Bu istisnalara göre inşaat, balıkçılık, tarım ve hayvancılık işyerlerinde sigortalı işe giriş bildirgesinin işe başlamadan en az bir gün önce verilmesi zorunlu olmayıp, sigortalının işe başladığı (işe girdiği) gün de verilebilmektedir.
İşe giriş bildirgelerinin yasal verilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastladığı durumlarda ise bildirgenin en geç resmi tatili izleyen ilk iş günü verilmesi, işçinin işe başlamaması halinde iptal işleminin de en geç aynı gün içinde yapılması gerekmektedir.
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıran işverenler sigortalılığın sona ermesi halinde bu durumu en geç işten ayrılışı takip eden on gün içerisinde e-sigorta yolu ile kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK işe giriş bildirgesi verme süresine dair detayları açıkça ortaya koyar. Kanunun 6.maddesinin (I) bendi kapsamındaki çalışanlar için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bildirimde bulundurmak gerekir.
İşyeri tescili aynı gün içerisinde yapılabilir. İşveren hazırladığı form ve evrakları sigortalı işçinin çalışmaya başlayacağı tarihe kadar vermelidir. İşçinin çalışmaya başladığı gün içerisinde de işyeri tescili yapılabilir.
İlgili 18 soru bulundu
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar içinişe başlamadan en az 1 gün önce sigortalı işe giriş bildirgesinin e-sigorta kanalıyla verilmesi gerekmektedir.
Genel kural olarak işe giriş tarihinden bir gün öncesinde yapılması gereken işe giriş bildiriminin ise Pazar günü yapılamayacağına istinaden, yalnızca pazartesi günleri için geçerli olmak üzere, işe giriş bildirimi pazartesi günü işe giren bir kişi için aynı gün kuruma bildirilebilmektedir.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
Sigortalılığın başlangıcı, kişinin kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesindeki yazılı tarihtir. Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.
Emekli olunacak tarihin hesaplanması için gereken bilgi, ilk kez ne zaman sigortalı olunduğudur. İlk kez sigortalı olunan tarih ne kadar eskiyse, emeklilik koşulları da o kadar kolaylaşır.
İşçinin işe giriş bildirgesinde ıslak imzası alınmalıdır yoksa sahte imza ile işçinin işe alınması Türk Ceza Kanunu anlamında evrakta sahtecilik suçunu oluşturur. Bu halde işçinin Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet hakkı doğar. İşçinin Sgk kayıtlarında giriş çıkış yapılması işsizlik maaşı almasına mani olabilir.
Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.
kimlik numarası ile giriş yapılır. e-Hizmetler bölümü seçilir. Bu bölümdeki hizmetler arasından '4A İşe Giriş ve Çıkış Bildirgesi' seçilir. Bu ekranda barkodlu işe giriş bildirgesi belgesi görüntülenebilir ve yazdırılabilir.
Bu süre yani ihbar süresi, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.
5510 Sayılı Yasa'nın 102'nci maddesi uyarınca, 5510 sayılı Yasa'nın 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içerisinde (8) gün içinde verilmemesi halinde, bir sigortalı başına bir asgari ücret oranında idari para cezası uygulanmaktadır.
Haliyle, sigorta çıkışının gerçekleşip gerçekleşmediğini merak eden çalışan; işverenin işten ayrılış bildirgesini vermesini bekleyecektir. İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır.
İLK SİGORTA NEDEN ÖNEMLİ? Sigortalının ne zaman emekli olacağının belirlenmesi için ilk kez sigortalı olduğu yani çalışmaya başladığı tarih önemli. Çünkü bu tarihe göre emeklilik için gerekli prim ve yaş şartı belirleniyor.
EYT başvuru sonuçları için sorgulama e Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
Emeklilik sonrası çalışma, ikinci dönem ve yeni bir çalışma olacağından iş ve sosyal güvenlik mevzuatına aykırı olmayan, yeni ve güncel düzenlemeler içeren sözleşme imzalatılabilir. Ne var ki, imzalanacak yeni iş sözleşmesi ile birlikte çalışanı tekrar deneme süresine tabi tutmak mümkün değildir.
Bu konuda işyerinin bağlı bulunduğu SGK ünitesine başvuru yapılması ve kayıtların bordro servisinden bulunması çok önemlidir. İkinci ihtimalde ise yani bordronun bulunamaması durumunda ise hizmet tespiti davası açılması gerekmektedir. Çalışanlar için 'günsüz işe giriş' durumunda dava açmak şart.
Bunun için işveren TC kimlik numarası yazıp 5510'a SMS atılıyor. Onay SMS'i geldikten sonra çalıştırılacak gündelikçinin TC kimlik numarası ile ayın hangi günü çalıştırılacağı yazılarak tekrar SMS atılıyor.
Genel sağlık sigortası kapsamında sigortalı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmeti alabilmesi için son 1 yıl içinde 30 günlük prim ödeme gün sayısı bulunması şartı aranır.
Buna herhangi bir engel bulunmamaktadır. Burada önemli olan sigortalının fiilen işe başladığı veya işten ayrıldığı günün bildirgede gösterilmesidir.
Yasa gereği sigorta girişi, işçi işe başlamadan yapılır. Bu kural, sigortasız işçi çalıştırılmasının önüne geçmek amacıyla getirilmiştir. Ancak kuralın bazı istisnalarına göre, işçi işe giriş çıkışlarının yoğun olduğu bazı sektörlerde, sigortanın işçinin işe başladığı gün yapılması mümkün olabilmektedir.
Zira işçinin işe alındığı gün her ne kadar tatil gününe rastlamış olsa da bildirgenin verilmesi gereken son gün olan Cuma günü tatile rastlamamaktadır. O halde belirtelim ki, Pazar günü ve pazartesi günü işe alınan işçilerin işe giriş bildirgeleri, SGK'na pazartesi günü saat 23.59'a kadar verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri