Konya'ya gidip de geniş bir alanda kurulmuş olan Mevlana Müzesini görmeden gelmemek olmaz. Müze ücretsiz, girişte hiçbir ücret alınmıyor.
Konya Mevlana Müzesi'ne giriş için herhangi bir ücret veya müze kartı talep edilmemektedir. Girişler, pazartesi hariç haftanın her günü 09.00-18.30 arasında ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
Nevşehir Hacıbektaş Müzesi ile Konya Mevlana Müzesi, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünün 02.12.2014 tarih ve 433 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile 07.12.2014 tarihinden itibaren ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.
Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır. Müze kart geçerli.
Mevlana Müzesi Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 09.00-19.00 Mevlana Müzesi Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 09.00-16.45 Kandil günleri ve dini bayramlarda 20:00 ile 23:00 saatleri arasında açıktır. Mevlana Müzesi Tatil Günleri: Haftanın her günü ziyaret edilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Açılış Saati: 09.00 Kapanış Saati: 17.00 Gişe Kapanış Saati: 16.40 Her gün açık.
Müzenin avlusuna "Dervişân Kapısı"ndan girilir. Avlunun kuzey ve batı yönü boyunca derviş hücreleri yer almaktadır. Güney yönü, matbah ve Hürrem Paşa Türbesi'nden sonra, Üçler Mezarlığı'na açılan Hâmûşân (Susmuşlar) Kapısı ile son bulur.
Konya'ya gidip de geniş bir alanda kurulmuş olan Mevlana Müzesini görmeden gelmemek olmaz. Müze ücretsiz, girişte hiçbir ücret alınmıyor.
Müzede bulunan kıymetli eserler arasında Mevlâna'nın sandukası, pûşîde (Mevlâna'nın mezar örtüsü), Mesnevi, Nisan tası yer almaktadır. Mevlana'nın doğumundan ölümüne kadar geçirdiği hayatın anlatıldığı müzede Mevlâna ve aile fertlerinin mezarları da bulunmaktadır.
Haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, müzenin iç avlusunda düzenlenen Kubbe-i Hadra Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Basın Toplantısı'nda kubbenin turkuaz çinilerle kaplanması nedeniyle "Yeşil Türbe" ismini aldığını söyledi.
Mevlana Türbesi ile türbe içerisinde bulunan müze Konya ilinde bulunan Karatay ilçesinde bulunmaktadır. Türbe 1274 yılında Hz. Mevlana adına yaptırılmıştır.
Mevlana Türbesi Hakkında
Şiirleri ve sözleriyle çağını aşan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Konya'da bulunan dergahı 1926 yılından bu yana Mevlana Türbesi olarak işlev göstermektedir.
Her cumartesi 19.00 da.
Mevlâna'nın 750. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs), 07 - 17 Aralık 2023 tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu'nda icra edilecektir. Törenlerin bilet satışı biletinial.com web sitesinden 11.10.2023 Çarşamba günü itibariyle başlayacaktır.
Mevlâna için gerçek aşkın anlamı Allah'a duyulan aşk; ölüm ise Allah'a kavuşacağı gündü. İşte bu yüzden, 17 Aralık olan ölüm yıldönümü bir yas günü olarak değil, bir kutlama günü olarak kabul ediliyor. Her sene 17 Aralık'ta düzenlenen Şeb-i Arus törenleri de “Vuslat Gecesi ya da Düğün Gecesi” anlamına geliyor.
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Mevlana Celaleddin Rumi' nin Türbesinin girişinde, Onun şu beyiti yazar ; Lâ TAHZEN / ÜZÜLME...
Mevlânâ da 672'de (1273) babasının yanına defnedilmiş, üstüne 673 (1274) yılında Muînüddin Süleyman Pervâne ve eşi Gürcü Hatun ile Alemüddin Kayser tarafından mimar Bedreddîn-i Tebrîzî'ye bir türbe yaptırılmış, böylece külliyenin temelleri atılmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilir, tarihte keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Satın aldığınız ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan MüzeKart'ın fiyatı Türk vatandaşları için 60 TL'dir.
Seyahatlerini daha ekonomik ve daha kültürel hale getirmek isteyenlerin en merak ettikleri bir diğer konu ise “Müze Kart nereden alınır?” sorusu. Müze Kartlar; kimlik kartınız, pasaport veya ehliyetiniz yardımıyla kart basın istasyonlarından alınabilir.
Türbe salonunu doğuda ve güneyde çevreleyen yüksekçe set üzerinde ise Mevlâna ve babası Bahaeddin Veled'in soyundan gelme, 10'u hanımlara ait olmak üzere 55 adet mezar ile, Hüsameddin Çelebi, Selâhaddin Zerkûbî ve Şeyh Kerimüddin gibi Mevlevîlikte makam sahibi olmuş 10 kişiye ait toplam 65 mezar bulunmaktadır.
Güney yönü, matbah ve Hürrem Paşa Türbesi'nden sonra, Üçler Mezarlığı'na açılan Hâmûşân (Susmuşlar) Kapısı ile son bulur. Avlunun doğusunda ise Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri yanında semahane ve mescit bölümleri ile Mevlâna ve aile fertlerinin mezarlarının da içerisinde bulunduğu ana bina yer alır.
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu alanda yer alan müze, ziyaretçilere Mevlana'nın hayatı, felsefesi ve eserleri hakkında ilginç bilgiler sunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mevlevi tarikatının merkezi olan müze, 1926 yılında bugünkü halini almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri