Sonuç: Bu çalışmanın sonucuna göre tam buğday ekmeğine uygulanan ısıl işlemin glisemik indeksi yükselttiği saptanmıştır. Glisemik indeksin obezite ve kronik hastalıklarla ilişkisi olduğundan glisemik indeksi arttıracak pişirme tekniklerinden uzak durulması önemlidir.
Tam buğday ekmeği günde 6-8 dilim arasında tüketilebilir. Lif, mineral ve vitamin zenginliğine sahip olan tam buğday ekmeği diyet sırasında mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Tam bugday ekmeği kac gunde bozulur? 3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Oysa tam buğday unu içeren ekmekler daha geç bayatlar. Beyaz ekmek buzdolabına koyduğunuzda içeriği sebebiyle hızla kurur. Ancak tam buğday unlu ekmekler bir hafta on gün içerdiği nemi korur.
1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Günde kaç dilim tam buğday ekmeği yenmeli? GÜNLÜK EKMEK GEREKSİNİMİ 1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir.
Tam buğday ekmeği bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. İçerisinde biyoaktif bileşenler vardır. Bu nedenle besin değerleri çok yüksektir. Tam buğday ekmeğin magnezyum oranı yüksektir.
TAM BUĞDAY EKMEĞİNİN FAYDALARI
Kabızlığı giderir,kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. Şeker hastalığını kontrol altında tutar. Kan basıncı ve kolesterolün yükselmesini önler.
Ekmekleri elektrikli fırında ısıtmadan önce fırınınızı 3-4 dakika kadar boşta ısıtın ve kapatın. Bayat ekmeklerinizi soğumakta olan fırınınıza koyun. Yaklaşık 5-6 dakika içinde fırın soğurken, ekmekleri de çok daha güzel bir şekilde ısıtır ve ekmeler tazeliğine geri kavuşur.
Unun bozuk olup olmadığını anlamak için en iyi yol koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahiptir. Ancak un bozulmaya başladıkça kötü kokar. Hatta ekşi, küf ve bayat kokabilir.
Eskiden bütün ekmekler tam buğdaydan yapılırken zamanla sanayileşmenin sonucu olarak tam buğdayın içindeki embriyo kısmı, üstündeki kabuk ve kepek kısmı atılarak beyaz un üretilmeye başlandı. Ve artık günümüzde hemen hemen bütün ekmekler beyaz undan yapılarak tüketime sunuluyor.
Glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre düşük olduğu için diyetisyenler ve hekimler tarafından tüketilmesi öncelikli olarak önerilen tam buğday ekmeği, 100 gramında yaklaşık 250 kalori içerir. Tam buğday ekmeği, düşük kalori özelliğinden dolayı tansiyon, şeker ve kilo problemi olan kişilerin de tercihi oluyor.
Tabloda gördüğümüz üzere aslında beyaz ekmek ve tam buğday ekmeğin, enerjileri başta olmak üzere protein, yağ miktarı gibi değerleri birbirine benzerdir. Fakat tam buğdaylı ekmeğin içerisindeki karbonhidrat ve sodyum miktarı beyaz ekmeğe göre düşükken, lif, vitamin ve mineral içeriği ise daha yüksektir.
Kan şekerini dengeleyen tam buğday ekmeği, uzun süre tokluk hissi oluşturur ve daha az yemek yemenizi sağlar.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Tam buğday ekmeği lif bakımından zengin olan içeriği sayesinde kişiyi çok uzun bir süre tok tutar. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Midenin boşalmasını ve acıkmayı geciktirir. Bu sayede zayıflamaya yardımcı olur.
Sağlığımız için birçok faydası olan lifli beslenme, kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Tam buğday ekmeği, beyaz ekmeğin aksine lif açısından zengin olduğu için doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilmektedir.
Pişirdikten sonra ekmeği hemen kesmeyin!
Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin. Dinlendikten ve ilk ısısını attıktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketin. Hazırladığınız ekmeğin yiyemediğiniz kısmını dilimleyip buzdolabı poşetinin içine aktarın ve dolaba kaldırın.
Özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Un diyip geçmemek lazım: Tam buğday unu
Unu buzdolabında saklamak biraz garip geliyor olabilir ancak paketi açılan tam buğday unları diğer un türlerine göre daha hızlı bozuluyor. Bu yüzden paketi açılmış tam buğday unlarını buzdolabında saklamak bakterilerin üremesini engelleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri