Kredi borcunun ödenmesinin ardından kişinin başvurusu sonrasında ipotek fekki belgeleri banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne iletilir. Herhangi bir sorun görülmemesi halinde konut üzerindeki ipotek şerhi silinir. Gayrimenkul üzerindeki ipotek, gerekli incelemeler tamamlandığında birkaç hafta içerisinde kaldırılır.
Kredi borcunun tamamının ödenmesi halinde banka kendiliğinden tapu müdürlüğüne göndereceği fek yazısı ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayacaktır. Bankanın fek yazısını göndermemesi halinde ise çoğunlukla banka ile görüşülerek bu eksiklik giderilmekte ve kredi borcu kalmayan ev üzerindeki ipotek kaldırılmaktadır.
Borcun bittiğine emin olduktan sonra bankaya yapılan başvuru üzerine ipotek fek yazısı, banka tarafından online olarak tapuya ulaştırılır. Önceki dönemlerde bu işlem bankadan teslim alınıp tapuya elden teslim ederek ilerlerken son dönemlerde getirilen düzenleme neticesinde, banka bu işlemi online olarak tamamlıyor.
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Krediye uygunluk sağlayan diğer bir kriter ise tapuda haciz olmamasıdır. Evin mevcut sahibinin konutu etkileyen bir borcu olabilir. Bu tip durumlarda banka, ev tapusuna haciz koydurabilir. Tapusunda haciz olan evin satışı yapılamayacağından, konut kredisi için uygun olmaz.
İlgili 43 soru bulundu
Kredi kullanabileceğiniz konut, şehir içinde ya da dışında kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu olan mesken, konut, daire, BAK, kargir apt, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb." olabilir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Buna göre, TOKİ'den gayrimenkul alıp borcunu peşin ödemiş veya bitirmiş, kat mülkiyeti tesis edilmiş gayrimenkul alıcıları, banka ve tapu müdürlüklerine gitmelerine gerek kalmadan tapularını e-Devlet üzerinden alabilecek.
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Konut kredisinde tapu masraflarının hesaplaması, gayrimenkulün değeri üzerinden yapılır. 100.000 TL değerinde olan bir konut için 2.000 TL alıcıdan, 2.000 TL de satıcıdan olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı harcı tahsil edilir. 2021 yılı için döner sermaye bedeli 171,25 liradır.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Bankadan fek yazısının istenebilmesi için ev kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması gerekir. Gayrimenkul sahibi, konut kredisi aldığı bankaya başvurarak fek yazısı hazırlanmasını ister. Bankalar, ipotek fekki yazısı ücreti talep edebilmektedir.
Kredi borcunun ödenmesinin ardından kişinin başvurusu sonrasında ipotek fekki belgeleri banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne iletilir. Herhangi bir sorun görülmemesi halinde konut üzerindeki ipotek şerhi silinir. Gayrimenkul üzerindeki ipotek, gerekli incelemeler tamamlandığında birkaç hafta içerisinde kaldırılır.
- Öncelikle ipoteğe konu olan borcu tamamen ortadan kalkması gerekmektedir. Yani taşınmaz borcu bütünüyle ödenmelidir. - Borcun ödenmesinin ardından ipotek yazısı elde edilir. - Ardından ipotek yazısı ile beraber tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.
Evin üzerine borç bitene kadar banka tarafından ipotek konulduğu için, bankayla görüşülerek mevcut borç alıcı üzerine devredilebilir. Bunun yanı sıra satıcı, kalan borcunun tamamını kapatıp evin üzerindeki ipoteği kaldırdıktan sonra da satışı yapabilir.
İpoteğinin kaldırılması için öncelikle ipoteğe konu olan borcun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun ödenmesinden sonra ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. İpotek fek yazısı banka tarafından ya da borcun alındığı diğer kurum ve kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Tapuya gitmeden önce yapılması gereken ilk işlem randevu almaktır. Randevu almak için Tapu Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden randevu alma seçeneği ve gerekli kimlik bilgilerini doldurarak randevu alınabilir. Belirlenen randevu günü ve saatinden önce gerekli belgelerin teminini yapmak büyük önem taşır.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Hak sahibi belli olan arsaların tapuları, aralık ayı itibarıyla verilmeye başlanacak. Arsaların altyapı çalışmaları ise TOKİ tarafından yapılacak. 2 yılda etaplar halinde tamamlanacak. Konut için de 2 yıl şartı olacak.
TOKİ, taksitleri bitmeden konutun devir hakkı bulunmuyor. Vatandaşlar borçlarını ödedikten sonra tapularını teslim alabiliyor ve daireyi de arzu etmeleri halinde satabiliyor.
Vatandaşlık alabilmesi için de evi olması gerekiyorsa, sonradan vatandaş olanlar konuya dahil gözükmüyor. Borcu bitmeden konutları devredemez, satamazlar.
Tapu harcı hesaplaması, tapuya beyan edilen gayrimenkul satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkul satış bedeli tapuya 500 bin TL olarak beyan edilmesi durumunda, alıcı ve satıcı ayrı ayrı (500.000*%2) 10 bin TL, toplamda ise 20 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri