Konya, istatistiksel verilere göre sayıca en çok camiye sahip iller arasında başlarda yer almaktadır. Büyük şehirler arasında yapılan sıralamada (1997 rakamlarına göre) 2664 cami sayısı ile birinci sıradadır.
Cami olduğunu biliyor muydunuz?
Konya'nın 800 yıllık en eski camisi Alâaddin Cami'nin restorasyonunun bitmesiyle vatandaşlar cuma namazında buluştular. Konya'nın en eski camilerinden birisi olan Alâaddin Tepesi üzerindeki Selçuklu Sarayı içine 1221 yılında yapılan Alâaddin Camii'nin restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlandı.
Selçuklu Sarayı'nın yakınında yapılan bu caminin kuzeye açılan kapısı üzerindeki dört satırlık kitabesinden Sultan Alâeddin Keykubat tarafından tamamlandığı yazılıdır. Bunun sağ tarafındaki mermer üzerine iki satırlık kitabede ise mimarının Dımaşklı Mehmet bin Havlan, mütevellisinin de Atabeg Ayaz olduğu yazılıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Sultan II.Kılıçarslan tarafından inşa ettirildiği bilinen bu kümbet içinde I.Kılıçarslan, I.Keyhüsrev, II.Süleyman Şah, II.Kılıçarslan, Alâaddin Keykubad, II.Keyhüsrev, IV.Kılıçarslan ve III.Keyhüsrev'in kabirleri bulunmaktadır.
Yapılış tarzı açısından Osmanlı mimarisinde özgün bir yapı olan Ulu Camii, 55,00 x 69,00 metre ölçülerinde, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Toplam iç alanı 3.165,5 m2'dir. Türkiye'deki “Ulu Cami” ismindeki camilerin en büyüğüdür. Mihrabın bulunduğu duvar diğer duvardan daha büyüktür.
Konya Millet Bahçesi projesinin toplam alanı ise 108 bin metrekare. 23 metre kubbe çapıyla, 59 metre yüksekliğindeki 4 minaresiyle, açık avlusuyla birlikte 14 bin 400 kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin inşası devam ediyor.
Yapının Yeri ve Konumu:
Alaaddin camii, İnönü ilçesinde Mustafa Çamaz caddesi ile kale sokağın kesiştiği köşede yer almaktadır.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Merkezi Konya olan il, yüzölçümü bakımından ülkenin en büyük ilidir. 31 ilçeden oluşur. Konya il nüfusu 2022 yılında 2.296.347'ydi, trafik plaka numarası 42'dir.
Türkiye'de yaşayan Müslümanların titizlikle baktığı cami sayısının en çok yoğun olduğu il İstanbul olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'u ise Konya ve Ankara takip ediyor. En az cami bulunan iller ise sırasıyla; Kilis, Yalova ve Tunceli olarak karşımıza çıkıyor.
Kent genelinde cami sayısına bakıldığında ilk sırada 343 camiyle Fatih ilçesi bulunuyor. Fatih'i sırasıyla 192 camiyle Üsküdar, 143 camiyle Pendik, 142 camiyle Ümraniye, 136 camiyle Beykoz ve 129 ile Arnavutköy takip ediyor.
Araştırmalara ve verilere göre Türkiye'deki Müslüman nüfus dünya genelinin %5'ine tekabül etmiyor. Ayrıca 2020 yılında Türkiye'deki cami sayısı 89 bin 445 olarak açıklanmıştı. Bu da yaklaşık 3,8 milyon olan dünya genelindeki cami sayısının yalnızca %2,3'üne denk geliyor.
Cami Kebir Mahallesinde yer alan Ulu Cami plan olarak kufe tipindedir. 26*39 metre ölçülerinde, Karamanoğlu Mehmet Bey adına 1426 yılında yaptırılan Ulu Camii en önemli kültür varlıklarından biridir.
Sultan Ahmet Camisi Sultan I. Ahmet tarafından 17'nci yüzyılda, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir.
Rivayet odur ki, Konya Selçuklu İmparatorluğu'nun başkenti iken Sultan Alaeddin bir cami yaptırmak için halktan şehrin ortasına bir tepe yapmalarını istemiş. Bunun üzerine şehirdeki herkes şehrin ortasına toprak getirip bir tepenin oluşmasını sağlamıştır.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Gaziantep'in en büyük, Türkiye'nin ise ikinci büyük camisi Şahinbey Belediyesi'nce Akkent Mahallesi'ne inşa ediliyor. Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'den de daha büyük olarak tasarlanan cami, 14 bin 700 m2'lik alana inşa ediliyor.
Aynı Anda 800 Bin Kişinin İbadet Edebildiği Dünyanın En Büyük Camisi Ulu Cami (Jamia Mescid) - YouTube.
Ulu Cami, Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır.
Somuncu Baba, bu çınarın yanında Bursa'ya yönünü dönerek, feyizli, bereketli bir şehir olması ve yeşil olarak kalması için dua etti ve vedalaşarak ayrıldılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri