Maydanoz, idrar söktürücü özelliği ile bilinen doğal bir bitkidir ve bazı insanlar tarafından sistit semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olması için kullanılmıştır.
İdrar söktürücü etkisi olan maydanoz, idrar yolu enfeksiyonuna karşı çiğ olarak tüketilebileceği gibi üzerine limon suyu eklenerek de tercih edilebilir. C vitamini içeren besinler de idrar yolları enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Aynı zamanda antienflamatuar etkisi sayesinde özellikle idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşının düşürülmesinde etkileri vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da iyileştirici etkisi olan maydanoz suyunun astım ve nefes darlığı gibi hastalıklara karşı tüketilmesi önerilir.
Detoks etkisi: Maydanoz suyu, idrar söktürücü özelliği sayesinde böbrekleri ve idrar yollarını temizler. Vücuttaki toksinlerin ve atık maddelerin atılmasına yardımcı olur, böylece detoks etkisi sağlar.
İlgili 23 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen doğal yöntemler dendiğinde akla ilk gelen maydanoz, bu rahatsızlıkla mücadelede kullanılan en iyi bitkiler arasında yer almaktadır.
Ödem attırıcı özelliği sahip olan maydanoz suyu düzenli tüketildiğinde iltihap söktürür, kanı temizler ve trioid hormonunun düzenli çalışmasını sağlar. Cilt sağlığına da iyi gelen maydanoz suyu sivilce sorunu yaşayanlara da çare olur. İçeriğindeki C vitamini ile sivilceleri kurutmaya destek olur.
İçeriğindeki A, C, K vitaminleriyle folat, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar, vücutta bulunan zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Maydanoz suyu cilt sağlığı için de tercih edilmektedir. Sivilce ve akne oluşumunu önler. Rahim iltihaplarının dışarı atılmasını sağlayan maydanoz suyu aynı zamanda bir regl söktürücüdür.
Günde bir bardak tüketilmelidir. Fakat 15 günden fazla limonlu maydanoz kürü tüketilmemesi çok önemlidir. Yoksa maydanoz suyu faydaları yerine zarar görülebilir. 15 gün kadar kullanıldıktan sonra 10 gün ara verilmeli, arkasından tüketmeye devam edilmelidir.
İdrar yanmasına iyi gelen başlıca uygulamalar bol su içmek, gaz yapıcı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak, idrarı tutmayarak sık sık tuvalete gitmek, temizliğe önem vermek, sigara ve alkol kullanımına son vermek ve ayakları üşütmemek olarak sayılabilir.
Maydanoz suyu düzenli tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi hızlandırır. Ayrıca idrar yolları enfeksiyonuna karşı da etkilidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sistite yakalanmamanın en iyi yolu yeterli miktarda su (en az günde 8 bardak) içmektir. İdrar kesesinin dolduğunu hissettiğimiz an tuvalete gitmek ve idrar kesesini tam anlamı ile boşaltmak sistitin önlenmesinde etkili bir yoldur. - Genital bölgeye parfümlü banyo köpüğü, sabun ya da talk pudrası kullanılmamalıdır.
Bakteriyel sistit için antibiyotik olarak genellikle; nitrofurantoin, trimetoprim-sülfametoksazol, amoksisilin, sefalosporinler, siprofloksasin ve levofloksasin içeren ilaçlar kullanılabilir. Sistit tedavisinde kullanılan antibiyotikler hızlı etki yapmaya başlamalıdır.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
MAYDANOZUN ZARARLARI
Fazla alımhamileliksırasında uterus kasılmalarına neden olabilir. - Böbrek taşı olan veya gut hastası insanlar için özellikle sorun yaratabilen yüksek miktarda oksalat içerir. - Cildi güneşe daha duyarlı hale getirebilir ve kızarıklığa neden olabilir.
Eğer düzenli olarak maydanoz suyu tüketmeye karar verdiyseniz, günde asla 1 bardaktan fazla maydanoz suyu içmemeniz gerektiğini unutmayın.
Akciğer dostu olan maydanoz limon kürü, sigaradan dolayı sağlığını kaybetmek üzere olan akciğerleri temizlemektedir. Böylece daha rahat nefes alımı gerçekleşir. Düzenli olarak tüketilen maydanoz limon kürü kolesterol seviyesini en ideal noktaya getirir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşma ihtimalini ortadan kaldırır.
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir.
Kilo vermek isterken tam tersi vücudumuz su tutmaya başlar. Ayrıca, maydanoz, çok sık idrara çıkarır. Sık idrara çıkmakla vücudumuz için vazgeçilmez olan mineralleri kaybederiz. Böbrek taşı düşürmede kullanılan, çok kuvvetli etkisi olan maydanoz; bilinçsizce kullanılmamalıdır.
Bunların yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarını önleyebilecek antibiyotik etkiye sahiptir. Kaynamış maydanoz suyu faydaları arasında kilo kontrolüne yardım olması vardır.
Sirkeli su idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Elma sirkesi çok konuda olduğu gibi enfeksiyonları yok etme konusunda da faydalıdır. Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Bir bardak su, bir limonun suyu ve yaklaşık 14-15 dal maydanozu karıştırıcıdan geçirip yeşil bir su elde ediyoruz. Maydanoz kürü kahvaltı yapılmadan önce içilmeli. Yaklaşık 15 dk sonra da kahvaltımızı yapabiliriz. Tabii ki bu kürün de bir uygulama süresi bulunmaktadır.
Soğanı soyup doğrayın ve maydanozla birlikte suya ekleyin. Karışımı kaynatın ve ardından bir süzgeç yardımıyla suyu ayrı bir kapta toplayın. Bu suyu sabah aç karnına içebilirsiniz. Soğan ve maydanoz kürü kilo kaybına yardımcı olmasıyla bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri