Ev İpoteği ile Kredi Çekmek İpotekli kredide en yaygın yöntem, gayrimenkul ipoteği yoluyla kredi çekmek. Genelde bankalar gayrimenkul değerinin %50'si kadar ipotekli kredi kullandırsa da bazı bankalarda bu oran daha yüksek olabiliyor. İpotekli kredilerde belirlenen maksimum vade sayısı 60 ay.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
İpotek yalnızca Türk Lirası cinsinden tesis edilebilir. Bu sebeple ipotek meblağı faiz ve enflasyon tahminleri dikkate alınarak belirlenmelidir. Ancak kredi kuruluşlarınca (bankalarca) yabancı para üzerinden verilen kredilerde ipotek bedelinin döviz cinsinden olabileceği bilinmelidir.
Konut kredisi ihtiyaçlarında bankalar tarafından satın alacağınız gyrimenkule ipotek konulmaktadır. Konut kredilerinin yanısıra ipotek tahsisi farklı durumlarda da uygulanmaktadır. Bireysel yada yüksek limitli iş kredisi ihtiyaçlarında da bankalar tarafından herhangi bir gayrimenkulünüze ipotek uygulanabilir.
İpotek harcı binde 4,55, damga vergisi binde 9,48 ve döner sermaye ücreti olmak üzere ipotek bedeli üzerinden ipotek masrafı hesaplayabilirsiniz. 100.000 TL'lik bir ipotek için kabaca 455 TL ipotek harcı, 948 TL damga vergisi, 1.299 TL döner sermaye bedeli ortalama 2.800 TL gibi bir hesaplama yapmak doğrudur.
İlgili 23 soru bulundu
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Tüketici Mahkemesi Kararı(11)'nda, ipotek fek ücretinin banka tarafından karşılanması gerektiğine dair hüküm verilmiştir.
Banka ipoteği işlemi, resmi senet düzenlenmeksizin banka ile malik arasında yapılmış kredi veya borç sözleşmesine göre yapılabilir. Banka böyle durumlarda matbu bir senet hazırlar. Bu senedin üzerine taşınmaz ve ipotek ile taraflara ait bilgileri içeren bir sayfa resmi senet eklenir.
Satış-Kanuni ipotek işleminde kanuni ipotekten kaynaklanan tapu harcı ve damga vergisini alıcı mı öder satıcı mı? Lütfen sohbete katılmak için Giriş . kanuni ipotek tesisi için Tarifenin 7. Pozisyonu uyarınca, malik yani satıcı öder.
İpotek hakkında taşınmaz, ana borcu güvence altına alır. Sorumluluk taşınmazın değeri ile sınırlı değildir. İpotek konusu taşınmazın değeri, borcu tamamen ödemeye yetmezse bile, ana borcun ödenmeyen kısmı için asıl borçlunun borçluluğu sürer. Taşınmaz yükümünde ise, borçluluk yüklü taşınmaz ile sınırlıdır. …
İpoteğin sadece belirli bir borç için alındığı ipotek çeşidi olup,”anapara ipoteği”, “ana sermaye ipoteği”, “re's-ül mal ipoteği”, ”karz ipoteği”, “kesin ipotek”,” sabit ipotek” gibi kavramlar ile ifade edilmektedir.
İpotek Derecesi: İpoteğin tapu kütüğünde yazımının yapıldığı derecedir. İpoteğin sağladığı güvence, tapu kütüğünde gösterilen ipotek derecesi ile sınırlıdır.
İpotekli Kredi Veren Bankalar
İpotekli kredilerde öne çıkan bankalar: İş Bankası Denizbank. Garanti Bankası
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Evi satın alacak kişi konut kredisi almak için öncelikle gerekli belgeleri hazırlayıp kredi başvurusunu gerçekleştirmelidir. Konut kredisi başvuru onaylandıktan sonra kredi alınan banka, ilgili tapu dairesi tarafından beklenen resmi belgeleri hazırlar. Alıcı da bu dosyayı teslim alır.
İpotek kurulurken üzerinde kurulacağı taşınmazın da belirli olması gerekir. Aynı borç için tek bir taşınmaz üzerinde ipotek tesis edilebileceği gibi birden fazla taşınmaz üzerinde de ipotek tesis edilebilir. Taşınmaz tek ise bölünen taşınmazın parselleri tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydedilmedikçe rehne konu olamaz.
Kredi borcunun tamamının ödenmesi halinde banka kendiliğinden tapu müdürlüğüne göndereceği fek yazısı ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayacaktır. Bankanın fek yazısını göndermemesi halinde ise çoğunlukla banka ile görüşülerek bu eksiklik giderilmekte ve kredi borcu kalmayan ev üzerindeki ipotek kaldırılmaktadır.
Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
Bankadan fek yazısının istenebilmesi için ev kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması gerekir. Gayrimenkul sahibi, konut kredisi aldığı bankaya başvurarak fek yazısı hazırlanmasını ister. Bankalar, ipotek fekki yazısı ücreti talep edebilmektedir.
Bir sonraki adım ise ipotek kaldırma harç ücretinin ödenmesi. Harç ödenmeden ipoteğin kaldırılması söz konusu değil. Her yıl belirlenen harç ücreti için güncel tutarı öğrenerek ilgili bankadan yatırmanız gerekiyor. Bu iki önemli işlemin yapılmasının ardından tapuda gerekli incelemeler başlatılır.
Örnek verecek olursak, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise iki tarafın da 8.000 TL tapu harcı ödemesi gerekir.
Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez. Tapu işlemleri gerçekleştirilirken satış bedelinin binde 20'si tapu harcı olarak alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri