Turbo şarj sistemi ile çalışan özel bir dizel motordur. Oldukça dayanıklı ve senelerce herhangi bir sorun yaşamadan kullanabileceğin motor teknolojisidir. TDI motorlar yakıt tüketimi performansa göre oranlayarak sizlere en iyi tasarrufu sağlamaktadır.
Volkswagen'in üretmiş olduğu TDI motor tipi yakıt türü dizel olan motordur. Bu motorun bir diğer adı enjeksiyonlu turbo dizel motor olarak da adlandırılır.
Enjeksiyonlu turbo dizel motor olarak da bilinir. Yakıtın içindeki enerjinin oldukça yüksek bir oranını hareket enerjisine çevirebilen bir mühendislik yapısına sahiptir. Turbocharget Dricet İncetion sözcüklerinin baş harflerinden oluşan TDİ sistem, motora direkt olarak yakıtı püskürtme yöntemiyle çalışır.
TDİ Turbocharged Direct İnjection kısaltması olarak bilinmektedir. Bir motor teknolojisi olarak TDİ araç sektöründe çok fazla kullanıldığından merak uyandıran bir kelimedir. İngilizceden dilimize gelmiş olan bu kelimenin anlamı yakıt türünün dizel olarak belirlendiği motor teknolojisi olarak bilinmektedir.
TDI (Turboşarjlı Direkt Enjeksiyon), Volkswagen Grubu'nun turbo kompresöre ek olarak bir ara soğutucuya sahip common rail doğrudan enjeksiyonlu turbo dizel motor serisi için kullandığı terimdir.
İlgili 32 soru bulundu
Diğer taraftan araçların motor özellikleri de yine kısaltmalarla simgeleniyor. Dizel araçlarda kullanılan ''tdi'' simgesi, otomobilin turbo, dizel ve enjeksiyonlu olduğunu anlatıyor. Daha yeni modellerde kullanılan ''cdi'' terimi ise ''Common roil diesel injektion''ın kısaltması anlamına geliyor.
Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.
Araçlar kendi içerisinde motor hacimlerine göre sınıflandırılmaktadır. 1.2 motor tabiri de bu sınıflandırma arasında yer almaktadır. 1.2 motor demek, 1200 litre manasına gelmektedir.
2000 Volkswagen Passat (B5) 1.9 TDI (115 bg)
Aromatik ürün grubundan TDI (Toluen Diizosiyanat) hammaddesi çoğunlukla; yatak, mobilya, otomobil koltuğu, yalıtım köpükleri, yapıştırıcı ve bazı gıda paketlemesi ürünlerinin üretiminde kullanılan bir hammaddedir.
Üstün çekiş gücü ve azami verimliliğin eş anlamlısı: TDI – bir Audi buluşu. Günümüzde TDI motorları sportif, sarsıntısız ve ekonomik motorlardır. Üstün çekiş gücü ve azami verimliliğin eş anlamlısı: TDI – bir Audi buluşu. Günümüzde TDI motorları sportif, sarsıntısız ve ekonomik motorlardır.
Tsi tdidan yaklaşık 1,5 kat daha fazla yakar. Su an 1.4 tsi aracim sakin kullanımda (şehiriçi) 8lt spor kullanımda 12lt yakıyor. Komsumun 1.6 tdi ise sakin kullanımda (şehiriçi) 5lt spor kullanımda 8-9lt yakıyor.
Sıralı 4 silindirli 1.6 litre hacmindeki turbo beslemeli dizel motor (TDİ) 115 Hp güç ve 250 Nm tork değerlerine sahip.
Volkswagen - Golf - Golf VII - 1.6 TDI (110 Hp) Teknik Özellikleri - Otoloji.
Arkadaşlar bilindiği gibi Vw grubunda TDI , Peugeot ,citroen grubunda ise HDI motorlar kullanılıyor.ikisi de 1.4 lt hacme sahip ve beygir güçleride aynı.
Teorik olarak teknolojisi birebir aynı 1.2lt motor düşük hızlarda, 1.4lt model daha yüksek hızlarda ve daha fazla yük gerektiren durumlarda avantajlıdır.
1.6 araç, 140 Km/h'a 3.000 devirde ulaşabiliyorsa 1.4 araç aynı hıza 4.000 devirde ulaşır, dolayısı ile daha fazla yakar.
1.2 gitmez diye bisey kesinlikle yoktur, ama fazla yüklendiğinde fazla yakıyor. Hakkı 90-110 arası akarında gitmektir.
Yakıt Kapasitesi 66 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 4.6 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 3.9 lt. Karma Tüketim (100 km) 4.1 lt.
Yakıt Kapasitesi 70 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 5.2 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 3.8 lt. Karma Tüketim (100 km) 4.3 lt.
Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir. Elbette bunda uygun kaliteli yakıtların da büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri