Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır.
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması.
Topraklı priz diğer prizlerden ayıran en önemli özelliği elektrik kaçaklarını önlemesidir. Kullanımının daha güvenli olması sebebi ile artık yeni evlerin birçoğunda yapılmaktadır. Bu prizlerin kullanılması ile birlikte birçok sorun ortadan kalkar.
İlgili 31 soru bulundu
Topraklama elektrik kaçaklarının engellenmesi için en ideal seçimlerin başında gelmektedir. Priz çeşitleri de topraklı ya da topraksız olarak ikiye ayrılmaktadır.
Avometre (Multimetre) ile Kontrol:
Avometrenin bir ucunu (genellikle siyah olan) prizdeki toprak deliğine sokun. Diğer ucunu (genellikle kırmızı olan) prizdeki nötr veya faz deliğine sokun. Eğer sıfıra yakın bir direnç okuyorsanız, bu toprak bağlantısının olduğunu gösterebilir.
Dış yüzeyi metal kaplama olan tüm elektrikli aletlerde topraklı priz kullanılmalıdır. Evlerde ki çamaşır makinesi buzdolabı bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda topraklı priz kullanılır. Şimdi banyolarda nem ve oksitlenmeye karşı özellikle kapaklı topraklı priz kullanılmaktadır.
Bu çukurun içine bakır malzeme yerleştirilir. ► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
Topraklı prizler, topraklama ihtiyacı olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Topraksız prizler, topraklama ihtiyacı duyulmayan TV, müzik seti gibi elektronik cihazlarla birlikte kullanılır.
Elektrik kullanımın olduğu her yerde olası bir kaçak durumuna karşı alınabilecek en basit ve en etkili önlem ortamda topraklama yapmaktır. Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
aynı prize çok güç çeken cihazları bağlamayınız. Buzdolabı, Çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın ve benzerlerinin aynı anda çalışmaları tesisatı bozar, sigortaları attırır....
Elektrik panosundan en yakın toprak bulunan bölgeye topraklama kablosu çekilir. Çekilen kablo elektrik panosunda topraklama barasına bağlanır. Kablonun diğer ucu ise toprak zemine gömülen topraklama elektrotuna irtibatlandırılmalıdır. Topraklama direnci ölçülerek sistem test edilir.
Bu sistem ülkemizde bazı yerlerde kullanıldığı gibi bazı Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Büyük Britanya'nın bazı bölgelerinde yer alıyor. 220 – 240 Volt aralığında çalışan F tipi fiş ve priz sistemi, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya tarafından tasarlanmış. Ayrıca ülkemizde kullanılan fiş ve prizler de F tipidir.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez. Yani “Evde topraklama yok akım koruyucu priz almak işe yarar mı?”sorusunun cevabı: “Etkili bir performans alamazsınız.” olacaktır.
10- Her odada en az iki priz, salon ve mutfakta en az üç priz olmalı, ayrıca telefon ve anten prizleri de ihtiyaca göre konulmalıdır. 11- Balkona bir priz mutlaka bırakılmalıdır. 12- Daire girişlerinde mutlaka priz olmalıdır.
Eğer elektrik kaçaklarının önüne geçmek ve can sağlığınızı tehlikeye atmak istemiyorsanız her zaman topraklı prizleri tercih edin.
Topraklı prizlerde ortadaki iki delik faz ve nötr'e bağlı iken, dış taraftaki metal çıkıntılar da toprak hattına bağlanır. Sizin bu prize taktığınız fiş ve kablo da topraklı olmalıdır yani üç bağlantı noktası içermelidir.
Topraklı 3'lü priz modelleri faz ve nötr iletkeni dışında toprak iletkeni de bulundurmaktadır. Bundan dolayı olası elektrik kaçaklarında koruyucu özelliğe sahiptir. Elektrik çarpması gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmamak için topraklı 3'lü priz modellerini tercih edebilirsiniz.
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Toprak Kablo Rengi: Sarı – yeşil çizgilidir. Toprak hattıdır. Elektrik kaçaklarında çarpılmayı önler, kaçak elektriği toprağa iletir.
Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri