu refleks sırasında yüzünde ürkmüş bir ifade ile bakabilir ya da ağlayabilir. Bu tepkiye moro refleksi denir. İrkilme refleksi olarak da bilinir ve bebek ani bir hareket, parlak ışık ya da yüksek sesli bir uyaranla karşılaştığında da olur.
Özellikle ani seslerden, gürültülerden, hızlı hareket eden objelerden, üstüne doğru gelen canlılardan, tanımlayamadıkları şekillerden, dengelerini kaybetmekten, düşmekten, nefes alamamaktan, canlarının acımasından korkuyorlar. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz.
Refleksler içgüdüye göre daha basit bir yapıya sahiptir. Refleksler ertelenebilir ancak engellenemezler. İçgüdü ise ertelenemez.
Bebeklerde emme refleksi, çocuğunuzun beslenme ihtiyacını gidermek için gösterdiği bir davranıştır. Üstelik bu refleksin temeli bebeklerin anne karnında geçirdiği süreye kadar uzandığını söylemek mümkündür. Bu yenidoğan refleksleri, ilk olarak bebekler anne karnındayken parmağını emdiğinde gözlemlenir.
Refleks merkezlerinin büyük çoğunluğu medulla spinalis'te ve beyin kökünde bulunur.
Doğumdan itibaren görülür ve 2. ayda refleks kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri