Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu sözcük, 'Birini kendine vekil olan olarak seçen erkek' şeklinde ifade edilmektedir.
müvekkel ne demek? Bir kimse tarafından işlerini görmek veya kendisini müdafaa ettirmek için vekil edilmiş kimse. Vekil tayin olunmuş olan, vekil edilmiş olan.
Vekil tâyin olunmuş olan, vekil edilmiş olan.
kendisini vekil ile temsil ettiren kişi; vekil eden.
Vekil kelimesi, başkasını temsil etme, başkası adına beyanatta bulunma ve hareket etme yetkisine sahip olan kişi demektir. Örneğin avukatlar, müvekkillerini mahkemede temsil ederler.
İlgili 15 soru bulundu
Tevkil ya da tevkil yetkisi; bir başkası adına başka bir kişiyi vekil tayin edebilme yetkisine denir. Vekalet sözleşmesi gereğince bir kişi bir işi görme konusunda resmi bir sıfata sahipse, bu işi yapabilmesi mesleğinin gereği ise ve bu işi kabul edeceğini duyurmuşsa kendisine tevkil yetkisi verilebilir.
Zıllullah demek, Allahü teâlânın emirlerini tatbik etme yetkisine sahip halife demektir. Ahir zamanda gelecek olan Hazret-i Mehdi de Allah'ın dinini yayacağı için ona da Allah'ın halifesi denmiştir. Emr-i maruf ve nehy-i münker yaparak Allah'ın dinine hizmet edenlere de Allah'ın halifesi denmiştir.
Avukat tarafından temsil edilen kişiye “Müvekkil” denilmektedir. Müvekkil, “Birini kendine vekil olarak seçen kimse” olarak da tanımlanmaktadır. “Vekalet” yerine “temsil” ifadesinin kullanıldığına sıklıkla rastlanılmaktadır.
Avukat Tarafından Temsil Edilen Kişiye “Müvekkil” Denir.
Avukat - müvekkil ilişkisi genellikle noterler tarafından düzenlenen vekaletnamelere ve vekalet sözleşmelerine dayanmaktadır. Vekalet veren müvekkil, vekil tayin edilen kişi ise avukat ya da avukatlardır. İstisnaları olmak kaydıyla avukat-müvekkil ilişkisi mutlaka vekaletnameye dayanmalıdır.
Mübadil, Arapça bir kelimedir ve Arapça kökenli olarak bilinir. Mübadil kelimesi Türkçeye Arapça dilinden gelmiştir. Mübadil, mübadele edilmiş demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
Mübeccel, Osmanlıca bir kelimedir ve kelime anlamı ' yüceltilen, saygı gösterilen' anlamındadır. Genel anlamda Osmanlı zamanında günlük yaşantıda kullanılan bir kelimedir. Günümüzde Osmanlıca eserlerde sıklıkla karşılaşılan bir kelimedir. Kız ismi olarak kullanıldığında 'pembe' anlamında kullanılmaktadır.
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
Vekil tayin edilmiş, görevli melek.
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
1966 yılında kabul edilen İstanbul Barosu İç Yönetmeliği'nin, avukatların birbirlerine karşı görevlerini düzenleyen 23/A maddesinde, avukatların birbirlerine “üstad” veya “meslekdaş” diye hitap edecekleri hüküm altına alınmış.
Ceza Avukatı, soruşturma aşamasında şüpheli müdafi ya da müşteki-mağdur vekili olarak görev yapar. Kovuşturma aşamasında sanık müdafii ya da mağdur-katılan vekili olarak görev yapar.
Avukat müvekkil ilişkilerinde sıkıntı yaratan konulardan birisi de, avukatın eski müvekkiline karşı dava alıp alamayacağı hususudur. Avukatlık Kanununa göre (m.38/b), aynı işte menfaati zıt olan bir tarafa avukatlık etmiş veya mütalâa vermiş olan avukat kendisine teklif edilen işi ret etmek zorundadır.
Avukatların, istedikleri işleri kabul etme veya reddetme imkânları bulunmaktadır. Avukat ilgilendiği ve yürüttüğü dosyadan çekilmek isterse, bu hususu müvekkiline bildirmeli ve nitekim bu hususu mahkeme ile de paylaşmalıdır. Kanunun 41. maddesinde belirtilen, avukatın dosyadan kendi isteği ile çekilmesi durumudur.
Olay tarihinde yürürlükte bulunan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun (BK) 397. maddesinin 1. fıkrasında açıklandığı gibi, hilâfı mukaveleden veya işin mahiyetinden anlaşılmadıkça vekâlet akti; müvekkilinin ölümü, medeni hakları kullanma ehliyetinin zevali veya iflas etmesi ile nihayet bulur.
Terim olarak “bütün yaratıkların işlerinin görülmesinde güvenilip dayanılan, bu konuda tam yeterli olan varlık” mânasına gelir. Vekîl on dört âyette zât-ı ilâhiyyeyi nitelendirmekte, O'nun güvenilecek en güzel varlık olduğu, kendisine güvenen kimseyi koruduğu ve her şeyi gördüğü ifade edilmektedir.
Terim olarak genelde, Allah'ın peygamberlerine inanıp onlara yardımcı olan herkes için kullanılan havâri bilhassa Hz. Îsâ tarafından seçilmiş, tebliğ ve irşad görevinde ona yardımcı olan on iki kişilik grubu ifade eder.
İbnü'l-Arabî'ye göre Allah'ın halifesi, isim ve sıfatlarıyla kendisinde en mükemmel biçimde tecelli ettiği insân-ı kâmildir. Mülk Allah'ındır. İnsân-ı kâmil bu mülkte onun halifesi yani vekilidir. Mühür nasıl hazineyi korursa Allah da halifesi olan insân-ı kâmil vasıtasıyla halkı ve mülkü öyle korur (Fuṣûṣ, s. 50).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri