Evet. Kooperatiflerin arsa alımında dikkat etmesi gereken bir önemli konu da alacakları arsanın sadece tapu devri veya tapuya şerh verdirilecek satış vaadi sözleşmesi ile satın alınabilmesidir.
Kooperatiflerin satışı tapu müdürlükleri kanalı ile değil, kooperatif üyeliği şeklinde veya noter sözleşmeleri ile yapıldığı bilinmektedir. Yani alıcı, yapılan sözleşme ile arazideki hangi alanın kendisinin olduğunu bilmeden sadece kullanım hakkını satın almakta ve arazinin hissesine ortak olmaktadır.
Hobi bahçesi şeklinde kullanıma sunulan araziler, imar durumuna göre hisse şeklinde ya da kooperatif hissesi şekilnde de satışa sunulabilmektedir. Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
Kooperatif tapusu ile kastedilen sizin sahiplik durumunuzu gösteren Kooperatif hissesidir. Kooperatif arazinin sahibidir ve tapu kooperatif adınadır. Sizde bu kooperatiften hisse alarak hisseniz oranında kooperatife ortak olup sahibi olduğu arazi-arsanın sahibi olursunuz.
Kooperatif Tapu Ne Demek? Kooperatif tapu , bir kooperatiften alınmış evin tapusu anlamına gelmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, sırf bir kooperatiften ev alındı diye ev sahibinin o kooperatifin bir üyesi olmadığıdır. Satın alan kişi sadece tapuda görünür.
İlgili 30 soru bulundu
Madde 14 – Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer. Anasözleşmede gösterilecek şartlarla ölen ortağın mirasçılarının kooperatifte ortak olarak kalmaları sağlanabilir. (Değişik: 6/10/1988 - 3476/3 md.)
".... Kooperatife ait taşınmazların, ortaklara veya ortak olmayanlara kiraya verilmesi veya kooperatifin inşa ettiği konut veya işyerlerinin ortaklara dağıtımından sonra elinde kalan işyeri, konut veya arsaların satılması ortak dışı işlem sayılacaktır.
Ancak Genel Kurulca karar alınmak şartıyla, kooperatif mevcudiyetini tehlikeye düşürecek nitelikte olması halinde, ödemelerin 3 (üç) yılı aşmamak üzere geciktirilebileceği ve 5 (beş) yıl geçmekle zaman aşımına uğrayacağı hükme bağlanmıştır.
Yani tapuda arsanın sahibi kooperatif olarak gözükür. Kooperatif ortakları ise ilgili kooperatife ortak olup, olmadıklarını kooperatif dışında teyit etmek istedikleri takdirde ise e-devlet üzerinden kooperatif ortaklıklarını sorgulayabilirler.
Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerinindir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.
Kooperatifin ortakları paylarını devredebilir. Pay devri için öncelikle devreden ve devralan kişi irade beyanlarını belirten dilekçe ile yönetim kuruluna başvururlar. İrade beyanlarını inceleyen yönetim kurulu daha sonra devir işlemlerine yönelik yönetim kurulu kararı alarak devir işlemlerini başlatır.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Kooperatif sorgulaması yapmak için; https://koopbis.gtb.gov.tr/Portal/kooperatifler sayfasındaki ilgili alanları doldurduktan sonra "Arama" butonuna basmanız yeterlidir.
Bu kararname daha sonra 1985 yılında 3223 sayılı kanun olmuş, bu değişiklikle; Tarım Kredi Kooperatifleri Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu haline gelirken; denetimi de yine bu bakanlığa verilmiştir.
Görüldüğü üzere, KoopK.m.14/2'de kooperatif payının devredilebilir olması hususunun vurgulanması ile yetinilmiş, devir şekli (zorunluluğu) öngörülmemiştir. Yani adi yazılı şekilde bile payın devri mümkün olabilir. Noter tarafların devir iradesini kaydetmek ve onaylamakla görevlidir.
Kooperatif üyeliği ortaklıktan çıkma, ortaklıktan çıkarılma ve ortaklığın devri ile son bulabilir. Ortağın ölümü ile de ortaklık sıfatı sona erecektir.
Maaş dışında bazı paralar aldıklarına ilişkin iddiaları da kesin bir dille yalanlayan başkan ve müdüre hanımın ifadelerine ekledikleri ayrıntılı tabloya göre, Başkan T.E'ye toplamda 1 milyon 47 bin 333 TL, Müdür A.Ö'ye ise 965 bin 866 TL maaş ödemesi yapılmış.
Ticaret ortaklıkları gibi, kooperatifin de tüzel kişiliği bulunmaktadır. Kooperatifin tüzel kişiliği, ticaret sicilinden silinmesi ile sona erer. Tüzel kişiliğin sona ermesi için de, tasfiye işlemlerinin eksiksiz tamamlanması gerekir.
Kooperatif kurmak yüksek sermayeler gerektirmez. Kooperatifin sermayesi, ortakların taahhüt ettikleri payların toplam tutarlarından ibaret olup değişkendir. Sermayenin en az haddi 700.-TL'dir. Dolayısıyla bir ortaklık payının değeri 100 TL'dir.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu uyarınca, kooperatife ait taşınmazın satılması, genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkileri arasında yer almaktadır.
Tarımsal amaçlı kooperatif kurmak isteyen en az 7 müteşebbis tarafından adı, soyadı ve imzasını içeren ve kooperatif kuruluşunu talep eden bir dilekçe ile Bakanlık İl Müdürlüğüne müracaat edilir. Kurulacak kooperatifin türüne göre, kooperatifin kuruluş esaslarına ilişkin etüt çalışmaları İl Müdürlüğünce yapılır.
Sadece arsa vererek kooperatife üye olmak yerine, hem kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesinin tarafı, yani bu sözleşmeden doğan hakların sahibi, hem de arsa sahibi sıfatıyla kooperatif üyeliği mümkün olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri