Nedeni ise Konya ovasının bir çanak şeklinde bulunmasıdır. Uzun zamanlarda ölçülen en düşük sıcaklık -29 °C, en yüksek sıcaklık ise 41 °C'dir. En çok kar yağan ay şubat, en soğuk ay ocaktır.
Kış sıcaklıkları 2 C° yi geçmez (Ocak -0.1, Şubat 1.5, Aralık 2.0 C°). Buna karşılık yaz sıcaklıkları oldukça yüksektir. (Haziran 19.7, Temmuz 23.1, Ağustos 23 C°).
İklimi: İç Anadolu bölgesinin güney kısmında yer alan Konya'da kışlar sert, soğuk ve kar yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 11,5°C'dir. Rastlanan en yüksek sıcaklık 40°C, en düşük ise -28,2°C'dir. Yılın ortalama 10 gününde sıcaklık -10°C'den düşüktür.
Sıcaklığın mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgar kuzey ve kuzey batıdan hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek. Gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere 32 derece ile Ağrı'da ölçüldü. Ağrı, geçen yıl 23 Ocak'ta ölçülen sıfırın altında 34,5'lik derece ile en soğuk il olmuştu.
İKLİM ÖZELLİKLERİ:
Yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve yağışlı geçtiği görülür. Soğuklar nedeniyle ilk donlar Kasım ayı başlarında, son donlar Nisan sonlarında görülür.
İlgili 44 soru bulundu
Soğuk mevsim 3,4 ay uzunluğundadır ve 27 Kasım tarihinde başlayıp 8 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 9°C altındadır.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu. İmranlı, Sivas ilinin en doğusunda bulunan ilçesidir. İl merkezine 104 km uzaklıktadır. İlçenin yüzölçümü 1.229 km2 ve denizden yüksekliği 1.650 metredir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklandı. Yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin en soğuk bölgesi eksi 20.2 ile Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Samat köyü olurken, ikinci sırada eksi 20.1 ile Bolu Merkez Batı Karadeniz Orman Araştırma, üçüncü sırada eksi 19'ya Bolu'nun Dörtdivan ilçesi oldu.
Türkiye'de gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 10,2 dereceyle Bolu'da ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1700 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'ndan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, bu gece Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
Bölge genelinin az bulutlu ve açık, öğleden sonra bölgenin güney ve doğusu yer yer parçalı bulutlu, Niğde'nin güneydoğu kesimlerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. HAVA SICAKLIĞI: 1 ila 3 derece artması bekleniyor.
Bahar yağmurlarının yağmasıyla yeşeren otlar yazın kurak iklimin hakim olmasıyla sararmaya başlar. Mevlana kenti Konya'yı ziyaret etmek için en uygun dönem sonbahar ve ilkbahar ayları olsa da aralık ayı kent için ayrı bir öneme sahiptir.
İzmir Akdeniz iklimine sahiptir. Konya ise Karasal iklime sahiptir. Akdeniz iklimi Karasal iklimden daha sıcaktır. Bu da bir nedendir.
Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
Konya, jeolojik olarak deprem riskinin en az yaşandığı iller arasındadır. 2 milyonu aşkın nüfusa sahip olan il, Türkiye nüfusunun %2,6'sına ev sahipliği yapmaktadır. İlde bulunan 5 üniversitede öğrenim görmekte olan yaklaşık 150.000 öğrenci ile eğitim seviyesi ve kalifiye işgücü bağlamında iyi durumda olan bir ildir.
Özet. Konya, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi'nde Konya Bölümü'nde yer alır. Ülkemizin iç kısmında yer alması, kuzey ve güneyden sıradağlarla denizel etkinin engellenmiş olması nedeniyle Konya'da, yarı kurak iklim şartları hâkimdir. Yarı kurak iklimin etkisine bağlı olarak Konya'nın doğal bitki örtüsü steptir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden alınan verilere göre, Ankara, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti. Gölbaşı ilçesine bağlı Ahiboz köyünde sıcaklık -11,6 derece olarak ölçüldü.
Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası sürüyor.
Bu sıcaklık 1941 yılından beri gözlemlenen en Aydın ili için en yüksek değer. 2022 yazı içinse Temmuz ayının ortalarında da hissedilen sıcaklık olarak bu değere yaklaşık ölçümler kaydedildi. Aydın ili yıllık sıcaklık ortalaması 17.7°C.
Araştırmalara göre dünyada hayatın devam ettiği en soğuk yerleşim yeri olarak Rusya'da bulunan Oymyakon köyü. Oymyakon'da kış aylarında hava sıcaklığı eksi 52 ila eksi 71 derece arasında değişiyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 1981 yılından bu yana yaptığı hava ısısı ölçümlerine göre Türkiye'nin en soğuk beş ile sırası ile Ardahan, Kars, Ağrı, Erzurum ve Sivas. Türkiye'nin en soğuk illeri arasında ilk sırada Ardahan yer alırken, en düşük ısı ise Ağrı'da ölçüldü.
Sivas'ın İmranlı ilçesi, gece sıfırın altında 28,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk yeri olarak kayıtlara geçti.
Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehre ve bölgeye verilen diğer isimler şöyledir: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia... Araplar kentin ismini Kuniya olarak değiştirmişlerdir, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Günümüzde de kent hala Konya adını taşımaktadır.
Konya 646 bin 583 sığırla, Van 2 milyon 147 bin 139 koyunla, Mersin 660 bin 325 keçiyle, Samsun 14 bin 41 mandayla birinci sırada"
Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri