Ev fiyatları neye göre artar? Ev fiyatlarındaki artış direkt olarak ekonominin bir getirisidir demek mümkün. İnşaat maliyet endeksi, dolar kuru ve enflasyondan kaynaklı ev fiyatlarında artışlar görüldü.
Kira Bedeline Göre Ev Değerini Hesaplama
Bir evin yatırım olarak geri dönüşü hesaplanırken 17-20 yıllık kiraların toplamı temel alınır. Türkiye'de genellikle 18 yıl baz alınır. Sonuç olarak bu yöntemle kira değeri yüksek olan bir evin fiyatı daha yüksektir denilebilir.
Bununla birlikte konut fiyatlarındaki yüksek artıştan sonra bir durgunlaşma beklentisi de dikkate alınarak, tablodaki aralıkların ortalaması sonucu Aralık 2023 itibarıyla Türkiye konut birim fiyatının 30.000 TL / m2 civarında olabileceğini tahmin olarak söyleyebiliriz.
Konut fiyatlarında yaşanan hızlı artışın temelinde inşaat maliyetleri yatmaktadır. Dünyada artan emtia fiyatları, tedarik sorunu, yüksek döviz fiyatları nedeniyle ithalatın pahalılaşması, maliyet artışında etkili oluyor.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Sektörden edinilen bilgilere göre 2023 yılında ev almak mantıklı hale geliyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği konut kredilerindeki değişiklikler gündemde. 2023 Aralık ayı içerisinde 3 farklı (alt, orta ve yüksek) gelir grubuna göre kredi seçeneği sunulacak.
Türkiye'de konut fiyatlarının düşme ihtimali yok. Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar.
“Seçimden sonra ev fiyatları düşer mi” sorusuna cevap da “HAYIR” Başka bir soru soralım.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Açıkçası 2023 için Türkiye emlak ve konut piyasası tahmini konusunda netlik yok. Analistler ise geçmiş yıllara dayanan verilere bakarak konut fiyatlarının gelecek yıl konut piyasalarının çoğunda az da olsa artacağını tahmin ediyor. Burada belirleyici unsur enflasyon olacaktır.
Daha İyi Kazanç Sağlar
Genel olarak, gayrimenkul yatırımı, yatırımcısına düzenli bir nakit akışı (aylık kira geliri) sağlaması nedeniyle iyi bir yatırımdır. Ayrıca gayrimenkul yatırımcısı kira gelirini arttırmanın ve yatırımdan daha yüksek getiri elde etmenin yollarını da bulabilir.
Listede Türkiye'nin üç büyük şehri yer alıyor. Ankara (yüzde 135,3), İzmir (yüzde 133) ve İstanbul (yüzde 127,3) listedeki 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler oldu.
Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de rekorunu tazeledi.
Peki, eksperler gayrimenkulün değerini neye göre belirler? Bu sorunun cevabını vermeye çalışalım. Bir gayrimenkulün değeri belirlenirken dikkat edilmesi gereken etkenler; arsa değeri, yapım maliyeti, kiraya verilmesi halinde getirisi, aynı konumdaki konutların satış fiyatları olarak sıralanabilir.
Seçimden sonra mevduat, bono ve tahvil gibi finansal yatırım araçlarının getirilerinin enflasyona baskın çıkması durumunda konutların varlık değerlerinde bir düşme görebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın bu iki kanal üzerinden konut fiyatlarını baskılayacağını varsayabiliriz.
Genel olarak deprem bölgesi dışına doğru oluşacak göçlerin oluşturacağı talep artışının konut kira ve fiyatlarını artıracağını söyleyebiliriz. Deprem riski altındaki bölgelerde ise fiyatların azalan talep nedeniyle görece gerileme ihtimali de söz konusudur.
Konut kredisi ile ev sahibi olmanız durumundaki en büyük avantajınız, ilk yıllar kiradan daha fazla taksit ödeseniz dahi, vadenin sonunda o konuta sahip olmanızdır. Burada krediniz, bir miktar fazla ödeme yapmanız durumunda evin mülkiyetini size geçiren bir kaldıraç etkisi yaratır.
*Normal koşullarda enflasyon yükselirse konut talebi düşer, fiyatlar da talep düşüklüğü nedeniyle enflasyon kadar hızlı yükselmez. Bizde normal koşullar geçerli değil. Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırıyor.
Döviz kuru değişimleri ile konut fiyatları arasında pozitif bir ilişki olduğu, döviz kuru arttıkça konut fiyatlarının da artacağı sıklıkla vurgulanır. Döviz kuru değişimleri ile konut fiyatları arasında pozitif bir ilişki olduğu, döviz kuru arttıkça konut fiyatlarının da artacağı sıklıkla vurgulanır.
Toplumun alım gücünün azalması yüksek faizler ve bankacılık düzenlemeleri nedeniyle konut kredisine ulaşımı her geçen gün zorlaşıyor. Artan faizler ile beraber yavaşlama eğilimine giren konut piyasasında beklenen fiyat düşüşlerinin yaşanmadığı görülüyor.
Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında artarak 1088,1 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Sektör temsilcileri, konut sektöründe düşüşün nedenini seçim sürecinde 'bekle gör' dönemi, krediye erişim zorluğu, arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki baskısı olarak gösterdi.
➔Böylesi bir artış da uluslararası kabul görmüş kriterlere göre konut fiyatlarında balon yaşanmakta olduğunu gösteriyor. ➔Nobel Ödüllü Prof. Dr. Robert Shiller'in bu teorisine göre son 5 yıllık reel gayrimenkul fiyat artışı yüzde 100'ü geçtiğinde o piyasada balon olduğu söylenebilir.
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir. yaklaşık 876 bin kat artmıştır.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranı %25'i geçemeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri