Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Peki, eksperler gayrimenkulün değerini neye göre belirler? Bu sorunun cevabını vermeye çalışalım. Bir gayrimenkulün değeri belirlenirken dikkat edilmesi gereken etkenler; arsa değeri, yapım maliyeti, kiraya verilmesi halinde getirisi, aynı konumdaki konutların satış fiyatları olarak sıralanabilir.
Tapu Kayıtlarındaki Olumsuz Durumları Fark Edersiniz
Konut değerleme hizmeti (ekspertiz raporu) sayesinde evin tapu kaydı hakkında her detaya ulaşabilirsiniz. Ekspertiz süreci sonucunda, konutun tapu kaydında bulunan şerh, ipotek, haciz gibi kısıtlayıcı ya da engelleyici her türlü işlemden haberdar olursunuz.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanmasını içermektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlar.
Konut ekspertiz raporu almanın amacı kredi çekilecek bankayı, eğer kredi çekmeden ev satın alınacaksa da satın alan kişileri korur. Çünkü konut alacak kişiler, gayrimenkulün değeri hakkında bankaya yanlış beyan verebilir ve bu durumda banka mağdur olur.
İlgili 27 soru bulundu
Ekspertiz raporu, kişilerin veya kurumların talepleri doğrultusunda ev veya araba gibi malların eksperler tarafından incelenmesi ve analiz edilmesi sonucu hasar kayıtlarının yer aldığı, değerlendirmenin yapıldığı rapordur.
SPK lisanslı değerleme şirketlerinin hazırlamış olduğu ekspertiz raporu esas alınarak satın alacağınız konutun krediye uygunluğu değerlendirilir ve nihai kredi oluşturulur. VakıfBank'ta bu işlemler ortalama 4-5 günlük bir süre zarfında tamamlanmaktadır.
Gün içerisinde online olarak pek çok başvuru gerçekleştirildiği için, başvurunun kabulü için kişiye dönüş yapılması birkaç günü bulabilir. Bu süreye kredi için gerekli belgelerin temini de eklendiğinde başvurunun sonuçlanması kredi türüne göre değişiklik göstermek üzere 1 ile 30 gün arasında zaman alabilir.
120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
Bu kapsamda; 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek. Bu oran 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak.
Krediye uygunluk için borç-gelir oranınızı kontrol edin. Bu oran, aylık gelirinize göre ödeme yapmanız gereken mevcut borç miktarınızı belirtir. Bankalar genellikle bu oranın belirli bir düzeyin altında olmasını bekler. Borç-gelir oranınız uygunsa, kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı artar.
Resmi değer ve piyasa değeri
Banka ve resmî kurumların öncelikli olarak dikkate aldıkları gayrimenkulün ekspertiz rapor değeride gayrimenkulün resmi değeri olacaktır. Bu gibi nedenlerle mülk sahibi ve alıcının mutabık kaldıkları satış fiyatı genellikle ekspertiz değerinden daha fazla olmaktadır.
Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
vatandaşı maliklerde web tapu sistemi vatandaş portalı üzerinden veya ALO 181 Çağrı Merkezi üzerinden, Ticaret şirketlerinde web tapu sistemi şirket portalı üzerinden, sol menüde yer alan “Yetki işlemleri” bölümünde bulunan “Değerleme Yetki Onay” bölümü üzerinde onaylaması gerekmektedir.
Genel olarak aylık gelirin konut kredisi taksit tutarının 3-4 katı olması önerilir. Sonuç olarak konut kredisi başvurusu yaparken mümkün olduğunca yüksek peşinat ödemek ve gelir durumuna uygun bir taksit tutarı belirlemek önemlidir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz.
Buna göre sıfır konutlarda (1. El olarak da geçiyor) enerji sınıfı A olan bir evin değeri 2 milyon ve altındaysa yüzde 90'ına kadar kredi çıkıyor. Başka bir deyişle evin fiyatı 2 milyon liraysa 1.8 milyon liraya kadar kredi çıkıyor. İkinci el konutlarda kredi limitleri düşük tutulsa da kredi verme oranı düşük kaldı.
Buna göre bu kategoride A enerji sınıflı konutlarda azami 3 milyon TL, B enerji sınıflı konutlarda azami 2,75 milyon TL, diğer konutlarda ise azami 2,5 milyon TL kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL'yi aşan ikinci el konutlar için ise kredi kullandırımı söz konusu olmayacak.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Alıcı ve satıcının akraba olmaması gerekiyor
Satın almak istenen konut birinci dereceden akrabanıza aitse kredi başvurunuz onaylanmaz. Kişiler yüksek tutardaki nakit ihtiyaçlarını gidermek için, konut kredisi çekme eğilimine girebiliyor. Bankalar da bunun önüne geçmek için akrabalar arası satışta krediye onay vermiyor.
Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar. Daha sonra kredi borcuna Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında belirli oranlarda gecikme faizi uygulanır.
Banka tarafından konut kredisine uygun görülmek için satın alacağınız konutun kat mülkiyeti ya da kat irtifaki tapusunun bulunması gerekir. Kredi miktarınız, gelir seviyenize ve ekspertiz raporunun sonucuna göre belirlenmektedir. Yani evin değerinin fazla olması durumunda yeterli kredi çıkmayabilir.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Banka tarafından kredi bedeli müvekkile ödenmiyor, aksine önce kredi kullanıcısı olan alıcıların hesabına aktarılıyor ve anında 3. bir şirkete aktarılıyor.
Konut kredilerinde iptal etme hakkı mevcuttur. Ancak bunun için kesinlikle kredi parası hesabınıza yattıktan sonra bu paraya dokunmamanız şartıyla mümkün olabilir. Başvuru aşamasından sonra bankalar kredi başvurusunu inceler ve uygun görülmesi durumunda onay verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri