Hobi bahçesi şeklinde kullanıma sunulan araziler, imar durumuna göre hisse şeklinde ya da kooperatif hissesi şekilnde de satışa sunulabilmektedir. Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Tarım arazileri günümüzde noter ile hisseli şeklinde satılmaktadır ve bu alanlar üzerinde izinsiz şekilde hobi bahçeleri yapılması yasaktır.
Peki Kooperatifler güvenli midir? Kooperatifler 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükmünce Ticaret Bakanlığı kontrolünde işlevlerini sürdürürler. Bir Kooperatif üyesi olduğunuzda hisse durumunuzu, kooperatifiniz sahip olduğu gayrimenkulü E-Devlet uygulaması üzerinden görebilirsiniz.
Kooperatiflerde arsanın sahibi kooperatifin tüzel kişiliğidir. Yani tapuda arsanın sahibi kooperatif olarak gözükür.
İlgili 36 soru bulundu
kooperatif kendi tasarrufundaki bir taşınmazı hobi bahçesi olarak nitelendirmiş ve parselasyon projeleri yaparak satışa çıkarmaktadır. Kooperatiflerin satışı tapu müdürlükleri kanalı ile değil, kooperatif üyeliği şeklinde veya noter sözleşmeleri ile yapıldığı bilinmektedir.
Madde 14 – Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer. Anasözleşmede gösterilecek şartlarla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir. (Değişik: 6/10/1988 - 3476/3 md.)
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.
Daire tamamlanıp tapunuzu aldıktan sonra da ister piyasa fiyatına satarsınız (ki genelde piyasa fiyatı maliyetten daha yüksek olur) isterseniz kendiniz oturursunuz. Bu açıdan kooperatif ev hissesi almak mantıklıdır. İşin diğer tarafında, daha önce kooperatif olarak inşa edilmiş bir evi almak da mantıklıdır.
".... Kooperatife ait taşınmazların, ortaklara veya ortak olmayanlara kiraya verilmesi veya kooperatifin inşa ettiği konut veya işyerlerinin ortaklara dağıtımından sonra elinde kalan işyeri, konut veya arsaların satılması ortak dışı işlem sayılacaktır.
Gıda, tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasayla, tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmesi engellenecek. Plan veya projelere aykırı hareket edilmesi halinde, sorumlulara 1000 liradan az olmamak kaydıyla idari para cezası uygulanacak.
Hobi bahçesi yapmak yasal mı? Hobi bahçesi yapılması yasaldır. Ancak bazı şartları bulunur. Bahçe yapılacak yer tarım arazisi niteliğinde olmalıdır ve imar planında arsa olarak nitelendirilmelidir.
Yoğun talep ile karşılaşan yerel yönetimler, yasal bir düzenleme olmamasına rağmen bu yapılaşmaya başta uzun süre göz yummuştur Daha sonra imara aykırı yapılan bu hobi bahçelerinin bir bölümü imar barışıyla yasal hale getirilmiştir.
Ancak Genel Kurulca karar alınmak şartıyla, kooperatif mevcudiyetini tehlikeye düşürecek nitelikte olması halinde, ödemelerin 3 (üç) yılı aşmamak üzere geciktirilebileceği ve 5 (beş) yıl geçmekle zaman aşımına uğrayacağı hükme bağlanmıştır.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz.
Kooperatif sorgulaması yapmak için; https://koopbis.gtb.gov.tr/Portal/kooperatifler sayfasındaki ilgili alanları doldurduktan sonra "Arama" butonuna basmanız yeterlidir.
Kooperatifler tıpkı diğer ticaret şirketleri gibi banka kredisine başvurabilirler. Bunun için anasözleşmede kısıtlayıcı hüküm bulunmamalıdır ve yönetim kuruluna ilgili kredi başvuru yetkisinin verilmiş olması gerekmektedir.
“Kooperatif ortağının alacaklıları, ancak ortağın faiz ve gelir gider farkından hissesine düşen miktarı ve kooperatifin dağılmasından ona ödenebilecek payı haczettirebilirler. Ferdi münasebete geçilmedikçe ve kooperatif herhangi bir şekilde dağılmadıkça, ortağın kooperatif payının haczi caiz değildir.
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Bu durumda hisse sahibi, şirketin elde edeceği kâr ya da uğrayacağı zarara ortaktır. Şirketin kâr etmesi durumunda hisse sahibine isabet eden kâr payı, tek başına ya da başka birikimlerle birlikte nisap miktarına ulaşır ve üzerinden bir yıl geçerse %2,5 oranında zekâta tâbi olur.
Görüldüğü üzere, KoopK.m.14/2'de kooperatif payının devredilebilir olması hususunun vurgulanması ile yetinilmiş, devir şekli (zorunluluğu) öngörülmemiştir. Yani adi yazılı şekilde bile payın devri mümkün olabilir. Noter tarafların devir iradesini kaydetmek ve onaylamakla görevlidir.
Pay sahipleri arasında tapuda yapılan satışlarda şufa hakkı kullanılamaz.
MADDE 16- (1) Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer. (2) Ölen ortağın ortaklık payı, kooperatifle olan borç ve kefalet münasebetleri tasfiye edildikten sonra kanuni mirasçılarına iade olunur.
Bir ortağın hiçbir suretle kooperatiften çıkamayacağına dair ana sözleşmeye hüküm koyulamaz. Çıkış, ancak bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılır. Ana sözleşmede daha kısa bir süre belirtilip hesap senesi içinde çıkışa müsaade edilebilir.
Buna göre, ortaklık payı kooperatife karşı bölünemeyeceğinden, bir paya birden fazla kişi ortak olmuş ise, bunlar kooperatife karşı haklarını ortak bir temsilci aracılığıyla kullanabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri