Eski Çağda önce Karallis ve daha sonraları Skleros ismiyle anılan Beyşehir Gölü2, bugün Anadolu'nun üçüncü, Konya İli'nin ikinci büyük gölüdür. Beyşe- hir Gölü ayrıca Anadolu'daki doğal tatlı su göllerinin en büyüğüdür3.
Beyşehir Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde yer alan bir göldür. Bu gölün bulunduğu yer ise Konya şehridir. Konya iline ait olan Beyşehir ilçesi bu göle adını vermektedir. Gölün bulunduğu konum ise Seydişehir ve Beyşehir ilçesi arasıdır.
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alması ile beraber Konya'da Deniz bulunmamaktadır. Ancak Göl açısından önemli bir şehir olduğunu ifade etmek gerekir. Yani bu doğrultuda Konya ve çevresinde göller olduğu söylenebilir. Bu sebepten dolayı değişik amaçlar altında Konya çevresindeki göller çok fazla ziyaretçi alır.
Konya'nın batısında yeralan sıra dağlar kuzeyden güneye doğru uzanırlar. En kuzeyinde Sultan Dağları (2169), Aladağlar (2339), Loras (2040), Eşenler (1951) yer almaktadır. Bölgenin güney kısmı Toros dağlarıyla sınırlanmıştır. Bu kuşakta ise Geyik (3130), Bolkar dağları (3134), Aydos dağları (3240) yer almaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Konya, eskiden sularla mı kaplıydı, deniz miydi? Sizlere bilimsel olarak kanıtlanmış olan bilgileri anlatayım: Konya Kapalı Havzası, günümüzden 1,8 milyon yıl ile 10.000 yıl öncesi dönemde sularla kaplıydı. Anlayacağınız Konya büyük bir göldü.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir..
7.414 km2 büyüklüğündeki Bölge, kendine özgü bir doğal yapısı ve tarihi değerlere sahiptir. Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir.
Gölün tarihçesine baktığımızda 1935'te tamamen kuruduğu, 1969'da da gölün taştığı biliniyor.
Yüzyıllar boyunca flamingolara ev sahipliği yapan, gün batımı fotoğraflarına sahne olan Tuz Gölü, şimdilerde yerini çatlamış toprağa, kurumuş göl yatağına bırakmış durumda. Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 40'a yakın bir kısmının karşılandığı göl, tamamen kurumanın eşiğinde.
Konya'nın Güneysınır ilçesinde yer alan Güvercinlik (Güneysınır) Mağarası'ndaki perde sarkıtların, dikitlerin ve diğer büyük jeolojik oluşumların yer aldığı büyük salona ulaşmak için 130 metrelik bir dikey iniş yapmak gerekiyor. Bu nedenle bu mağaraya ancak mağaracılık ve dağcılık konusunda uzman kişiler girebiliyor.
Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.
İl sınırları içinde Mogan, Tuz, Karagöl (Çubuk), Eymir, Karagöl (Kızılcahamam) gölleri bulunur. Bölgede yer yer volkanik arazilere de rastlanır. Bu kütle üzerinde 2.378 m yüksekliğindeki Köroğlu Dağı ile 2.006 m yüksekliğindeki Mahya Tepesi yer alır. İlin güneydoğu yönünde ise Hüseyingazi dağ kütlesi bulunur.
En çok gölü olan ülke: Kanada
Sahip olduğu bütün göllerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kanada yaklaşık 3 milyon göle sahip. Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak bilinen Hazar Gölü, 371.000 kilometrekarelik alanı ile Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırlarına komşudur. Hatta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Hazar ile göz göze olan bir zirve bulunmaktadır.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
1074' te Anadolu Selçuklu devleti, Başkenti İznik olmak üzere kuruldu. 1097'de 1. Haçlı Seferi sırasında İznik kaybedilince Başkent, Konya'ya taşındı. Böylece tarihinde yeni bir sayfa daha açılan Konya, günden güne gelişti, pek çok mimari eserle süslendi ve kısa zamanda Anadolu'nun en mamur şehirlerinden biri oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri