Negatif statü hakları Kişinin dokunulamayacak ve aşılamayacak özel alanlarının sınırlarını belirleyen hak ve hürriyetlerdir. Negatif Statü Hakları yaşam hakkı ve konut dokunulmazlığı olmak üzere 2 hakkı içerir.
Konut, daha gelişmiş bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (ESKHS) veya Avrupa Sosyal Şartı (ASŞ) gibi uluslararası belgelerde kendisine yer bulur. Bu belgelerin tanıdığı bir sosyal hak olarak konut, kişinin kendine ait bir mekâna sahip olmasını ifade eder.
Öz. Bireylerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşaması için gerekli olan en temel haklardan biri konut hakkı olup bu hak anayasalarda yer alan birçok hakkın da olmazsa olmazıdır.
Konut dokunulmazlığı, anayasal düzlemde bakıldığında temel haklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İster özel hayatın mahremiyeti içerisinde değerlendirilsin, ister müstakil olarak yer alsın hakkın ilk kuşak haklar içeri- sinde olduğu açıktır.
Anayasa ve Konut
Konut, 1961 Anayasası ve 1982 Anayasasında düzenlenmiştir. 1961 Anayasasının sağlık hakkını düzenleyen 49.maddesinin 2.bendi kapsamında, «Devlet, yoksul veya dar gelirli ailelerin sağlık şartlarına uygun konut ihtiyaçlarını karşılayıcı tedbirleri alır» ifadesiyle konut hakkı düzenlenmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
En temel insan haklarından biridir konut ve barınma hakkı... Anayasal bir hak. Yani anayasa ile sağlanmış bir hak. Madde 36 yazıyor ki, “Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir.
Öyle ki konut hakkı, bir kullanım hakkı olarak kabul edilmektedir. Böylece konut hakkının; kiralık evler, kooperatif, ev sahipliği, afet evleri ile bir arsa ya da mül- kün işgali de dahil yasal olmayan yerleşme gibi farklı şekillerde olabileceğinin de kabul edildiği anlamına gelmektedir.
Pozitif statü hakları, bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkânını tanıyan haklardır. Örneğin çalışma hakkı, sağlık hakkı, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı bu tür haklardandır.
İspat hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "adil yargılanma hakkı" başlıklı 6. maddesinde yer bulmaktadır. Türkiye'de ispat hakkı ilk olarak 1960 askeri darbesi sonrası 1961 Anayasası'nda "Temel Haklar ve Ödevler" başlıklı 34. maddesinde yer bulmuştur.
Negatif statü hakları
Kişinin dokunulamayacak ve aşılamayacak özel alanlarının sınırlarını belirleyen hak ve hürriyetlerdir. Negatif Statü Hakları yaşam hakkı ve konut dokunulmazlığı olmak üzere 2 hakkı içerir.
Özel Haklar Nelerdir? Özel hukuktan doğan haklardır. Özel hukuk temelde eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Kişilik hakları, temel hak ve hürriyetler, mülkiyet hakkı özel haklara örnek verilebilir.
Katılma hakları, Anayasa'nın “Siyasal Haklar ve Ödevler” başlığı altında düzenlenmiştir. Anayasaya göre bunlar, vatandaşlık hakkı, seçme ve seçilme hakları, siyasal partilerle ilgili haklar, kamu hizmetlerine girme hakkı, vatan hizmeti hakkı, vergi ödevi, dilekçe hakkı gibi hak ve özgürlüklerdir.
Medeni Hukuk'un bir dalı olan Eşya Hukuku ile kişilerin eşyalar üzerindeki hakimiyet ve hakları düzenlenmiştir. Bir başkasının ayni hakkına dayanmak suretiyle, kişinin eşya üzerindeki egemenliğini sağlayan ve bu nedenle sadece taraf olan muhataplara karşı tesis edilebilen haklara şahsi haklar adı verilir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
Özetle; çevre hakkı tıpkı barış hakkı ve kalkınma hakkı gibi9 üçüncü kuşak haklar arasında yer alır. Üçüncü kuşak insan hakları, dayanışma hakları olarak da isimlendirilmektedir. Bu isimlendirme, dayanışma haklarının gerçekleşmesi için birden fazla öznenin çabasının gerekli olmasına bağlanmaktadır.
Anayasa Mahkemesi de vermiş olduğu kararlarında mülkiyet hakkının sosyal bir hak olduğunu, toplum ve kamu yararı gerektiğinde sınırlanabileceğini kabul etmiştir.
Kısaca, bu ifadelerden de anlaşıldığı gibi, Grotius'un, mülkiyet hakkını, “doğal haklar öğretisi içersinde yer alan ve sahip olmak için insan olmaktan baş- ka herhangi bir şartı gerektirmeyen temel ve doğal haklardan biri olarak kabul” ettiğini söylemek mümkündür (Torun, 2005: 130).
Netice itibarıyla, mülkiyet hakkı 1961 Anayasası'ndan farklı olarak “sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler” arasında değil, kişinin hakları ve ödevleri arasında düzenlenmiştir.
Bunlar sert çekirdekli temel haklardır: Kişinin yaşama hakkı, din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaması, suç ve cezaların geriye yürütülememesi, suçluluğu mahkeme kararıyla sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamaması... Bu haklara Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de md. 15/II'de yer vermiştir.
Negatif haklar, konuşma özgürlüğü, mülkiyet, inanç özgürlüğü gibi politik hakları tanımlarken kullanılır. Pozitif haklar için ise eğitim ve sosyal güvenlik örnekleri verilebilir.
Negatif (pasif) statü hakları, devletin ve bireylerin müdahale edemeyeceği alanı ve bunların korunmasını içermektedir. Anayasa'da kişinin hak ve ödevleri kapsamında düzenlen kişisel haklar bu kapsamdadır.
Maddesinde herkesin yeterli yaşam koşullarının yeterli yiyecek, giysi ve konuta erişim hakkı olduğu belirtilir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Konseyi bir Genel Yorumu (General Comment) konuta ayırarak, konutun ilk ve asli hak olduğunu vurgulamıştır.
Konut; Medeni Kanunu'nun 19. maddesinin 1. fıkrasında, bir kimsenin yerleşim yeri (ikametgâhı), sürekli kalma niyetiyle oturduğu yer olarak tanımlanmıştır. Ceza hukuku bakımından konut; bir kimsenin geçici de olsa oturmak için sığındığı her nevi yerdir.
Ceza Genel Kurulunun süregelen kararlarında “konut”; “kişilerin, devamlı veya geçici olarak yerleşmek ve barınmak amacıyla oturmalarına elverişli yerlerdir” şeklinde tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri