Konya, istatistiksel verilere göre sayıca en çok camiye sahip iller arasında başlarda yer almaktadır. Büyük şehirler arasında yapılan sıralamada (1997 rakamlarına göre) 2664 cami sayısı ile birinci sıradadır.
Buna göre en çok cami İstanbul ilimizde en az cami ise Tunceli ilimizde bulunuyor.
Alaaddin Cami; bu cami Alaaddin tepesi üzerinde bulunmaktadır. 1220 yılında inşa edilmiştir. Konya'nın en büyük camisidir ve hükümdarlar tarafından genişletilmiştir.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Câmi, en eski Selçuklu eserlerinden olup, Alâaddin Tepesi üzerinde inşa edilmiştir. Selçuklu Sultanı I.Rükneddin Mesud (1116-1156) zamanında yapımına başlanmış ve I.Alâaddin Keykubad zamanında tamamlanmıştır (1221).
Konya'nın 800 yıllık en eski camisi Alâaddin Cami'nin restorasyonunun bitmesiyle vatandaşlar cuma namazında buluştular. Konya'nın en eski camilerinden birisi olan Alâaddin Tepesi üzerindeki Selçuklu Sarayı içine 1221 yılında yapılan Alâaddin Camii'nin restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlandı.
Selçuklular devrinde Konya'da yapılan bir cami. Alâeddin Camii, şehrin ulucamii olarak, Konya'nın merkezini teşkil eden ve Alâeddin tepesi denilen höyüğün üstünde, Selçuklu sarayının (bk. ALÂEDDİN KÖŞKÜ) yakınında inşa edilmiştir.
DÜNYADA EN ÇOK CAMİ HANGİ ÜLKEDE VAR
Dünyada en çok cami Endonezya'da var. Endonezyadaki cami sayısı ise 818.634 adet. Dünyada en çok cami hangi ülkede var sorusunu merak edenler için harika bir liste olan en çok cami olan ülkeler listesinde Hindistan ikinci sırada yer alıyor.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Bugün Çin'de aşağı yukarı 45.000 camii vardır.
Rapora göre 2014 yılında dünya genelindeki toplam modern cami sayısı yaklaşık 3,6 milyon seviyesindeydi. 2019 yılında ise bu sayının 3,8 milyona çıkması o dönemde yayınlanan bu raporda sadece beklentiydi.
Raporda, 2010'da 2 bin 106 olan ülke genelindeki cami sayısının yüzde 31 artışla 2020'de 2 bin 769'a ulaştığı kaydedilerek, artıştaki ana sebebin ABD'deki Müslüman nüfusun göç ve doğumlarla çoğalması olduğu ifade edildi.
İznik Yeşil Camii, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Açıklanan camiler listesinde Karaman sahip olduğu 496 cami ile Türkiye'deki en fazla camiye sahip iller arasında 68. sırada yer aldı. Türkiye'de 3,269 cami ile birinci sırada İstanbul yer alıyor.
Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından 1277 yılında yaptırılan külliyenin mimarı Keluk b. Abdullah'tır.
Rivayet odur ki, Konya Selçuklu İmparatorluğu'nun başkenti iken Sultan Alaeddin bir cami yaptırmak için halktan şehrin ortasına bir tepe yapmalarını istemiş. Bunun üzerine şehirdeki herkes şehrin ortasına toprak getirip bir tepenin oluşmasını sağlamıştır.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde bulunan 4 metrekarelik, çift minareli mescit dikkat çekiyor.
Roma Camii (İtalyanca: Moschea di Roma), İtalya ve Avrupa'nın en büyük camisi. 30.000 m2 alan kaplar ve 12.000 kişi alır.
Mescid-i Haram yeryüzünde bilinen en eski mesciddir. Hz. Peygamber İslamiyet'i tebliğ için zaman zaman Mescid-i Haram'ı kullanmış, yapılan baskılara rağmen Hacer'ül Esved ile Rüknülyemânî arasında namaz kılmıştır. Kâbe'nin doğu köşesine cennetten yeryüzüne inen Hacer-ül Esved bulunur ve gümüş bir çerçeveyle çevrilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri