Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Örneğin, bir bankanın belirlemiş olduğu aylık net gelir oranı %30 ise ve evli çiftin aylık toplam geliri 20.000 TL ise bu çiftin aylık konut kredisi ödemesi bankanın belirlediği %30 oranına göre 6.000 TL'yi geçmemelidir.
Konut kredisi aylık tutarı, hane gelirine göre belirlenir. Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler.
Konut kredilerinde konut kredisi faiz hesaplaması sonucunda ortaya çıkan ödeme planı genel olarak aylık taksit tutarının belgelenebilir hane gelirinin %50'sini aşmayacak şekilde oluşturulur.
İlgili 19 soru bulundu
Bu kapsamda; 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabilecek. Bu oran 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Genel anlamda 6 aylık dönem ideal süre olarak görülür. Bankalar, kredi işlemlerinde kredi notu ve belgelenebilir gelir durumunu mutlaka kontrol eder. Belgelenebilir gelir, kişinin sigorta durumu ve bu gelirin düzenli olup olmadığı ile yakın bağlantılıdır.
Konut Kredisi Hesaplama Formülü
Aylık Faiz Oranı, yıllık faiz oranının 12'ye bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, yıllık %6 faiz oranıyla, aylık faiz oranı %0.5 olur. Kredi vadesi, krediyi kaç ayda geri ödeyeceğinizi ifade eder. Bu formül, aylık taksit miktarını hesaplamak için kullanılabilir.
Bankalardan talep edeceğiniz ev kredisi, satın almak istediğinizin konut değerinin en fazla %80'ini karşılıyordu. Bu durum, Mart 2020'de 500.000 TL'ye kadar olan konutlar için %90 oranıyla güncellendi. Konutun değeri ve sınıfı, ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğiniz konusunda belirleyici olabiliyor.
Kişinin alabileceği maksimum kredi tutarı, belgelenebilir gelire göre hesaplanır. Buna göre, aylık taksitlerin toplam tutarı belgelenebilir gelirin %50'sini geçmeyecek şekilde düzenleme yapılır. Ödediğiniz taksitlerin toplam tutarı gelirinizin yarısını geçmeyecek şekilde farklı krediler için borçlanabilirsiniz.
Örneğin, asgari ücret (11.402 TL) maaş alan bir kişinin aylık kayıtlı ek gelirinin de 2.500 TL olduğunu varsayalım: 11.402 + 2.500 TL = 13.902 TL toplam aylık gelir, 13.902 TL/2 = 6.951 TL toplam ödenebilecek taksit tutarı olarak bulunur.
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekmektedir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmemektedir. Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri ev alırken nelere dikkat edilmeli sayfamızdan edinin.
Kredilerde en belirleyici faktör ödeme gücünüzdür. Buna bağlı olarak başvurduğunuz konut krediniz ya istediğiniz miktarda ya da daha düşük çıkabilmektedir. Kredi faiz oranları da ve kredinin sabit veya değişken faiz oranlı olmasına ve bankanızın fiyatlandırmasına bağlı olarak farklılık gösterir.
120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
Konut kredisi için net olarak bir alt sınır belirlenmese de kredi notunun 1500'ün üzerinde olması durumunda zorlanmadan kredi çekebilirsiniz.
0.69 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ŞARTLARI 0,69 konut kredisinde temel şartlar şu şekilde olacak; Üzerinde hiç ev bulunmaması, Son 1 yıl içerisinde ev alınacak olan ilede ikamet ediliyor olması (3.bölge hariç), 5 yıl boyunca satışın olmaması, Son 1 yıl içerisinde konut alınan ilde ev alım satımı yapılmaması.
Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür.
Konut kredisinde ipotek işlemine başvurarak kullanmak istediğiniz krediyi peşinatsız bir şekilde alabilirsiniz. Peşinatsız konut kredisi almak için bir bankaya başvurduğunuzda banka sizden bir evi ipotek göstermenizi talep edebilir. Böylece satın alacağınız konutun değerinin tamamı için kredi çekebilirsiniz.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
2023 yılı itibariyle İş Bankası, ING, Enpara, Akbank, TEB ve Vakıfbank; ipotek, kefil ve gelir belgesi istemeden kredi çekme imkânı veriyor. Söz konusu bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden hızlıca kredi başvurusu yapmak mümkün.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir. Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri