Belediye Zabıtasının görev, yetki ve sorumluluk alanları 5393 sayılı Belediye Kanununun 51. maddesine dayanılarak hazırlanan İçişleri Bakanlığının 26490 Sayılı 'Belediye Zabıta Yönetmeliği' ile belirlenmiştir.
a) Zabıta şube müdürlüğüne atanabilmek için; 1) 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak. 2) En az iki yıl zabıta amiri kadrosunda veya altı yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmak. 3) 1-4 dereceli kadrolara atanmak için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak.
Bu hükümler çerçevesinde, Emniyet Hizmetleri Sınıfından Genel İdare Hizmetleri Sınıfında yer alan Zabıta Memuru kadrosuna 19/10/2004 tarihinde kazanılmış hak aylık derece ve kademesiyle atanan ilgilinin 657 sayılı Kanunun 71 nci madde hükümlerine bakılmaksızın 5289 sayılı Kanunda öngörülen şartları taşıması halinde ve ...
Zabıta Olmak İçin Gerekenler
Zabıtalar, ilçe ya da il belediyelerine bağlı olarak memur ya da işçi statüsünde çalışabilir. Memur olarak çalışmak isteyen zabıtalar, KPSS'den atanmak için yeterli puanı almak zorundadır.
Belediye Zabıtası
Özel bir amaç doğrultusunda güvenlik görevini yürüten zabıtalar kamu düzeni görevlisidirler. Kolluk kuvveti değildirler.
İlgili 41 soru bulundu
Madde .. - Lüzum görülen yer ve zamanlarda Belediye meclisinin önerisine dayalı olarak İçişleri Bakanlığın kararı ile Belediye Zabıtasının silah taşımasına izin verilebilir.
Bu yaptırımlar genellikle idari para cezası, mühürleme ve denetlemedir. Bu yetkilerin haricinde zabıtaların, özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan özel güvenlik şirketlerinin destek sağladığı polis veya jandarma teşkilatları gibi durdurma ve kimlik sorma yetkisi bulunmamaktadır.
2023 yılı itibari ile 76 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıta maaşları 26720 TL'dir. En düşük Zabıta maaşı 21380 TL iken, en yüksek Zabıta maaşı 43230 TL'dir. Güncel Zabıta maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Birincisine idarî zabıta, ikincisine de adlî zabıta denir. Ancak Türkiye'de bu iki tür faaliyeti, esas itibarıyla aynı kurum ve personel yürütür. Bu teşkilât İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Genel zabıta polis ve jandarmadan oluşur.
Türk zabıtasının tarihi gelişiminde çok önemli roller üstlenen ve çeşitli hizmet vermesine rağmen asayiş ve güvenlik hizmetlerinin başı olan Subaşı, kesin olarak bilinen ilk zabıta amiridir.
Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. (Danıştay Onikinci Dairesinin 20/4/2022 tarihli ve E.:2021/7000; K.:2022/2247 sayılı kararı ile iptal ibare; Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.)
Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirenler 657 sayılı Kanun'un uygulanmasında memur sayılır. sayılmaktadır.
Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
Memurların ne kadar izin hakkı var? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. Maddesine göre; Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
MADDE 42 – (1) Belediye zabıta görevlilerine zabıta hizmetleri dışında bir görev verilemez.
Bu düzenleme, Belediye ve Bağlı Kuruluşları İle Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik'te yer almaktadır. Buna göre, zabıta veya itfaiye müdürü kadrolarında asaleten en az iki yıl görev yapmayanlar, diğer müdür kadrolarına atanamazlar.
a) Zabıta şube müdürlüğüne atanabilmek için; 1) 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak. 2) En az iki yıl zabıta amiri kadrosunda veya altı yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmak. 3) 1-4 dereceli kadrolara atanmak için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak.
Ancak genel olarak, zabıtaların çalışma koşulları şunları içerir: Düzenli Çalışma Saatleri: Zabıtaların çalışma saatleri, belediyelerin iş saatlerine göre düzenlenir. Genellikle, zabıtalar hafta içi beş gün ve 8 saat çalışırlar.
Zabıta memurluğu için KPSS Ortaöğretim puanından en az 65 puan almak gerekmektedir. Zabıta alımları KPSS P94 puan türü ile yapılmaktadır. Dolayısıyla zabıta atamalarında, KPSS ortaöğretim sonucuna göre P94 puanına bakılmaktadır.
Zabıta personelinin çalışma saatleri vardiyalar halinde görevin gereğine göre 24 saat iş 48 saat istirahat veya 12 saat iş 24 saat istirahat şeklinde düzenlenebilir. Belediye Zabıta Memurlarının haftalık olağan çalışma saatleri 48 saati geçmeyecek şekilde düzenlenir.
Zabıta yönetmeliği, otopark yönetmeliği bunlara örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla, bu gibi yönetmeliklere aykırı eylem ve işlemlerde bulunanlara belediyenin idari para cezası verme yetkisi bulunmaktadır.
Zabıta şikayet hattı numarası ise ALO 153'tür. Ancak, 'Büyükşehir' statüsünde olmayan illerin merkezlerinde, tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde para tutarına göre iki ayrı sınıflandırma kapsamında şikayet edebilirsiniz.
Ancak zabıtalar genişletilen yönetmelikte şu an için yer bulamamıştır. Yani zabıta memuru olarak görev yapan kişiler silah taşıma ruhsatı hakkı edinememiştir. Ancak silah bulundurma ruhsatı hakları devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri