Yogurdu mayalarken icine bir cimdik tuz, ve bir cay kasigi seker atarsaniz yogurdunuz seker sayesinde hem daha lezzetli olur ve daha tez-kolay mayalanir, tuz sayesinde ise yogurdun sulu olmasini saglayan Lactobacillus bakterisinin cok fazla üremesini engelleyerek tas gibi ve tatlimsi bir yogurt elde edersiniz.
Yoğurt Mayasına Tuz Neden Koyulur? Mayalama işlemi esnasında tuz eklemek, yoğurdun daha hızlı ve istenen şekilde mayalanmasına sebep verir. Dolayısıyla bu işlem yoğurt mayalanırken çok önemlidir. 1 çay kaşığı tuz hazırladığınız yoğurt mayası için yeterli olacaktır.
Soğuk fırında yoğurt mayalayacaksanız, fırına koyacağınız sütün kapağı mutlaka kapalı olmalı. Mayalama işlemi tamamlandıktan ve yoğurdu fırından aldıktan sonra, birkaç saat buzdolabında kapağı kapalı şekilde bekletmek de yine taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası.
3 litre Pastörize Süt. 100 ml/1 çay bardağı Taze Yoğurt. 1 tatlı kaşığı Toz Şeker. 1 tutam Tuz.
İşte taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları;
Yoğurdun sulanmaması için yoğurdun mayası süte katılırken, mayaya yar çay kaşığı tuzu eklemek yoğurdun sertleşmesini sağlayacaktır. Yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde sarılmalı, sarılmaz ise yoğurt sıvılaşır.
İlgili 25 soru bulundu
İdeal miktarda maya kullanmak, yoğurdun sulanmaması için oldukça önemlidir. Mayayı süte ekledikten sonra yoğurdunuzun üzerini kapakla kapatmak yerine süzgeç veya kağıt havlu ile kapatıp daha sonra sararsanız, mayalanma işlemi esnasında meydana çıkan su buharlaşır ve yoğurdunuz sulanmaz.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
1 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu (daha katı olmasını isterseniz 2 yemek kaşığı) katı yoğurt yeterli olacaktır. Kullandığınız mayanın sulu olmayan, ekşimemiş bir maya olmasına çok özen gösterin. Ardından bu karışımı sütün içerisine, sütü karıştırarak azar azar ilave edin. Sütü kavanozlara pay edin.
Kışın 6 saat yazın 4 saat mayalama işlemi yapıyorum aynı sistemle. Mayamız olduktan sonra çok sallamadan buz dolabında ağız kısmı açık bir şekilde koyuyorum soğumasını bekliyorum bir sonraki gün yoğurt yemeye hazır😌 Deneyeceklere afiyetler.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Sütte oluşan süt asitini nötleştiren maddelerin başında alkali karbonat ve bikarbonatların geldiğini belirten uzmanlar bu maddelerin katıldığı sütlerde, “Pıhtılaşmanın geciktiğini, proteini parçalayan bakteriler için elverişli bir ortam oluştuğunu söyledi.
Kaynatılan sütün yeterince ılımasına fırsat verilmeden, sıcakken mayalama işlemi yapılırsa, yoğurdun tadı ekşi olur. Hafif ekşi veya tatlı yoğurt sevenler için sütün sıcaklığı farklı ayarlanabilir. Birkaç sefer farklı sıcaklıklarda mayalama yaparak, damak zevkinize en uygun sıcaklığı belirleyebilirsiniz.
Bir Hatay klasiği olan tuzlu yoğurt kalsiyum içeriği nedeniyle kasları güçlendirmeye yardımcı oluyor, kemikleri güçlendiriyor. İçerdiği prebiyotikler hazmı rahatlatmada ve mide asidini dengelemede oldukça etkili. Kan şekerini dengeleyen tuzlu yoğurt, iyot içeriğiyle hücre hasarının onarılmasına da yardımcı oluyor.
Yoğurdu mayalarken sütün içerisine koyulan maya miktarı önemli. Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli.
Dolaba koymadan ağızlarına havlu kağıt örtülüp kapakları kapatılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir. Buzdolabında bir gün dinlenmesi, olgunlaşması ve suyunu çekmesi gerekmektedir. Afiyet olsun.
Tencere Seçimi
Sütün kaynatılacağı tencerenin mutlaka kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere olması gerekmektedir.
Nohuttan Yoğurt Mayası Yapımı
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Sütünüzü mayaladıktan sonra, direkt üzerine kavanoz kapağı değil de delikli süzgeçlerden kapatmalısınız.
Yoğurt mayalandıktan sonra kapağını açıp ada ısısına gelmesini bekleyin. Sonra kapağı açıp buzdolabında 2 saat beklettikten sonra tekrar kapağını kapattıktan sonra en az 24 saat bekletin. 5 Saatten fazla tutmamaya gayret edin ki yoğurdunuz ekşimesin.
Yoğurt kaç derecede mayalanır? Yoğurt Mayalama Sıcaklığı Yoğurt mayalama sıcaklığı 44-46 derecedir. Dereceniz varsa ölçebileceğiniz gibi, ev usulü ölçmek isterseniz serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız mayalama sıcaklığı uygun demektir.
Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin. Tahta kaşık ile karıştırmaya bu aşamada başlayabilirsiniz. Sütteki pütür tamamen yok olana kadar tahta kaşık ile karıştırmanız gerekiyor.
Hazır paket yoğurtlardan mayalarsak; bunların içindeki jelatinden kaynaklı yoğurtta uzama gerçekleşir. Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın. Sütün üzerini bir tülbentle kapatın ve oda sıcaklığında ılınmaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri