Kooperatif, insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatifler insanların ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak amacıyla kurulan tüzel kişilerdir.
Kooperatiflerle, sermaye şirketleri arasındaki farklar; Sermaye şirketlerinde elde edilen karlar sermaye sahiplerine dağıtılır. Kooperatiflerde ise elde edilen karlar, ortaklara sermayelerinden dolayı verilmez. İşletme fazlası kooperatifle alış veriş yapan ortaklara dağıtılır.
Kooperatif Kanunu'nda yer alan tanıma göre ise ortakların belirli ekonomik menfaatlerini, iş veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ekonomi işletmeleridir.
Kooperatif şirketlerde bütün ortakların her zaman oy ve söz hakkı vardır. Kooperatif şirketler ihtiyaçları az bir maliyetle gidermek için kurulur. Bu yapılar, diğer standart şirketlere nazaran kâr amacı gütmez. Kooperatif şirketler sayesinde tarım arazileri imece usulü işlenebilir.
Kooperatiflerin esas amacı; yeteri derecede iktisadi güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle rasyonel bir şekilde ve ekonomik olarak karşılamak ve temin etmektir.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak Genel Kurulca karar alınmak şartıyla, kooperatif mevcudiyetini tehlikeye düşürecek nitelikte olması halinde, ödemelerin 3 (üç) yılı aşmamak üzere geciktirilebileceği ve 5 (beş) yıl geçmekle zaman aşımına uğrayacağı hükme bağlanmıştır.
Maaş dışında bazı paralar aldıklarına ilişkin iddiaları da kesin bir dille yalanlayan başkan ve müdüre hanımın ifadelerine ekledikleri ayrıntılı tabloya göre, Başkan T.E'ye toplamda 1 milyon 47 bin 333 TL, Müdür A.Ö'ye ise 965 bin 866 TL maaş ödemesi yapılmış.
Kooperatif kurmak yüksek sermayeler gerektirmez. Kooperatifin sermayesi, ortakların taahhüt ettikleri payların toplam tutarlarından ibaret olup değişkendir. Sermayenin en az haddi 700.-TL'dir. Dolayısıyla bir ortaklık payının değeri 100 TL'dir.
Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmenin ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanması gerekir.
Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinde Ziraat Bankasının idari yükümlülükleri sona ermiştir. 3223 Sayılı Kanun ile 237 Sayılı KHK yayınlandı. Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu haline geldi. Denetimi de yine bu bakanlığa verildi.
Kooperatifi temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Temsil ve ilzam yetkisi ticaret sicil gazetesinde yayınlanan ilanda ve bu ilana istinaden noterlerden çıkartılan imza sirkülerinde açıklanmıştır. Kooperatiflerde Yönetim Kurulu üyelerinin tek başlarına (münferiden) temsil ve ilzam yetkisi yoktur.
Türk Ticaret Kanunu md.124 f.1'de kooperatiflerin ticaret şirketlerinden sayılması ve maddenin gerekçesinde kanun koyucunun açıkça kooperatiflerin ticaret şirketi olduğunu vurgulaması oluşturuyor.
Buna göre yasada anıldığı şekilde muafiyetin gerektirdiği koşullara fiilen uyan kooperatifler Kurumlar Vergisinden muaf olurlar. Ayrıca, kurumlar vergisinden muaf kooperatiflere gerekli şartları taşımaları halinde Katma Değer Vergisi muafiyeti de tanınmaktadır.
Türk Ticaret Kanuna göre Kooperatifler şirket olarak kabul edilmiştir. Tüm ticari işletmelerde olduğu gibi kooperatifler de devamlılığını sağlamak için kar etmek zorundadır.
Kooperatif kuruluşu için yedi kişi bir araya geldikten sonra, anasözleşmenin hazırlanması ve her sayfasının 7 kurucu ortak tarafından imzalaması ve imzaların da ticaret sicili müdürlüğüne tasdik ettirilmesi gerekir. Uygulamada Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan (KK.m.88) örnek anasözleşmelerden yararlanılmaktadır.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar uyarınca kooperatiflerin vergi levhası alma ve bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
K.'nun 29'uncu maddesiyle getirilen sorumluluk halinde ortaklar, kooperatifin borçlarından dolayı kişisel ve tüm malvarlıklarıyla sınırsız sorumlu olmaktadırlar. Alacaklılar sadece kooperatifin malvarlığına değil, ortaklarınkine de herhangi bir sınıra tabi olmaksızın başvurabilirler.
KoopK.nun 56ncı maddesinin 6ncı fıkrasına göre kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının (birlikler, merkez birliği ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği) "yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret, huzur hakkı, risturn ve yolluk dışında hiç bir ad altında başkaca ödeme yapılamaz.".
“Madde 50- Yönetim kurulu üyeleri, istifa etmek suretiyle her zaman çekilebilirler. Herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliğinin boşalması halinde, yönetim kurulunca aldıkları oy sırasına göre yedek üyeler çağrılır. Eşit oy alanlar arasında kur'a çekilir.
Dolayısıyla, kooperatif ile yönetim kurulu üyeleri arasındaki ilişki bir vekâlet akdi ilişkisi olduğundan dolayı sigortalı sayılmalarına imkân yoktur.
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.
Kooperatifler, sermaye kuruluşu oldukları için şirket sayılır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maaşı, 2022 yılında olduğu gibi aylık 100 bin 750 lira oldu. TBMM'ye sunulan Cumhurbaşkanlığı'na ait 2023 yılı bütçe teklifine göre, “Cumhurbaşkanı ödeneği” artmadı. 2023 yılı için ayrılan Cumhurbaşkanı ödeneği, 2022 yılında olduğu gibi 1 milyon 209 bin olarak belirlendi.
Kooperatife Nasıl Üye Olunur? Kooperatife ortak olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler kooperatif ana sözleşmesinde yer alan bütün hükümleri hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir dilekçe ile kooperatif Yönetim Kurulu'na başvururlar. Sözlü müracaatla ortak olunamaz.
Çiftçilerin kooperatif veya birlik seklinde teşkilatlanmasını ve kooperatifçiliği teşvik etmek, bu amaçla etüt ve projeler hazırlamak, kooperatiflerin kurulması için teknik ve yetkisi dahilinde mali yardımda bulunmak ve denetlemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri