Yalan söylemek insanı gerginleştirdiği için kalp hızlı atmaya başlar ve bu da göz bebeklerinin büyümesine neden olur. Göz bebekleri genişler Eğer tavırlarından yalan söyleyip söylemediğini anlayamadıysanız gözlerine bakmanız yeterli.
Yalan söyleyen kişi tüm hareketlerini, mimiklerini, ses tonunu kontrol etse bile gözbebeklerini asla kontrol edemez. Gözbebeklerinin küçülmesi; olumsuzluk, tedirginlik ve korku işareti, büyümesi ise olumluluk ve kendine güveni gösterir.
Yalan söylerken en profesyonel yalancıların bile gizleyemediği tek şey, göz bebeklerinin küçülmesidir. Göz altına alınan kişi sorgulama sırasında sorduğunuz soruyu cevaplarken eğer sağ yukarıya doğru bakıyorsa görsel tasarlama, sağ aşağıya bakıyorsa bedensel duyum hatırlaması söz konusudur.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
NLP'ye göre, konuşurken sağ üst bölgeye bakan bir insan yalan söylüyor; konuşurken sol üst köşeye bakanlar ise doğruyu.
İlgili 23 soru bulundu
Yalan söyleyen kişiler sanki siz onlara vuracakmışsınız gibi içgüdüsel olarak boyun, göğüs, baş ya da karın gibi gölgelerini kapatırlar. Yalancılar kendilerini korumak, yalanlarını örtbas etmek için savunmacı bir tavır takınarak sürekli sizi işaret ederler.
Kan basıncının yükselmesi, kalp vurum sayısının artması, ter bezi faaliyetlerinin artması gibi yalan söylerken kaydedilen fizyolojik değişikliklerin yanı sıra burunda bir kaşınma duygusu yaşanır.
Karşınızdaki insan sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyor veya abartılı bir göz teması kuruyorsa yalan söylemenin gerginliğini yaşıyor olabilir. Aynı şekilde, ellerini sık sık ovuşturuyor veya sabit tutmakta zorlanıyorsa bu da psikolojik baskının en belirgin özelliklerinden birisidir.
Yalan söylendiğinde ya da doğruyu söyleme engellendiğinde beyinde prefrontal kortekse(göz çukurunun üstünde) giden kanı harekete geçiren aktiviteler görülüyor. Yalan söylemek yürütücü işlevin bir tepkisidir çünkü doğru cevabı saklamayı onun yerine başka bir tepki vermeyi gerektirir.
Heyecanlandığımızda, bir meseleye ya da bir nesneye odaklandığımızda göz bebeklerimiz büyür. Göz bebeklerinin büyümesine yol açan diğer durumlar da temelde heyecan ve odaklanmadan kaynaklıdır. Örneğin sevdiğimiz ya da âşık olduğumuz birine bakarken de göz bebeklerimiz büyür.
Normal bir göz bebeği parlak ışıkla birlikte küçülür veya kendini sınırlar, düşük yada loş ışıkta ise daha fazla ışığa ulaşabilmek için büyür ve genişler. Göz bebeği boyutundaki değişimler aynı zamanda gözün bir yere odaklanması ve korku, heyecan gibi çeşitli duygulara bir tepki olarak ortaya çıkabilir.
Aşk iştahı baskılayarak kilo verilmesini sağlıyor
Aşkın başlamasıyla birlikte noradrenalin adı verilen salgı artar. Strese yanıt olarak da görev yapar, kalbi etkileyen sempatik nöronlar üzerinde etkili olan noradrenalin salgısıyla kalp atışı hızlanır, avuç içi terler ve göz bebekleri büyür.
Beyinsapı işlevlerinin önemli bir kontrolü olan bu tepkiye göz bebeği ışık refleksi denir. Ayrıca eğer kişi ilgi çekici bir nesne görürse de göz bebekleri büyür. Göz bebeği karanlıkta büyürken ışık altında küçülür. Küçüldüğünde göz bebeğinin çapı 2 ila 4 mm. arasındadır.
Daha çok dokunuşta yumuşaklık ya da sertlik kaşıntıdan mı yalan söylediğinden mi oluşur belli eder. Gerçekte burnunu kaşıyan kişi kaşırken sert ve ani darbelerle bu işi yapar ama yalan söyleyen kişinin burnunu kaşıması sırasında nazik hareketlerle küçük ve dairesel bir şekilde hareket ederek kaşınmaya başlar.
Gözbebekleri ile ilgi çekici bir detay da, dilimiz her ne kadar bir şeyi sevmediğini söylese de, bilinçaltımızda sevilen bir şey olarak yer edinmiş kişiye, objeye ya da manzaraya baktığımızda gözbebeklerimiz %45 oranına kadar büyüyor.
Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani yunanca muthos (efsane) ve latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.
Ona söylemeniz gereken önemli bir şey olduğunu, daha evvel anlatmaya çalıştığınızı fakat onu üzmemek için söylemekten vazgeçtiğinizi açıklayın. Onu sevdiğinizi belirterek dürüst davranmadığınız için özür dileyin. Yaptığınızın yanlış olduğunu kabullenin ve ardından da kötü haberi verin.
Söylenilen yalana kişi kendisi de inanmaya başlarsa çok farklı bir boyuta geçmiştir ve tedavi konusu ele alınmalıdır. Mitomani olarak adlandırılan yalan söyleme bozukluğunun en yaygın tedavi yöntemi psikoterapidir. Kişinin dürtüsünün anlamı bulunup, empati ile yaklaşılarak farklı başa çıkma yöntemleri önerilebilir.
Hemen bütün hadis kaynaklarıyla ahlâk ve tasavvuf kitaplarında zikredilen bir hadisin meâli de şöyledir. “Sizi yalan söylemekten menederim; çünkü yalan söylemek günaha, günah da cehenneme götürür.
2-YALAN SÖYLEMEK VE SIR SAKLAMAK
Yalan söylemek başlı başına bir aldatmadır. Eşlerin birbirlerinden gizledikleri sırlarının olması, söylenmesi gerekten bir şeyin saklanması da bir tür yalandır. Bazı durumlarda eşler karşılaşacakları tepkiden rahatsızlık duyacakları için yalan söyler ya da sır saklarlar.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
Yalan söyleyen insanlar genelde yakından incelenmek istemezler. Yalan söylemeden evvel ellerini suratına götürmeleri, çenesine destek vermeleri ya da burunlarıyla oynamaları çok muhtemel. Bu gibi davranışlara da dikkat etmelisiniz.. Yapılan araştırmalara göre yalan söyleme esnasında burun daha da sıcak oluyor.
1- Dudak Büzmek ya da Dudak Yalamak
Bunun yanında dudaklarını yalayan bir kişi genellikle kendini sakinleştirmek istiyordur. Endişeli veya gergin olduğunuzda dudaklarınızı tekrar tekrar yalama ihtiyacı hissedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri