Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Konuşma Bozukluğu Tedavisi
Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır. Konuşma bozukluğunu tedavi ederken dil egzersizleri, dudak egzersizleri, yanak ve çene egzersizleri yapılarak konuşma bozukluğunun giderilmesi sağlanabilir.
Konuşma sırasında kişinin tiz sesler çıkarması, ritmin bozuk olması ve seslerin tam olarak çıkmaması bireylerin psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Konuşma bozukluğunun çocukluk döneminde kekemelik ve artikülasyon (bazı harfleri çıkaramama) şeklinde ortaya çıktığı görülür.
Geçici iskemik atak beynin bir kısmına giden kan beslemesindeki geçici bir kesintiden kaynaklanır. Kan beslemesindeki kesinti, beyinin etkilenen kısmında oksijen eksikliğine neden olur. Bu, konuşma ve görme bozukluğu gibi felce benzer ani semptomlara ve yüzde, kollarda, bacaklarda uyuşma veya güçsüzlüğe neden olabilir.
Konuşma organlarının kas zayıflığı, paralizisi ya da koordinasyon problemine bağlı olarak konuşma seslerinin akıcılığı ve/veya ses problemlerinin bir arada ortaya çıkmasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir.
Özellikle yaşlı bireylerde felç sonucu meydana gelen afazi aslında felç veya beyin tümörü gibi hastalıkların bir belirtisi olarak karşımıza çıkar. Yaygın görülen afazi semptomları kısa, eksik cümlelerle konuşmak, mantıksız cümleler kurmak ve konuşulanları anlamamakla birlikte sık sık tekrar etmektir.
Dil ve Konuşma Terapisi, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Sayısal puan türünden tercih edilebilen bölüm Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında yer almaktadır.
Kişinin konuşmasının akışı, ritmi, ses birimlerinin çıkarılışı, anlatımda bozukluk olması dil ve konuşma güçlüğü olarak adlandırılmaktadır. Pek çok nedene sahip olan bu sorun, bireyin normal bir iletişim içerisinde olmasını engellemekte, bu durumun birey üzerinde çeşitli psikolojik etkileri bulunmaktadır.
Konuşma kaygısı ise konuşmanın verdiği/vereceği bunaltıdır. Bu bunaltılı anlarda yoğun yaşanılan fiziksel, duygusal, davranışsal ve bilişsel tepkiler, bireyin sağlıklı bir iletişim kurmasını zorlaştırmakta ve konuşmaktan kaçınmaya yöneltebilmektedir.
Afazi, beyin kanaması ya da inme (felç) gibi serebrovasküler rahatsızlıklar sonucu beynin konuşma bölümünde gelen hasara verilen isimdir. Beynin konuşma merkezinde oluşan bu hasar, bireylerde konuşma bozukluğu, algıda ve verilen cevaplarda tutarsızlık ve iletişim problemleri gibi sorunlar meydana getirir.
Konuşma bozuklukları 3 başlık altında incelenebilir: sesletim (artikülasyon) bozukluğu, kekemelik ve motor konuşma bozuklukları.
Dil tembelliği nedir ve nasıl giderilir ? Bir kelimenin veya cümlenin telefuz esnasında ağızdan doğru şekilde çıkmasını engelleyen bir problemdir. Dil tembelliği egzersizleri ile bu problem çok rahat bir şekilde giderilebilir.
Bir kişinin sesleri net anlaşılır şekilde telaffuz edememesi, artikülasyonda sorun yaşaması, ses düzeyinde sıkıntısı olması veya kekemelik gibi konuşmasını akıcı olmayan bir hale getiren faktörler bulunması, konuşma bozukluğu ihtimalini akla getirmektedir.
Sadece çok büyük olması burun tıkalıymış gibi konuşmaya (h.ponasal) neden olabilir. Seslerin üretimine konuşma bozukluğuna etkisi olmaz. Eğer burun tamamen tıkalıysa (geniz etinden dolayı) kişi 'm' ve 'n' seslerini üretmede sorun yaşar.
Konuşma terapisti çeşitli koşullara sahip hastalara yardım ederken, multidisipliner biçimde çalışır. Hafif, orta veya şiddetli öğrenme güçlüğü, konuşma gecikmesi, konuşma bozukluğu, ses üretememe, işitme bozukluğu, yarık dudak veya damak, kekeleme, ses bozuklukları, dil bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.
Dil ve Konuşma Terapisti Seans Ücreti
Kendi kliniklerinde terapi hizmeti veren dil ve konuşma terapistlerinin tek seans ücretleri ise 300-500₺ aralıklarında olmaktadır.
Hafif afazi görülen kişiler konuşup sohbet edebilir ancak kelimeleri bulmada ya da karmaşık konuşmaları anlamada güçlük çekebilirler. Şiddetli afazi ise kişinin iletişim kabiliyetini büyük ölçüde etkilemekte, hastalar etkili iletişim kurmada ya da konuşulanı anlamada ciddi ölçüde güçlükler yaşar.
Afazi Katsayı Puanı (AKP); serbest konuşma toplam puanı ile anlama toplam puanının 20'ye, tekrarlama ve adlandırma toplam puanının 10'a bölünmesi sonuçlarının toplamının 2 ye çarpılması ile hesaplanmaktadır.
Konuşmak, konuşurken doğru kelimeleri seçmek, anlamak, yazmak, okumak ve hatta mimik yapmak gibi eylemlerin her biri dil kullanımının bir parçasını oluşturur. Bunlardan bir ya da daha fazlası beyin hasarı sonucu işlevini yitirirse, afazi adı verilen rahatsızlık meydana gelir.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri