diğer peynirlere kıyasla daha lezzetli olan ve kokmayan peynir çeşididir. eski ve kuru tuketilen, 40-50 cm capinda, disi beyaz, ici sarimsi ve delikli, sert ve tuzlu peynir.
Ege yöresinin, özellikle Balıkesir'de yoğunlukla yapılan Sepet Peyniri özel bir tada sahiptir. İsmini, hazırlandığı örme sepetlerden alır. Büyük oranda inek sütü içerirken keçi, koyun sütleriyle harmanlanır. Bu harmanlama sayesinde farklı bir lezzet taşıyan sepet peyniri %100 doğal şirden mayası ile mayalanır.
Balıkesir sepet peyniri ise koyun, keçi ve inek sütü karışımından üretilir. Yuvarlak, delikli ve az tuzlu bir peynirdir. Daha çok kaşar lezzetinde olan bu peynirin kendine özgü bir aroması bulunur.
Kahvaltı sofralarınıza farklı görüntüsü ve eşsiz aroması ile lezzet katacak sepet peynirini kahvaltının yanı sıra salatalara, makarnalara ve peynir tabaklarına ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Ege bölgesine özgü kekikli sepet peyniri tam yağlı ve az tuzlu yöresel bir peynirdir. Sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi makarnalara ve salatalara katarak veya kızartarak da tüketebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar. Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Bir dilim sepet peyniri kaç kalori? Sepet Peynirinin 100 gramında 349 kcal kalori, ayrıca 1 İnce Dilim yani 20 gram Sepet Peynirinde 70 kalori bulunmaktadır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Tatlı lor peyniri, peynir altı suyunun veya sütün kaynatılması ile birlikte belli ölçülerde limon eklenerek pıhtılaştırılması sonucu üretilen yöresel bir süt ürünüdür. Tatlı lor peyniri, kalsiyum ve protein + A ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir.
Manyas Sepet Peyniri , Manyas köylerinin doğal otlar ile beslenen hayvanlarının kaymağı içinden alınmamış sütlerinden peynir imal eden butik mandıramızın peyniridir. Kullanılan maya, şirden mayasıdır. Lezzetlidir çünkü katkısız ve koruyucu içermiyor.
İsli Çerkez Peyniri elastiki bir yapıya sahip krem rengi görüntüsüne sahip, Adapazarı yöresinde bilinirliği yüksek bir peynir çeşididir. Çerkes ailelerin geleneklerini yaşatması sonucunda sofralarımıza kadar uzanan İsli Çerkes Peyniri'nin yolculuğu için uzun bir zaman ve emek gerekir.
Yaklaşık 4 litre için 1/2 çay bardağı sirke yeterli olacaktır. Sirkeyi ilave edin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıkça süt kesilecek ve içerisinde tortular oluşmaya başlayacaktır. Tortular yüzeyde tam anlamıyla toplanana kadar, yani sütünüz iyice kesilene kadar kaynatma işlemine devam edin.
Trabzon peyniri, inek sütü ile yapılır. Trabzon peynirine bazı yörelerde kolof, kolot ya da golot ismi verilir. Küçük kolot peyniri, Karadeniz'in doğu bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde tam yağlı sütten yapılan bir peynir çeşididir.
Taze peynir: İtalyan loru, Cottage peyniri ve Mozarella. Yumuşak olgunlaştırılmış peynir: Beyaz peynir, Camembert ve Brie. Yarı sert ve sert peynir: İsviçre peyniri, Çedar, Edam, Gouda, Colby, Muenster, Parmesan, Pecorino ve Romano.
Keçi sütünden yapılmış peynirler daha sert olur denilse de, sertlik koyun peynirlerinde de mayanın az veya çok katılmasına göre değişir. Düşük ısıda süte az maya konursa peynir yumuşak, 30 derecedeki süte daha çok maya konursa peynir sert olur.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Bozulmuş olan peynirin tadı normal bir peynire göre çok daha farklı olacaktır. Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri