Konya'daki aile katliamı davasında karar açıklandı Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan gerekçeli kararda, sanık Mehmet Altun'un belli bir plan dahilinde hareket ederek tasarladığı eylemini, yanına aldığı tabanca ve çok miktardaki mermiyle maktullerin evine giderek gerçekleştirdiği belirtildi.
Son dakika haberi! Konya'da aynı aileden 7 kişinin öldürülmesiyle ilgili tutuklu sanık Mehmet Altun'a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet, farklı suçlardan da 10 yıl hapis cezası verildi. Mehmet Altun, 30 Temmuz 2021'de, uzun süredir husumetli olduğu Dedeoğlu ailesine silahlı saldırı düzenlemiş, 7 kişiyi öldürmüştü.
Konya'nın Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi'nde 30 Temmuz'da Karslı Kürt bir aileye yönelik gerçekleşen saldırıda Yaşar Dedeoğlu (65), Serap Dedeoğlu (36), Serpil Dedeoğlu (32), Sibel Dedeoğlu (30) , İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu (45) ve Barış Dedeoğlu (35) hayatını kaybetmişti.
Hürriyet'İn haberine göre, Konya'da 7 kişinin öldüğü katliam, iki aile arasında 11 yıl öncesine dayanan bir husumete dayanıyor. O dönem iki ailenin birbirlerinden şikayetçi olduğu olay tüm detaylarıyla resmi tutanaklara geçti.
Konya'da komşuları ile arasında husumet olduğu iddia edilen Karslı Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürüldüğü olaya ilişkin bilgiler, katliamın "planlı" olduğuna işaret ediyor. Cinayetleri işleyen zanlının daha önce 12 Mayıs'taki ilk saldırı sonrasında tutuklanan kişinin kayınbiraderi M. A. olduğu öğrenildi.
İlgili 18 soru bulundu
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Orta Anadolu'ya Kürtlerin göçü farklı zaman dilimlerinde ve çeşitli nedenlere dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Konya'nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerindeki Kürtler kendilerinin Adıyaman, Malatya ve kısmen Urfa civarlarından geldiklerini söylüyorlar.
Üçü kadın, yedi üyesi öldürülen Dedeoğulları 30 yıl önce Kars'tan Konya'ya gömüş bir Kürt aile. Ailenin mensupları 12 Mayıs günü çoğu komşuları olan 60 kişilik bir grubun saldırısında ağır yaralanmış, saldırganların altısı tutuklanmış, aile hakkında koruma kararı alınmıştı.
Kudüs Mitingi veya 6 Eylül Konya Olayları, İsrail Parlamentosunun Kudüs'ü başkent ilan etmesi nedeniyle Konya'da 6 Eylül 1980 günü gerçekleşen protesto ve şiddet olaylarıdır.
Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında 4'üncü eyalet olarak Karaman Eyaletini kurmuş, merkezini de Konya şehri yapmıştır. 17'inci yüzyılda Karaman Eyaletinin sınırları genişlemiş, Tanzimat döneminde de ismi değişerek Konya Eyaleti adını almıştır.
Konya'da 4,5 yıl önce Necla (54) ve Metin (55) Büyükşen çiftinin yanlış adrese girilip öldürülmesiyle ilgili davada, azmettirici Esra Taş (28) ve sevgilisi Abdullah Başdemir (47) ile cinayeti işleyen Ertuğrul Çelik 2'şer kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
1071 yılında, Malazgirt savaşından sonra Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış ve Büyük Selçuklu Sultanı Kutalmışoğlu Sultan Süleyman Şah tarafından da Konya fethedilmiştir.
30 Temmuz 2021 tarihinde ise Mehmet Altun isimli tetikçi, Dedeoğulları'nın evine giderek yanında getirdiği silahla aile bireylerine ateş açtı. Saldırı sonucunda Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları (31) yaşamını yitirdi.
Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi'nde 30 Temmuz 2021'de bir evde 7 kişinin ölü bulunduğu ihbarı üzerine adrese yönlendirilen sağlık ekipleri 7 kişinin de yaşamını yitirdiğini belirlemiş, cinayet zanlısı Mehmet Altun 4 Ağustos'ta yakalanmıştı.
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, Türkmenistan uyruklu 3'ü kadın 4 kişiyi öldüren cinayet zanlısı Saparmurad Hallyev, Çeşme'de film gibi operasyonla yakalandı. Katil zanlısının, Basmane semtindeki bir telefoncuya giderek, öldürdüğü kişilerin telefonlarını satıp dondurucu aldığı ortaya çıktı.
Yani Konya, Bursa gibi, kendi kendine zengin olmuştur. Ayrıca Konya'daki heykelin yüzünün istasyona, sırtının ise şehre dönük oluşu, bazılarınca Atatürk'ün şehre küskünlüğü olarak tefsir edilmiştir. Rize ve Maraş gibi şehirler, şapka inkılâbına isyan (1925) sebebiyle kara listededir.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Ayaklanma basit bir fırkacılık mücadelesi değil, Kuvayı Milliye hareketi karşısında Damat Ferit Hükümeti tarafından organize edilen siyasal bir ayaklanmadır. Konya'nın Bozkır ilçesinde meydana geldiği için bu adla anılan ayaklanmalar, ulusal direnişin güçlenmesini ve gelişmesini geciktirici türden ayaklanmalardır.
Konya ovasında yer aldığı bilinen ve Hitit tabletlerinde İkuwaniya olarak geçen şehrin lokasyon ve isim benzerliğinden dolayı Konya olduğu düşünülmektedir.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Çaldıran Savaşı'nın ardından Diyarbekir, Mardin, Urfa, Rakka ve Musul gibi önemli Kürt şehirlerinin büyük kısmı Osmanlıların egemenliği altına girmiştir. Osmanlılarla Kürt emirleri zaman zaman karşı karşıya gelmiş olsalar da müttefik olma durumunu on dokuzuncu yüzyıla kadar sürdürmüşlerdir.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri