Banka Onay Süreci Ön onay ve ekspertiz süreçleri tamamlandıktan sonra gerçekleştirilir. Bu süreç, bankanın konut kredisi başvurusunu onaylaması veya reddetmesi aşamasıdır. Banka onay süreci, genellikle 3-4 günü bulur.
“Çoğu banka için konut kredisi kaç günde sonuçlanır” sorusunun yanıtı, 3-10 gün arasındadır.
Başvuruların cevaplandırılma süresi. Bankamız müşterilerinin başvuruları en geç 10 iş günü içinde cevaplandırılır. Gerçek/Tüzel şahısların başvuruları ek araştırma gerektiriyorsa, başvuruların cevaplandırılması 20 iş günü kadar sürebilmektedir.
Ön onay işlemi genellikle 1 iş günü içerisinde sonuçlanır. İhtiyaç kredisi başvurusunda bulunan kişinin, bankanın talep ettiği belgeleri kısa bir süre içerisinde şubeye iletmesi gerekir. Eksiksiz iletilen belgeler üzerinden hızlı bir değerlendirme yapılır.
Kişinin sürekli çalıştığı bankaya gerçekleştirdiği başvurunun onaylanması ve kredinin çıkması aynı gün içerisinde gerçekleşebilir. Kişinin daha önce çalışmadığı bir bankaya yapmış olduğu ihtiyaç kredisi onayı bir haftayı bulabilir. Genel olarak ihtiyaç kredilerinde kredinin çıkma süresi ortalama 3 gündür.
İlgili 16 soru bulundu
SPK lisanslı değerleme şirketlerinin hazırlamış olduğu ekspertiz raporu esas alınarak satın alacağınız konutun krediye uygunluğu değerlendirilir ve nihai kredi oluşturulur. VakıfBank'ta bu işlemler ortalama 4-5 günlük bir süre zarfında tamamlanmaktadır.
Konut kredisi başvuru onaylandıktan sonra kredi alınan banka, ilgili tapu dairesi tarafından beklenen resmi belgeleri hazırlar. Alıcı da bu dosyayı teslim alır. Evi satın alan kişi, bankadan aldığı kredi evraklarını ve tapu dairesi tarafından istenen diğer belgeleri hazırlar (nüfus cüzdanı aslı, vesikalıklar vb).
Oysa konut kredisinin reddedilmesi, evle ilgili yasal mevzuatlardan da kaynaklanabilir. Evin krediye uygun olup olmaması, satıcıdan alınan yanlış bilgiler ve tapu durumu gibi konular, konut kredisi başvurusunun onaylanmamasına yol açar.
Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanmasını içermektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlar.
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Kredi skoru 1.500 ile 1.900 arasında olanlar kolaylıkla kredi alabilirler. KKB puanı 0 ile 1.099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en tereddütte kaldığı grup az riskli gruptur, yani 1.100-1.499 arası.
Buna göre bu kategoride A enerji sınıflı konutlarda azami 3 milyon TL, B enerji sınıflı konutlarda azami 2,75 milyon TL, diğer konutlarda ise azami 2,5 milyon TL kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL'yi aşan ikinci el konutlar için ise kredi kullandırımı söz konusu olmayacak.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Bankaya yasal olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla %50'si, aylık kredi ödemesi üst limiti olarak kabul edilir. Örneğin, bankaya beyan edilen aylık gelir 3.000 TL ise en fazla 1.500 TL aylık toplam kredi taksit ödemesi yapılabilir. (İstisna birkaç bankada bu oran %70 olarak belirlenmiştir.)
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Bugünün evini yarına bırakma! Bankamız konut kredisine hemen başvurun, 120 aya kadar vade imkânı ile hayalinizdeki evin sahibi olun. 120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz.
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekmektedir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmemektedir. Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri ev alırken nelere dikkat edilmeli sayfamızdan edinin.
Alınacak konut yönetmeliklere uygun yapılmadıysa eğer konut kredisi verilmez. Konut kredisinin çekilebilmesi için kat mülkiyetine sahip olması gerekir. Ayrıca yapı kullanma izin belgesi de konut kredisi çekmek için olması gereken belgelerdendir.
Konut kredisi almak için yapılan başvuru sonucunda bağımsız uzmanlar tarafından bir takım ekspertiz işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemler süresince, satın almak istediğiniz gayrimenkulun yaşı, inşaatı sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi, bulunduğu lokasyon ve bunun gibi birtakım nitelikleri incelenir.
Konut kredisiyle alınan evler için satıcının ödemesi banka tarafından yapılmaktadır. Bunun için tapu işlemlerinin öncesinde tapu dairesine konut kredisi ile alım-satım işlemlerinin gerçekleştirileceği bildirilmelidir. Satış sonrasında banka, ödemeyi direkt olarak satıcı hesabına yapmaktadır.
Bankaların ekspertiz ücretleri 350-750 TL arasında değişir ve her bankanın konut kredisi sürecinde oluşan bir masraftır.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Alıcı ve satıcının akraba olmaması gerekiyor
Satın almak istenen konut birinci dereceden akrabanıza aitse kredi başvurunuz onaylanmaz. Kişiler yüksek tutardaki nakit ihtiyaçlarını gidermek için, konut kredisi çekme eğilimine girebiliyor. Bankalar da bunun önüne geçmek için akrabalar arası satışta krediye onay vermiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri